Jelenlegi hely

Játszóterezés a Mogyoró-hegyen

Ki a természetbe! Sokszor érezzük ezt a férjemmel, szinte egyszerre. Valahogy mindig ősszel jut eszünkbe nagy kedvencünk, a Mogyoró-hegy, ahol pénz, belépők és nagyobb tömeg nélkül, kevesebb mint egy órányira az otthonunktól kikapcsolódhatunk, sétálhatunk, nagyokat szippanthatunk a friss levegőből, és engedhetjük a gyerekeket rohangálni a hatalmas, lankás domboldalon elterülő játszótér fa játékai között.

(A blogbejegyzés 2013-ban készült - a szerk.)

Legutóbb egy vasárnapi ebéd közben kérdezték meg a (jól szoktatott) gyerekek: ma hova megyünk kirándulni? Semmi különöset nem terveztünk aznapra, de két falat csirkecomb között valakinek eszébe jutott, hogy tavaly nem csúsztuk le az összes lehetőségünket a visegrádi bobpályán, hátha érvényes még az a jegy (egy évig fel lehet használni a bérleteket)!

Uccu neki, már pakoltam is a hátizsákot: egy óra múltán egy rövid autóban alvást követően a Mogyoró-hegyi játszótéren játszottak a srácok. Kár lett volna kihagyni a szikrázó napsütést, a 22 fokos őszi meleget!

A játszótéren sok hasonló gondolkodású család kisgyerekei másztak a játékokon. A fa játékok nem azok a városi csilli-villi EU-s játszóterek, sokkal inkább bízzák a gyerekek fantáziájára a dolgokat. A mieink pl. az ott töltött kb. 40-50 perc alatt voltak masiniszták, kalauzok, utasok, hajóskapitányok, viharban cikázó hajón matrózok.

Mission Impossible

Mikor láttuk, hogy nekik is elég a játékból, nekünk is elég az egy helyben ácsorgásból, sétálva tovább indultunk a vadaspark felé, ahol őzeket, szarvasokat és muflonokat figyelhettünk meg, éppen ettek.

A szépszemű őzike nem félt tőlünk

A vadaspark oldalában van egy hosszú lépcső, ez vezet fel a fenti játszótérre, ahol szintén fából készült játékok várják a gyerekeket.

A fenti játszó egy részlete, háttérben a Naszály látható

A fiúk két éve is nagyon lelkesen "lovagoltak"!

Van itt mozgó falovacska (stílszerűen a karám közelében, ahol a valódi lovak szaladgálnak), ugródeszka, amiről a puha homokba lehet ugrani, és egy vár bástyával. Igazi gyerekparadicsom, családok, osztályok, óvodai csoportok csodálatos kiránduló célpontja a Mogyoró-hegy.

Most nem volt rá lehetőségünk, hiszen beígértük a gyerekeknek a bobozást, de ajánlom, hogy aki teheti, menjen végig a Mogyoró-hegyi (vagy szintén helyesen: Mogyoróhegyi) természetismereti tanösvényen, ami mindössze 1 km hosszú, és ha korábbi emlékeim nem csalnak, utolsó, 10-es pontja az erdészház közelében ér véget, ahonnan néhány száz méteres sétával a fenti lovacskás játszótérre juthatunk.

Ezen kívül még három tanösvény van a közelben: a Nagyvillámi Erdészeti, a Kisvillámi Vadvirágos, és az Áprily-völgyi Rege-termő Tanösvény. Még a nevük is hívogató! Az Erdei Művelődés Házában 300 Ft-ért ún. vezetőfüzeteket vásárolhatunk a tanösvényekhez. A Vadaspark és a lenti játszótér között van egy nyilvános WC, ami télen zárva szokott lenni.

Térkép a Mogyoróhegyi Természetismereti Tanösvényhez

Hamarabb sötétedik az eddig megszokottnál, ezért indulnunk kellett, ha még a bobpályát is be akartuk ütemezni. A megváltott bérletek valóban érvényesek egy teljes évig! Mi az alpesi bobon szoktunk menni a gyerekekkel, én személy szerint biztonságosabbnak gondolom a nyári bobnál (talán azért, mert abból egyszer, még nagyon régen egy kanyarban kirepültem).

Míg egyikünk csúszott az egyik fiúval, másikunk őrizte a kicsi lányt és a másik fiút. Van a bobpálya főépületénél egy egész használható kis játszótér, itt el lehet ütni a várakozási időt. Totyogókkal csak óvatosan: elég meredek a terep, könnyen eleshetnek. Különben nagyon élvezetes nézni, ahogy Tesó és Apu halad felfelé a bobbal, majd néhány perc múlva száguldanak lefelé ordítva-integetve.

Ha még marad idő, érdemes a bobpálya mellett felsétálni a Nagy-Villám Zsitvay-kilátójához. Sajnos ide is van belépő, de érdemes felmenni: páratlan a kilátás, és a gyerekeknek is nagy élmény.

Azoknak, akik megengedhetik maguknak, mindenképpen ajánlom a Nagy-Villám Éttermet. Én is csak a honlapjukról ismerem őket, de egyszer nagyon szívesen elmennék ide, jó időben a kilátóteraszon fantasztikus lehet az ebéd!

Nekünk most ennyi fért bele a délutánunkba. Belefutottunk egy kisebb dugóba Leányfalunál, ahol a sok, hasonló gondolkodású család araszolt haza autóval az egyik utolsó gyönyörű őszi nap végén.  

Szerző: Kovács-Mihócza Orsolya
Forrás és fotók: Barangoló család

- Budapestimami - 

Ezt már olvastad? - A Barangoló család szerzőjével beszélgettünk

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

"Miért nem tudok fogyni?" Nézzük, van-e jó válasz, szakértői válasz a kérdésre!
Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Mire jó a családi kiruccanás?

Mire jó a családi kiruccanás?

Pihenünk, szórakozunk, felfrissülünk, új élményeket szerzünk. Emlékeket gyűjtünk, együtt van a család. De mire tanít még az utazás?
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére