Jelenlegi hely

EduKid - Halld a világ hangját!

Minden édesanya azzal a reménnyel éli át a várandósság 9 hónapját, hogy egészséges gyermeknek ad életet. A terhesség, a szülés során azonban sokszor nem várt komplikációk léphetnek fel (pl. méhen belüli fertőzés, magas vérnyomás, terhességi cukorbetegség, koraszülés), melyek veszélyeztetik a születendő kisbaba egészségét, így többek között a hallását. Takács Katalint, az ország első, nemzetközi végzettségű gyermekaudiológusát és akusztikus-specialistáját kérdeztük.

Mi minden okozhat halláscsökkenést a gyerekeknél?

Veleszületett és szerzett halláscsökkenésről beszélhetünk. Leggyakrabban a méhen belüli fertőzések (pl. cytomegalovírus, herpes, rubeola, szifilisz és toxoplazmózis), fül fejlődési rendellenességek, 1500 grammnál kisebb születési súly, gyógyszeres kezelés és különböző szindrómák miatt kialakult halláscsökkenéssel találkozunk.

A hatalmas zaj, amelyben élünk mennyire befolyásolja a gyerekek hallásának állapotát? 

A kutatások egyértelműen kimutatják, hogy sok esetben ”észrevétlenül" is kialakulhat halláscsökkenés, a hangos csörgős, dobok játékok használatával. Emellett a gyermekek ahogy nőnek, elkezdenek MP3, MP4 lejátszó eszközöket alkalmazni, egyre korábbi életkorban, melyek szintén sok esetben okozhatnak hallásveszteséget. Nem beszélve a felhangosodott világunkra, mely sokszor a fejfájás, a stresszes állapot mellett bizony hallásproblémát is okoz.


Takács Katalin
Nemzetközi végzettségű gyermekaudiológus és akusztikus-specialista, a 2009-ben alakult EduKid Speciális Hallásdiagnosztikai és Fejlesztő Központ vezetője. Az ő álmaként megvalósult Központ az ország minden részéről fogadja nemcsak a hallássérült, hanem a halmozott fogyatékkal élő gyermekeket és fiatal felnőtteket. Katalin több, mint 20 éve szívvel-lélekkel végzi munkáját, foglalkozik a gyermekekkel, tanul és tanít, prevenciós előadásokat tart határon innen és túl is.
www.edukid.hu 

Mikor érdemes a szülőknek hallásvizsgálatra vinni gyermeküket?

Szerencsére ma már hazánkban törvényi szabályozás írja elő, hogy milyen időközönként kell a gyermekeket hallásvizsgálatra vinni, mely a születéstől a kamaszkorig kiterjed. Születéskor, 3 majd 6 hónaposan, 1, 3 és 6 évesen, valamint a középiskolai tanulmányokat megelőzően javasolt a vizsgálat. 

Ugyanakkor mindenképpen javasolt hallásvizsgálat elhúzódott középfül betegség, nem megfelelő beszédfejlődés esetén, és akkor, ha a hangos hangokkal szembeni tolerancia csökkenését tapasztaljuk a gyermeken. Például sír, láthatóan fél a zajos helyeken, vagy megmagyarázhatatlan viselkedési formákat produkál.

Mik a tünetek, amikre érdemes nagyon odafigyelni a csecsemőknél és kisgyerekeknél?

Minden korosztálynál más és más, de összegzésképpen ha egy gyerek nem figyel a hangokra, többször kell szólni hozzá, mire felfigyel, nem fordul a hang irányába, megkésett a beszédfejlődése, nem megfelelő a beszéde és a mozgásfejlődése, akkor érdemes elébe menni a kötelező hallásvizsgálatnak. Szerencsére nagyon sok esetben a védőnők és a pedagógusok is korán érzékelik a problémát, amely nem ritkán magatartásproblémával azonos tünetcsoportokkal párosul, illetve az iskolában írás, olvasás elsajátítási problémák is megjelenhetnek.

A diszlexia, a hiperaktivitás és egyéb magatartásbeli problémák és a hallás között tehát lehet összefüggés?

A hallás egy nagyon összetett folyamat, melynek teljes körű kivizsgálása sok esetben megerősítheti, vagy kizárhatja a felsorolt problémákat. Fontos megemlítenem, hogy mindenképpen elengedhetetlen a speciális gyermekaudiológia vizsgálat és csapatmunka.  Fül-orr-gégész, audiológus szakorvos, neuropszichológus, pszichiáter, fejlesztő pedagógus, szurdópedagógus által történő együttes felmérés tudja a pontos diagnózist felállítani.

Hogyan védhetjük meg a kicsiket a halláskárosodástól?

Ez nagyon nehéz kérdés, hiszen sok esetben egy fülészeti probléma is okozhat - még ha csak átmenetileg is - halláscsökkenést. Fontos, hogy gyermekkel első perctől kezdve fül-orr-gégész foglalkozzon, hiszen a beszédfejlődés időszakában minden perc számít. 

Óvjuk, védjük a gyermekeket a hirtelen hangos zajoktól, ugyanakkor ha megfelelő távolságra vagyunk, ne fosztjuk meg őket akár egy tűzijáték élményétől, vagy egy gyerekkoncerttől. Ma már kiváló zajvédő tokok léteznek a gyerekek számára is, amelyek nagy mértékben csökkentik a nemkívánatos zajok mértékét.

Az EduKid Központban elsősorban milyen korú gyerekeket fogadnak?

A törvényi szabályozás ellenére is sajnos sok helyen még nem tudják elvégezni kötelező szűréseket, ezért nagyon sok kicsi gyermekkel keresnek meg minket, nagy szeretettel várjuk őket is. A gyermek részlegen újszülött kortól fogadjuk a gyereket. Mindig elmondjuk azokat a „praktikákat” amivel könnyebben tudjuk ilyen pici babáknál elvégezni a teljesen objektív vizsgálatokat. Ehhez nem kell a gyerekek közreműködése sem. Nálunk nincs fehér köpeny, viszont magasan képzett szakemberek igen. Az EduKid Központban egy a lényeg: hogy az életkornak, mentális állapotnak megfelelően tudjuk felmérni a hallási reakciót, beszédészlelést és beszédértést.

Hallássérült gyerekeket is fogadnak vagy preventív módon szűrővizsgálatot végeznek?

Minden hallássérültet várunk szeretettel, aki szeretné megismerni az új fejlesztések által nyújtott hallásélményt, illetve aki úgy érzi, nem megfelelő a hallókészüléke, vagy nem tudnak vele megfelelően kommunikálni. Kollégáink természetesen jelnyelven is kommunikálnak.



Ahol megvalósult a felnőtt ellátástól teljesen független gyermek hallásdiagnosztika, fejlesztés és rehabilitáció. A központ az ország minden részéről fogadja nemcsak a hallássérült, hanem a halmozott fogyatékkal élő gyermekeket és fiatal felnőtteket is. A cél egy olyan gyermek- és szülőbarát hely létrehozása volt, ahol nincs fehér köpeny, nincs kórház-szag, ahol családias környezetben a szakemberekkel és a szülőkkel együttműködve végzik el a gyermek korának és mentális állapotának megfelelő speciális vizsgálatokat. Itt zajlik a hallókészülék beállítása, a szurdopedagógiai és gyógypedagógiai fejlesztés is.

Bővebb információ: www.edukid.hu
EduKid Központ
, 1082 Budapest, Kis Stáció u. 1.
Mobil: +36 20 337 26 35
E-mail: idopont@edukid.hu

Hogyan zajlik egy komplex vizsgálat? 

Mindig a szülő jelenlétében végezzük a vizsgálatokat, hiszen a gyerekeknél biztonság érzet nagyon fontos. Ugyanakkor mi csakis a gyermekkel foglalkozunk, megpróbáljuk elvarázsolni, játékosan megnyerni a bizalmát, és mindig a mentális korának megfelelően vizsgáljuk meg – nemcsak objektív, hanem szubjektív – játék audiometria – módszereket alkalmazunk, bábokkal, könyvekkel. Szinte egy kis színjátékká alakul át a légkör, mert fontos, hogy a gyermek jól érezze magát, ugyanakkor a vizsgálat során fel tudjuk mérni a hallási reakcióját, beszédészlelését, beszédértését.

Milyen fejlesztést végeznek az EduKidnél?

Elsősorban hallássérült gyermekekkel és felnőttekkel foglalkozunk, de megkésett beszédfejlődéssel és nem megfelelő beszédproduktummal rendelkező gyermekkel, illetve felnőttek beszédkiejtés javításával is.

Mennyire hatékony a rehabilitáció?

Hazánk egyike azon országoknak ahol tényleg a legmodernebb hallókészülékek, implantátumok állnak rendelkezésekre, azonban önmagában egyetlenegy rehabilitációs eszköz sem oldja meg a problémát,  csakis akkor, ha egy csapat foglalkozik a szülővel, a gyermekkel, és szoros kapcsolatot épít ki a szurdopedagógussal, óvoda- iskola pedagógussal, és egy irányban haladva megtesznek mindent a siker elérése céljából.

Mit csinál a szurdopedagógus?

A szurdopedagógus a hallássérült gyermekek hallásfigyelmének kialakításában vesz részt. Ő a beszédészlelés, beszédértés fejlesztés legfontosabb szereplője. Nélküle a hallókészülék csak egy eszköz. Mind a hallókészülék kiválasztásában, állításában és gondozásában nagyon fontos szerepet játszik. Nélküle nem tudnánk hatékony munkát végezni. Ő a csapat egyik legfontosabb szereplője.

Mire a legbüszkébb a munkája során?

A mosolygó arcokra és azokra az elismerésekre, melyeket azoktól a páciensektől kaptam, akikkel együtt sikerült elérnünk, hogy magabiztos emberekké váljanak, hisznek magukban és tudják, nincs lehetetlen, bármire képesek az életben. Kollégáimmal együtt azért küzdünk, hogy mindenki tudja és lássa: minden gyermek bármilyen részképesség, látási, mozgási , hallási problémával, rendelkezik elérheti a céljait, álmait csak egy segítő kézre van szüksége.

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden gyereknek jár a mese

Minden gyereknek jár a mese

...a lét nagy kérdéseire sokszor találhatunk válaszokat gyógyító, segítő, terápiás mesékben is. A mese tehát nagyon fontos szerepet játszik az életünkben: adjuk meg a módját a gyerekkori mesélésnek és engedjük, hogy felnőttként is elkísérjen bennünket a varázsa, ameddig csak lehet. Pszichológus szakértő gyűjti csokorba gondolatait arról, hogy miért meséljünk, mikor milyen mesére lehet szüksége a gyerekeknek, oviskortól kamaszkorig egyaránt.
Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Gyorsan változó világunkban, ahol a gyerekekre nap mint nap számos kihívás vár és könnyen elfoghatja őket a bizonytalanság érzése, az önbizalom az egyik legnagyobb ajándék, amit egy szülő adhat.
Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Itt a tavasz, vele együtt az egyre több időt is töltünk a szabadban.  Szülőként komoly kihívás, hogy a kamasz gyerkőcök is valóban élvezzék a kinti tartózkodást, és ne állandóan a mobiljukat akarják nyomogatni.
Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Az alvás kulcsfontosságú a test-lelki egészségünk szempontjából. Mégis sokan úgy vélik, hogy nincs szükségük túl sok alvásra.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére