Jelenlegi hely

Megújul a Budapest Bábszínház - A kísérletezés és a progresszió jegyében

Megújuló arculat, átalakuló előcsarnok, új játszóhely, bővülő társulat, szélesedő korosztályi kínálat, különleges bemutatók, interaktív, részvételi színházi előadások, esti mesék felnőtteknek, minden közönségigényt kielégítő bérletstruktúra – a Budapest Bábszínház a 2017/2018-as évadban sem csupán lépést tart a trendekkel.

A főváros egyetlen, a magyar nyelvterületen pedig a legnagyobb hagyománnyal működő bábszínházaként a Budapest Bábszínház a kísérletezés és a progresszió jegyében tervezte 2017/2018-as évadát. A nyár folyamán jelentős fejlesztések történtek a közönség elől elzárt területeken, szeptembertől pedig színre lépnek a közönséget érintő változásokkal.

Várják az érdeklődőket szeptember 16-án a Színházak Éjszakáján - e napon láthatják először a nézők az átalakítások eredményét, -  továbbá a Színikritikusok Díjának szeptember 21-i átadóján. A Színházi Kritikusok Céhe gálájának ebben az évben is a Budapest Bábszínház ad helyet.

Márciusban rendezik meg a BÁBU Fesztivált, amely megmutatkozási lehetőséget ad a vidéki és határon túli kőszínházi és független társulatoknak. A fesztiválhoz kapcsolódik a március 21-i Bábszínházi világnap, amelynek koordinációját ezúttal is felvállalta a színház.

Az évad bemutatói

Az évad szeptember 30-án két előadással és egy kiállításmegnyitóval kezdődik.

Délután bemutatják Gimesi Dóra A csomótündér című meséjéből készült egyszemélyes részvételi színházi előadást. A rendező Tengely Gábor, a látványtervezője Michac Gábor, a cím- és többi szerepet Ellinger Edina kelti életre. Az előadás helyszíne a színház új játszóhelye, a Kemény Henrik terem, amely a Vörösmarty utcában található, és próbatermi funkciója mellett 40 fő néző befogadására képes.

A nyáron megújult előcsarnok Koós Iván Galériájában a délutáni előadás után nyílik meg az Ország Lili bábtervezői életművét bemutató tárlat. Befalazva címmel, Ország Lili élete és munkássága ihlette, középiskolásoknak és felnőtteknek szóló előadást mutatnak be este. A produkció rendezője Gergye Krisztián, írója Dragomán György, a látványtervező Hoffer Károly és Zöldy Z Gergely. A bemutatóhoz kapcsolódik az előadás helyszínének, a negyedik emeleti Játszó-térnek az átnevezése Ország Lili stúdióvá.

A Kemény Henrik teremben október 1-jén a legendás bábosra emlékeznek az életmű legavatottabb hazai ismerője, Láposi Terka segítségével. A színház két művésze, Tatai Zsolt és Barna Zsombor is eljátssza Vitéz László-előadását.

A Bábszínház fennállása óta kiemelten kezeli a gyermekek zenei nevelését. A színház ismét műsorra tűzi a Háry Jánost. A felújítás rendezője Meczner János, a látványért Hoffer Károly felel, a bemutatót október 5-én tartják.

Ősztől új korosztályt is vár a színház. Axel Scheffler közkedvelt Pipp és Polli-történeteiből Karádi Borbála Wunder Judit látványtervezővel hoz létre előadást 3 év alattiak számára, a bemutatót október 9-én tartják a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében. A családokat a Kemény Henrik terembe várják az előadásra és az azt követő játszóházra.

A középiskolás és felnőtt közönségnek szánják azt a monodrámát, amely Dosztojevszkij Feljegyzések az egérlyukból című művéből készül a Kemény Henrik teremben. Az előadást Ács Norbert játssza, a rendező Szabó Máté, a látványért Hoffer Károly felel.

Az idei évadban Szilágyi Bálint a Bambival mutatkozik be elsősorban az iskolás nézőknek. A rendező alkotótársa Hársing Hilda dramaturg, Árvai György díszlet- és Szűcs Edit jelmeztervező, a bemutatót a tervek szerint 2018. január 18-án tartják. Szenteczki Zita óvodások és kisiskolások számára dolgoz fel egy népszerű kortárs mesét, amelynek címe Mit csinált Jakab az ágy alatt?. Dániel András történetét Kautzky Máté adaptálja, a bábokat Dániel András rajzai alapján Horváth Márk tervezi, az Ország Lili stúdióban a játékteret Rumi Zsófia alakítja ki, szcenikusként Lénárt András segíti a munkát. A bemutató 2018 áprilisában várható.

Élményszínház gyerekeknek és felnőtteknek

Tovább folytatódnak az előadások feldolgozását segítő színház-pedagógiai foglalkozások a Mozgató program keretében, és ebben az évadban is lesz ingyenes bábszakkör gyerekeknek.

A báb azonban nem korosztály, hanem műfaj, ezért a felnőtteket sem akarják kirekeszteni. Havonta egyszer, az Esti mesére kifejezetten őket várják. Az előadásokhoz minden esetben kísérőprogram is társul, ahol az alkotók és meghívott vendégek segítségével boncolgatják tovább a látott történetet. A Bábszínház 7x keretében feltehető minden kérdés, amit esetleg eddig nem mertek a felnőttek.

Az előcsarnokban kap helyet a Márkus Sándor által tervezett interaktív bábinstalláció, amely minden korosztály számára izgalmat kínál.

A Budapest Bábszínház művészei ebben az évadban is közreműködnek a Mini Textúrában, a Magyar Nemzeti Galéria tavasszal elindított, nagy sikert arató, kifejezetten a 7–12 éves korosztályt célzó programsorozatában. A galériában látható műalkotások mesére ihletik a Pagony Kiadó íróit, költőit, amelyeket a Budapest Bábszínház művészei és bábjai keltenek életre, így a képzőművészet, kortárs szépirodalom és színház találkozásánál a báb formanyelvének segítségével a nézők egyedülálló módon léphetnek be a történetek és a képek világába.

Forrás

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére