Jelenlegi hely

Miért gyakoribb a középfülgyulladás a gyermekeknél?

A gennyes középfülgyulladás  az egyik leggyakoribb fájdalmas fülbetegség gyermekkorban. Van, akinél mindig visszatér egy-egy egészséges időszak után.

Ennek oka nemcsak az immunrendszeri sajátosságokban keresendő, hanem az életkori és az anatómiai tényezőkben is. Szerencsére ma már nem kell beletörődni abba, hogy a betegség mindig kiújul - írja a csalad.hu.

Már csecsemőknél is megjelenhet

A középfülgyulladás nagyon gyakori betegség, de legfőképpen kisgyermekkorban fordul elő; felső légúti fertőzés vagy megfázás után. A becslések szerint az óvodáskorúaknál minden második beteg gyermeknél középfülgyulladást állapít meg az orvos. Fél éves korig nehezen diagnosztizálható a fertőzés, mert a csecsemő nem tudja jelezni, hogy mije fáj. Ilyenkor a nyugtalanság, a láz, a hányás, a hasmenés, az evés közbeni felsírás lehetnek az árulkodó tünetek. Idősebb csecsemők már a fülükhöz kapkodnak a fájdalom miatt, vagy a párnába fúrják a fejüket. Súlyos esetben a fül mögötti rész kipirosodhat, megduzzadhat, a hallószerv kifakadhat, váladékozhat és a hallás is romolhat. A betegség lehet akut, vagyis hirtelen jelentkező és gyorsan gyógyuló valamint lehet krónikus, amikor egy hosszan elhúzódó, nehezen múló vagy visszatérő fertőzésről van szó. Mindegyik esetben fontos, hogy fül-orr-gégész lássa a gyermeket, néha ugyanis a betegség mellé társul a tüdő, a bélrendszer és az emésztőrendszer megbetegedése, ami nehezítheti a helyes kórkép felállítását. A gyermekeknél könnyebben előfordul, hogy a kórokozók a fülkürtből eljutnak a középfülbe, és ott elszaporodnak. Ekkor alakul ki a gennyes fülgyulladás, amit a fül felszúrása követ a váladék távozása érdekében.

Életkori és anatómiai sajátosságok a háttérben

A gyermekek fejletlenebb immunrendszere nehezebben küzd meg a fertőzésekkel, de nem csak emiatt újulhat ki a középfülgyulladás időről-időre – mondta a csalad.hu-nak Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter. Kifejtette: a fülkürt a középfület az orrgarattal összekötő cső. Fő feladata, hogy a dobhártya dobüreg felőli részén a megfelelő légnyomást biztosítsa: időnként kinyílik, hogy szellőztesse a középfület. Ezáltal a középfül nyomását a környezeti nyomással kiegyenlíti, ami a dobhártya és a hallócsontok optimális működéséhez szükséges.  A fülkürt a gyermekekben rövidebb, keskenyebb és egyenesebben fut, a laza környéki kötőszövetek duzzanata miatt gyulladásban gyorsabban elzáródik, lefutása kedvezőtlenebb, mint felnőttkorban. Mindezek mellett az orrgaratban a még meglévő orrmandula is ronthatja a helyzetet.

Gyakori megfázások és orrdugulás is okozhatnak középfüllgyulladást – teszi hozzá Holpert Valéria. Nátha esetén az orrgarati részen és a fülkürtben található nyálkahártya megduzzad, ezáltal beszűkül, sőt el is záródhat a fülkürt nyílása, így a középfül nem tud szellőzni.  A kiegyenlítetlen légnyomás miatt a dobhártya behúzódik, a hallócsontok mozgása korlátozódik. Ekkor megjelennek a betegek által érezhető tünetek: a fül enyhe fájdalmával kísért feszülés, dugulás-érzés és halláscsökkenés. Amennyiben ez a folyamat hosszabb ideig fennáll, az elzárt középfülben folyadék halmozódik fel, amely a zárt fülkürtön keresztül nem képes kiürülni. Ez az állapot már fájdalommal nem jár, de a hallás élessége mérséklődik.

A megnagyobbodott orrmandula is hajlamosít

A megnagyobbodott orrmandula kialakulásának oka lehet, ha egy fertőzés után a duzzadás szűnik ugyan, de a mandula mégsem húzódik vissza eredeti méretére. Okozhatja allergia is, de sokszor nincs igazi kiváltó oka, a mandula mérete egyéni adottságtól is függhet. A megnagyobbodott orrmandula akadályozza a fülkürt megfelelő szellőzését, visszatérő középfülgyulladás esetén ezért indokolt lehet a műtéti eltávolítása.

Helytelen orrfújás az okok között

A fülkürt megfelelő szellőzéséhez fontos a rendszeres orrfújás, kisebbeknél az alapos orrszívás, és a nyálkahártya lohasztó orrcseppek használata. Óvodás kortól kezdődően már elkezdhetik a szülők megtanítani a helyes orrfújást.  Fontos, hogy a gyermek ne ” pumpálja ” az orrát, mert ha mindkét orrlyukat befogja, az orrgaratból az orrban lévő kóros váladékot, illetve az ebben lévő baktériumokat és vírusokat is bejuttatja a fül dobüregébe. „Orrfújásnál egyszerre csak az egyik orrlyukat szabad befogni, a másikon kicsit erősebben fújjuk a levegőt. Ezt a mozdulatot gyakorolhatjuk például kis papírfecnik, vagy pingpong labda elfújásával asztalnál, de a kádban, vízben is lehet buborékokat fújni először szájjal, majd orron keresztül” – javasolja az orvos.

Gyógyítás antibiotikummal

A középfülgyulladásnál tehát fontos  a rendszeres és alapos orrfújás (kisebbeknél az orrszívás), az orrnyálkahártyát összehúzó készítmény használata és egy antibiotikumos kúra a  bakteriális fertőzés esetén (a megbetegedések 75%-a ilyen). Az orvos felírhat még antihisztamint, és gyulladáscsökkentőt is. A kezelés általában 5-7 napig tart, a fülnek legkésőbb két hét alatt meg kell gyógyulnia. A fül fájdalmának csökkentésére, a mihamarabbi gyógyulás érdekében törekedhetünk a fül melegítésére. Ez történhet infravörös lámpával, vászonba tett sóval vagy speciális fülmelegítő sapkával. A kezelést mihamarabb érdemes elkezdeni, mert ha szövődmények lépnek fel, akkor gennyes agyhártyagyulladás,  vagy ideggyulladás alakulhat ki, sőt, az ellátatlanul hagyott betegnél egész életre szóló halláscsökkenés is bekövetkezhet.

Forrás: csalad.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére