Jelenlegi hely

Miért jó a tájfutás? – Tájfutópályák Budapesten és környékén

Nemcsak a természettel vagy a várossal kerülhetsz közelebbi kapcsolatba, de a problémamegoldó és döntési képességed is fejlesztheted. Csak egy térkép és egy tájoló kell hozzá, meg egy futócipő, gyerekek is elkezdhetik. A tájfutás igazi családi "zöld" sport!

Napjainkban egyre népszerűbbé válik ez a sport, ami a (terep)futás és tájékozódás különleges, kihívásokat rejtő kombinációja.

Mi az a tájfutás?

A tájfutás olyan futósport, ahol a résztvevők egy tájoló és egy térkép segítségével tájékozódnak és a lehető legrövidebb idő alatt kell végigfutniuk egy ellenőrzőpontokkal kijelölt pályát. Fontos elem az útvonal szabad megválasztása az ellenőrző pontok között, és a választott útvonal hibátlan teljesítése.

És természetesen a futás: erdőben, mezőn, bozótosban, tisztáson, hegyen, és egyre gyakrabban a városokban is.

Szellemi és fizikai feladatot kell egyszerre megoldani. A tájfutás – vagy hivatalosabban a tájékozódási futás – az a sport, amihez erőnlét kell, mert hegyi terepen, utakról letérve futni embert próbáló. Szellemi koncentráció is szükséges, mert a térkép alapján kell gyorsan tájékozódva megtaláni a pontokat, amelyek kiadják a pályát. A jó tájfutónak mind fizikailag, mind mentálisan magas teljesítmény nyújt.

A tájfutás ugyanakkor egy játék, kaland, amihez nem kellenek bonyolult eszközök, csak egy térkép és egy tájoló, amelyek segítségével a kikapcsolódás különleges formáját adja a XXI. század emberének: sport közben visszavezeti a természetbe, az egészséges környezetbe, miközben fejleszti a problémamegoldó és döntési képességét. A tájfutás erdei sport, egyike a természetben űzhető sportágaknak.

Ki lehet tájfutó?

Tájfutó bárki lehet, gyermektől a nagyszülőig, aki szereti a természetet, a kihívást, az izgalmakat, a mozgást, az új útvonalak megismerését és bejárását. A tájfutással való ismerkedést érdemes már 8-12 éves korban elkezdeni, de a sportágba való bekapcsolódásnak felső korhatára nincsen.

Miért jó a tájfutás?

A tájfutás egyik előnye, hogy sportolás közben nemcsak a természettel vagy a várossal kerülhetsz közelebbi kapcsolatba, de a problémamegoldó és döntési képességed is fejlesztheted. A megszokott útvonalon való „sima” futás, nézelődés, zenehallgatás helyett, egy kihívásokkal teli pályán gyűjtheted a kilométereket, miközben megtanulsz térképet olvasni és tájolót használni.

A tájfutás során nemcsak a terep, de a környék természeti szépségeinek, földrajzi, kulturális kincseinek felderítésére is alkalom nyílik. A városi pályákon megismerheted a nevezetességeket, a környezeted, lakóhelyedet. Ez a sport fejleszti a mozgáskoordinációt, a kreativitást és az állóképességet.

Mit kell a tájfutáshoz?

A tájfutás egyik feltétele a térképek olvasásának és a tájoló használatának ismerete. De a sportággal ismerkedőknek lehetőségük van kísérővel teljesíteni a pályát, vagy szalagos pályán is indulhatnak.

Akár egyedül, akár csapatban is végezhető, így tájfutás során arra is lehetőséged van, hogy a kellő távolságtartás mellett a barátaiddal vagy a családdal sportoljatok. A kifejezetten városi terepen zajló tájfutáshoz az adott terepre alkalmas futócipőre és megfelelő futóruházatra van szükség, sötétben való futáskor a fejlámpa is jól jön.

Hol lehet tájfutni?

Bárhol, mivel a tájfutók „sportpályája” mindig a térképen ábrázolt terület. A tájfutók sportlétesítménye a természet, akár hegyes, akár dombos vagy alföldi sík a terep. De egyre többször a városokban is találkozhatunk tájfutókkal.

Állandó pontos tájfutópályák az ország 15 pontján vannak, Budapesten és környékén a Gellért-hegyen, a Kereszturi-erdőben, Nagykovácsiban és Gödöllőn találhatók ilyen útvonalak.

virtuális állandó pontos pályákon csak online formában szerepelnek az ellenőrzőpontok. Telefonon tudod olvasni a térképet, vagy ki is nyomtathatod magadnak előre. Amikor az ellenőrzőpontra érsz, a telefon jelzéséből tudod, hogy azt sikeresen érintetted, és tovább haladhatsz a következőre.

Hasznos kiadványok

Forrás

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére