Jelenlegi hely

Vasárnapig tart az Állatszeretet Fesztivál

Megkezdődött a hatnapos Állatszeretet Fesztivál a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A vasárnapig tartó programsorozat keretében a városligeti intézmény és partnerszervezetei rengeteg programmal és érdekességgel várják a családokat és a tanulmányi csoportokat. Hétvégén bonsai kiállítás is lesz.

Október 4-től 9-ig, azaz keddtől vasárnapig tart az Állatszeretet Fesztivál a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az eseménysorozat apropója, hogy az állatbarátok világszerte október 4-én, az állatok védőszentjeként számon tartott Assisi Szent Ferenc napján tartják az állatok világnapját. A világnapról az Állatkert csaknem három évtizede rendre megemlékezik, de 2009 óta az eredetileg egynapos eseményt több napon át tartó programsorozattá bővítették ki, ez kapta az Állatszeretet Fesztivál nevet. A fesztivál egy másik hagyományt is felelevenít, ugyanis a két világháború közötti időszakban az Állatkertben minden évben megtartották az „állat- és növényszeretet napját”. Az elsőt 1922-ben rendezték meg, az utolsót pedig a második világháború előestéjén.

Az Állatszeretet Fesztivál hivatalos megnyitójára október 4-én, a tulajdonképpeni állatok világnapján került sor. A megnyitó alkalmából prof. dr. Persányi Miklós, az Állatkert főigazgatója a rendezvény céljairól beszélt, s méltatta a programban részt vevő partnerszervezeteket, illetve a velük való közös munka eredményeit. Dr. Sós Endre, az Állatkert vezető állatorvosa pedig a városligeti intézmény állatmentő tevékenységének eredményeit mutatta be.

Az Állatkert különböző szakmai partnerei, társszervezetei közül többen is részt vesznek az Állatszeretet Fesztiválon. Többek között a Duna–Ipoly Nemzeti Park, a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságának természetvédelmi őrszolgálata, az MTA ATK Talajtani és Agrokémiai Intézete, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Magyar Rovartani Társaság, a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a WWF Magyarország, a Vigyél Haza Alapítvány, a Kutyával az Emberért Alapítvány, az Egyetemi Bonsai Club és az Ökocsiga Játszóház is.

A változatos programok egy része a fesztivál minden napján várja a látogatókat. A Nagy-tó partján távcsöves madármegfigyelésre, az Ökocsiga Játszóház állomáshelyén kézműves programra és fajáték készítésre, a Talajtani és Agrokémiai Intézet sátránál pedig interaktív talajkísérletekre, „tudományos sárdagasztásra” invitálják az érdeklődőket. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület jóvoltából az év madaráról, a harisról, valamint a téli madárvédelemről lehet érdekességeket megtudni, a FÖRI természetvédelmi őrszolgálata pedig a városi természetvédelemmel ismerteti meg a látogatókat játékos formában. Az Állatkert munkatársai egy állomáshelyen a kertben folyó állatmentő munkát mutatják be (ide értve a Magyarországon vadon élő, emberi segítségre szoruló állatok, mérgezett sasok, törött szárnyú gólyák, elvárult sünök és más állatok mentését, gyógyítását és visszajuttatását a természetbe), de van olyan bemutató is, ahol az egzotikus hüllők és ízeltlábúak tartásának fortélyait lehet elsajátítani.

A hétvégén a program további érdekességekkel egészül ki. Szombaton és vasárnap például bonsai kiállítás is lesz, és a szombati napon segítő és terápiás kutyabemutatót is tartanak a főbejáratnál.

A fenti programok mellett október 8-án szombaton pedagógus nyílt nap is lesz, amelyen az Állatkertben igénybe vehető pedagógiai lehetőségeket mutatják be a tanároknak, tanítóknak és óvópedagógusoknak.

PROGRAMOK

Forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert Kommunikációs Osztálya

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére