Jelenlegi hely

West Side Story a Hősök terén - TérTáncKoncert

A Budapesti Fesztiválzenekar idén is megrendezi nagyszabású, ingyenes TérTáncKoncertjét. A június 10-i nyárköszöntő eseményen több mint 500 hátrányos helyzetű gyerek táncol majd együtt a zenekar élő játékára, ezúttal Leonard Bernstein Szimfonikus táncaira, a West Side Story című musicalből.

A West Side Story a Rómeó és Júlia modern adaptációja, amely két egymással rivalizáló New York-i banda háborúzásáról szól. Amerikai tinik és emigráns fiatalok állnak egymással szemben, de a csatározások közben a két ellenséges csoport egy-egy tagja egymásba szeret, a szerelem pedig tragédiába torkollik. "A mi korunkban újra aktuális lehet, együtt tudnak-e élni egymással a különböző népcsoportok. Lehet, hogy ez nemcsak a 40-es években volt probléma, hanem ma is az" – mondja Fischer Iván karmester, majd hozzáteszi: "mindeközben fantasztikusan szép és izgalmas ez a zene. Bernsteinnek sikerült egységet teremtenie csodálatos klasszikus tudása, a jazz és a Broadway-musical műfaja között. A West Side Story páratlan remekmű."

A választott zenével is azt szeretnék üzenni, hogy a TérTáncKoncert több mint zene és tánc: egymás elfogadásáról, a közösségi alkotásról, az egymás iránti nyitottságról és a toleranciáról szól. A fiatalok kemény munkája, fellépésük és közös táncuk kézzelfogható bizonyíték arra, hogy a zenében, a táncban és a művészetekben komoly közösségépítő erő rejlik.  

Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar 2015-ben indította útjára TérTáncKoncert elnevezésű nagyszabású kezdeményezését. A program legfontosabb szereplői azok a gyerekek, akik a Fesztiválzenekar élő zenei kíséretére évről évre együtt táncolnak a budapesti Hősök terén, ahol egy napra ők is valódi hősökké válhatnak. Roma és nem roma, szegény sorból származó és jobb anyagi körülmények között élő gyerekek hónapokon át közösen dolgoznak egy célért, aminek az eredményét már egy valódi kreatív közösségként élvezhetik.

"Fischer Iván és a BFZ csodát tesz a gyerekekkel. Felemelő látni, hogy a közös munka, az együttműködés örömét a zene és a tánc élményével táplálja beléjük." (Molnár B. Béla, közönségük tagja)

A TérTáncKoncert jóval több mint egy egyszerű szabadtéri koncert. A próbaidőszakon túl a résztvevő gyerekeknek regionális találkozókat és készségfejlesztő táborokat szerveznek dráma,- zenei, táncos és társasjáték foglalkozásokkal, a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány szakmai segítségével, így teremtve lehetőséget az ismerkedésre, és így fejlesztve az egymás iránti bizalmat és együttműködést.

Forrás

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

A humor és a nevetés nemcsak jól esik, de egészséges is!

A humor és a nevetés nemcsak jól esik, de egészséges is!

Május első vasárnapja Anyák napja mellett a nevetés világnapja is. Egy szívből jövő nevetés jót tesz az egész testnek és léleknek. Nem csupán a stresszt csökkenti vagy az immunrendszert erősíti, hanem segít megelőzni a depressziót és javítja az önértékelést is.
Munkások vagy a munka ünnepe? Mióta ünnepeljük május 1-ét Magyarországon?

Munkások vagy a munka ünnepe? Mióta ünnepeljük május 1-ét Magyarországon?

Itthon május elsejéről először 1890-ben emlékeztek meg, az első felvonulást a Városligetben tartották. De miért május 1-én ünneplünk?
Május első vasárnapja: a nevetés világnapja is

Május első vasárnapja: a nevetés világnapja is

Tudtad, hogy május első vasárnapja a nevetés világnapja is? És azt, hogy először 1998-ban Indiában egy úgynevezett nevető klubban tartották meg?
Anyai küldetések – te melyik film műfajába illessz be?

Anyai küldetések – te melyik film műfajába illessz be?

Egy kisgyermekes anya napja egy akciófilmbe illő kihívások sorozata: reggeltől estig pelenkacsaták, katasztrófaelhárító műveletek, békítő bírák testületi ülései és mentőexpedíciók sokasága a játszótéren. Sok sírással, bizonytalansággal, puszival és öleléssel.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére