Jelenlegi hely

Mesterségek Ünnepe 2017

A Mesterségek Ünnepe nem csak táncos és zenés programjairól és a mesteremberek bemutatóiról híres, hanem a rendezvény alatt folyamatosan működő vásárról is, ahol a mesterek saját készítésű portékáikat árusítják a vendégeknek. A kézműves tárgyakon át az ékszerekig minden megtalálható. Színpadi előadások, gyerekjátszók, kihahagyhatatlan családi program nyár végén!

Idén augusztus 17. és 20-a között 31. alkalommal rendezik az ország legnagyobb nemzetközi kézműves fesztiválját a Budai Várban. A Mesterségek Ünnepén kicsik és nagyok megismerkedhetnek a népi tárgykultúrával, kipróbálhatják a népi mesterségeket, megcsodálhatják a kézművesek míves munkáit, találkozhatnak mamutcsont-faragóval, halbőr varróval, íjkészítővel, vagy más, különleges mesterség képviselőjével. A rendezvény fő témája a hímzés, a Reformáció 500 éves évfordulójáról nagyszabású kiállítással emlékeznek meg, ill. lesz nemzetközi kovácstalálkozó is.

A rendezvény főszereplői a magyar kézműves mesterek, akik sok évszázados gyakorlati és szellemi tudást és értéket hordozó kézműves szakmák éltetői és továbbadói. A több, mint 800 hazai és határon túli mester mellett a fesztivál évek óta vendégül lát külföldi kézműveseket is, idén hét vendég ország képviselteti magát. A díszvendég Mongólia mellett jelen lesznek jakut-földi, Szahalin-szigeteki, üzbég, kínai, tadzsik, kirgiz, türkmén, kazahsztáni és algériai mesterek is.

A Mesterségek Ünnepén a legkiválóbb hagyományőrző népművészek tárgyalkotó tevékenységét nyitott/látványműhelyekben tekintheti meg az ide látogató közönség, a mesterség-bemutatókon megismerhetik, és ki is próbálhatják a hagyományos népi kézművességet az érdeklődők.

Az idei rendezvény kiemelt témája a hímzés, a magyar népi díszítőművészet egyik leggazdagabb – viszonylag kis területen belül is rendkívül sokrétű – és legváltozatosabb ága. A Mesterségek Ünnepe hímző műhelyeiben tájegységenként mutatják be azt a sokszínűséget, amit a népi és úri hímzésben alapanyag, motívumkincs és öltéstechnika tekintetében tapasztalhatunk. Hímzésekkel az átlagnál ünnepélyesebb darabokat látták el, éppen ezért nagy szerepe volt elsősorban is a népviselet különböző darabjain, párnavégeken, kendőkön, takarókon, abroszokon, de hímezték az egyházi szertartások kellékeit is.

A reformáció 500 éves évfordulójának alkalmából a programokban és a tárgyi kiállítók körében is kitüntetett figyelmet kapnak a protestáns egyházak hagyományai. A jubileumhoz kapcsolódva pályázatot hirdettek az egyházi szertartások kellékeinek megújítására. A beérkezett pályamunkák legjobbjaiból országos kiállítás nyílik 2017. augusztus 17-én a Budapesti Történeti Múzeum Gótikus termében.

Az idei fesztivál egyik különleges programpontja a IV. Nemzetközi Kovácstalálkozó, amelynek fő témája az a különleges és több száz éven keresztül megfejthetetlen tűzi hegesztéses eljárás, amellyel a Notre Dame kapujának vasalatait készítették hajdanán. Tíz országból érkeznek szakemberek a konferenciára.

Ezek mellett egész napos programokkal, táncelőadásokkal, gyermekjátszókkal, koncertekkel is várják a látogatókat, lesz néptánc többek között Baskíriából, Grúziából, Hondurasból, Lajkó Félix mellet fellép a Szent Efrém Férfikar és Szokolai Dongó Balázs, Csizmadia Anna és zenekara, a Tükrös Együttes, a Buda Folk Band, a Hungarian Folk Embassy, Zsikó Zoltán és zenekara, a Bara Zenekar, a M.É.Z. együttes, Csoóri Sándor és fiai, a Romengó, és sokan mások.

Gyermekprogramok, játékok

A résztvevő népművészeti egyesületek játékműhelyekkel és játszóházakkal várják a kicsiket és a nagyokat. Állandó programok a rendezvény minden napján 10.00 – 20.00 között

Budapesti Történeti Múzeum kertje

Tekergőtér: Bolyongó vitorlás hajó, Labdacsapda (flipper), Billegtető (labirintus), Kapj el, ha tudsz!, Légfoci, Tekergőteke

A Hagyományok Háza közreműködésével Mesesarok és Játszóház várja az érdeklődőket.

  • Mesesarok  – A Mesterségek ünnepe vásári forgatagában, a kézműves remekek, a néptánc és a népzene mellett ott a helye a népmesének is. Hallgassák kicsik és nagyok, legyenek részesei a mesei csodának minden nap 16.00 és 17.00 óra között. Mesemondóink: Agócs Gergely és Dóra Áron
  • Játszósarok – ahol az elkészült játékokkal tudnak játszani a gyermekek
  • Kézműves programok – A fesztivál négy napján az alábbi mesterségeket próbálhatják ki a gyerekek a Hagyományok Háza közreműködésével: bőrművesség, nemezelés, vesszőfonás, csuhéfonás, fonás, kötélverés, rongybabakészítés, népi hangkeltő eszközök készítése, dióbaba készítés

MintaKINCStár – Játéksziget

Ezt a helyszínt a Magyarországi Alkotóművészek Közép – és Nyugat-Dunántúli Regionális Társasága működteti. A mai kor igényeinek megfelelő köntösben tálalják őseink formakincseit úgy, hogy közben nem veszítik el eredeti jelentésüket. Szeretnék, ha a gyerekek, természetes örökösei lennének e világnak, s igénnyé válna a gyökerek felkutatása, megismerése. Céljuk, hogy „visszacsempésszék” a mindennapokba azt a formavilágot, mintakincset, amivel még ma is néha találkozhatunk. Ráébresszék arra résztvevőket, hogy a manuális tevékenységek a faragás, hímzés, gyöngyfűzés… nem csak a kezet ügyesíti, de képzelőerőt, kitartást, a közösségben való munkálkodását is fejleszti. A  MintaKINCStár játék típusai: Memória játék, Mátrixok, Illeszd a helyére, Bújtasd el, Nyomozz, Óriás dominó, Ragassz és színezz, Rakd össze, Öltöztesd fel.

Történelmi-vizuális játéksziget

Játékainkkal időutazásra hívjuk a családokat, „mintha István király korába” lépnénk. A István király világában kalandozunk olyan módon, hogy a családok élményszerűen találjanak rá a benne rejlő értékekre. A program megkonstruálásánál elsődleges célunk az volt, hogy a különböző korú résztvevők a  már meglévő ismereteiket kiegészítve, játékosan, hiteles képet kapjanak.

  • Játéktípusok:
  • Memóriajáték
  • Rejtvények tára – foglalkoztató lap
  • Lapozós könyv – Koronázási jelképek
  • Óriás puzzle
  • Óriás színező
  • Óriás társasjáték
  • Csipkés játékok

A Magyar Csipkekészítők Egyesülete közreműködésével számos formában találkozhatnak a csipkékkel. Csipke puzzle, csipkekép kirakó, Párosító – memória játék. Kártyákon egyes csipkék fotói, mint a hagyományos memória játékon azzal a különbséggel, hogy a csipkék párját kell megtalálni. Gyermek játszó – csipke készítés különböző technikáit próbálhatják ki a gyerekek, a háttérben játékos csipkeképpel.

Hunyadi Udvar

Mese Udvar/Játék Udvar 

Oroszlános Udvar

  • Népi sporteszközök játszótere: A Békés Megyei Népművészeti Egyesület működteti az Újvilág Kertben a különböző népi sporteszközöket felvonultató játszóteret, ahol a résztvevők a jóízű, önfeledt játszás közben megismerhetik eleik játékkultúráját, és kipróbálhatják a feledésbe merülő mindennapi tevékenységeket. Például kézi mosás, kukoricamérés, stb.
  • Lelkesen veselkedhetnek neki a különböző – ügyességet, erőt, fortélyt kívánó – játékoknak, hol egymással vetélkedve, hol saját előző teljesítményeiket felülmúlva, vagy egyszerűen csak belefeledkezve a játék örömébe. A játékok természetes anyagokból készültek, egyszerűen kezelhetők, az egyesület tagjai segítik és felügyelik az eszközök használatát.Találunk ott: fateknőt, amelyben horgászni lehet, memória-, lyukat kerülgető-, célba dobó-, egyensúlykereső-, békakapkodó-, játékokat, erőemelőt, kötélhúzás eszközeit, gólyalábakat, csoszogi deszkákat, parasztcsocsót, és a legkisebbek találkozhatnak Mossad Masával.

Újvilágkert

Babajátszó

Környei Alice babajátszójában megpihenhetnek az érdeklődők: „Mesében, muzsikában rejtezve” énekelnek, mondókáznak együtt szülők és gyerekek. “Környei Alice. A babás foglalkozások és játszók nagymestere. Aki eddig csak egyetlen Alice által vezetett programban is részt vett, rajongva emlékszik vissza arra a mély és tiszta élményre, amivel ott találkozott. Érdekes megfigyelni, ahogy az egyszerű, letisztult játékos foglalkozások a gyermekekre és szüleikre is hatnak. Átéljük a szeretés és teremtés ősi erejét, belefeledkezünk a játék csodájába. Nézve kisbabáink önfeledt örömét, már verjük is a ritmust. Újratanuljuk a rég elfeledett mondókákat, miközben babszemeket rakosgatunk egyik tányérkából a másikba, és örülünk, repdes a lelkünk, hogy itt lehetünk, ebben a megfoghatatlanul szépséges játékban, együtt…”

Népi ügyességi sportjátékok, Magyar népi ügyességi sportjátékokkal (csürközés, ostorozás, botforgatás, stb.) lehet ismerkedni a Baranta Szövetség segítségével.

Keleti Felvezető Sétány

Az Apáról Fiúra Népművészeti és Kézműves Egyesület régi, elfeledett népi és fajátékokkal, ügyességi, és logikai játékokkal várja a kicsiket és nagyokat, sőt a felnőtteket is! Játékaikat a népi kultúra figyelembe vételével, a mai kor igényeihez kialakítva, természetes anyagokból hozták létre. Mindenkit vár a Játéksziget, mert játszani mindig jó!

Halászófiú Terasz

A Fehérvári Kézművesek Egyesülete a Mesterségek Ünnepén az alábbi műhelyekkel várja a látogatókat: Felnőttmegőrző –  a hagyományos férfi – női szerepekhez alkalmazkodva a vásárlás hosszas idejére többek között logikai játékokkal felnőttmegőrzési lehetőséget biztosítunk!

  • Asszonyműhely – a hagyományos férfi – női szerepekhez alkalmazkodva a felnőttmegőrzőben töltött hosszas idő ellensúlyozására  szövés, fonás, nemezelés mesterségeinek bemutatása, kipróbálása elsősorban hölgyek számára.
  • Mosoda – nagymosás kicsiben, Szappangyűjtemény, a mosás, szárítás, mángorlás, vasalás régi eszközei, mosás, kékítés bemutatása,  (a 2. naptól önműködő üzemmódban, mosási lehetőséggel)
  • PapírmerítésGyermekprogramok, játékok

További információ

Forrás

Budapestimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére