Jelenlegi hely

Babánként 2 tonna, mi az?

Fogyasztói társadalmunk betegségének mondható az a jelenség, amikor a kisbabát váró családok felesleges, sokszor silány minőségű és ráadásul drága termékek vásárlásába kezdenek, hamarosan sok egyszerhasználatos holmival terhelve így a hulladéklerakókat. A keletkező hulladék jó részét az eldobható pelenkák teszik ki, ez gyerekenként több tonnányi is lehet. A Zöld Babavárás programsorozat előadásain hallható tanácsokkal, praktikákkal azonban megkímélhetjük mindezektől környezetünket és pénztárcánkat is.  

Zöldebb gyermekkor

A piacon kapható babáknak szánt termékek tetemes része könnyedén helyettesíthető akár az otthon már meglévő eszközeinkkel, a vegyszerekben gazdag babaápoló krémek, fürdetők természetes anyagokkal, az egészségre ártalmas vegyületeket tartalmazó takarítószerek szelíd, ám hatásos változatokkal, az eldobható pelenkák pedig gyönyörű és környezetkímélő mosható társaikkal.

Egy tudatosabb, “zöldebb” gyermekkor biztosítása nem jelent egyet a civilizáció vívmányainak megtagadásával.

A mai modern mosható pelenkák már köszönőviszonyban sincsenek a 30-40 évvel ezelőtti társaikkal, használatuk egyszerű, mosásuk sem igényel szakértelmet vagy tengernyi időt, és segítségükkel gyermekenként átlag 1,5-2 tonna hulladékot spórolhatunk! Mindezeken felül a családi kasszát is kíméljük – az Egyesület számításai szerint akár 200.000 Ft-ot is megtakaríthatunk*! –, nem mellesleg pedig gyermekeinket bőrbarát, szellőző és szebbnél szebb mintával készülő pelusokba csomagolhatjuk.  

Mosható pelenkák és más hasznos holmik

Legtöbb esetben azonban az információ hiánya az, amiért a szülők mégis megveszik a – reklámokból – jól ismert márkák termékeit, holott van választási lehetőség. A Zöldövezet Társulás a tavalyi nagysikerű mosható pelenkákról szóló előadássorozata után most szélesítve a zöld gondolkodást a környezettudatos babavárást, babázást népszerűsíti.

Rendezvényein természetesen helyet kapnak a mosható pelenkák (kiemelve a hazai gyártókat) és pelenkázási kiegészítők, ám hasznos információkkal szolgálnak a kímélő tisztító- és takarítószerekről, a babaápolás elengedhetetlen és természetes alapanyagú kellékeiről, a baba-mama ruházatról, a babahordozásról (tanácsadással egybekötve), érintve a babaszoba és bababarát lakberendezést, nagy hangsúlyt fektetve az egészséges gyermektáplálásra a szoptatás fontosságának kiemelésén és idényzöldségekben, gyümölcsökben gazdag hozzátáplásáson keresztül.  
 
A sorozat következő előadását 2018. január 31-én délután 5 órától a HelloAnyu családbarát közösségi tér és kávézóban tartják (1077, Budapest, Csányi u. 7.). 

A további előadások helyszíne és időpontjai, valamint információ a projektről: www.zoldovezet.info/zoldbabavaras 

Mosható és eldobható pelenka költségei

  Eldobható pelenka 2,5 évre Mosható pelenka 2,5 évre
darabszám 5400 db 15 db
egységár 70 Ft/db ~ 5.000-8.000 Ft
pelenka összesen 378.000 Ft ~ 75.000-120.000 Ft
felhasznált víz és energia   16.680 Ft*

ökomosószer

  18.000 Ft*

pelenkabetét

  14.000 Ft
popsikrém 5.000 Ft nem szükséges
szemétdíj helyi közszolgáltató árai alapján nincs
Ár összesen 383.000 Ft 123.000-168.800

(*) A++ energiaosztályú mosógépben 3 naponkénti mosás alapján

Zöldövezet Társulás Környezetvédelmi Egyesület tagjai rendezvények környezetterhelés csökkentéséért dolgoznak, karitatív csapatépítéseket szerveznek, támogatják az újrahasználati rendszereket. Egyedi programjaikon keresztül hirdetik az anyag- és erőforrás takarékosság elvét, a környezethez hangolt fogyasztás fontosságát. 

További információ

Forrás: Zöldövezet Társulás

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

Miért nem tudsz fogyni? Dr Gyöngy Andrea belgyógyász, diabetológus tanácsai

Sokunk, önmagunknak feltett napi kérdése ez, "Miért nem tudsz fogyni?" Nézzük, van-e jó válasz, szakértői válasz a kérdésre!
Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére