Jelenlegi hely

Amikor a mindennapi kenyerünk ellenséggé válik - Társuló betegségek

A coeliákia autoimmun jellegű kórkép, mely bármely életkorban kialakulhat.

Előfordulása a nyugati világban 1% körül van, családi halmozódást mutat. A diagnosztizálás vérvizsgálattal vagy gyorsteszttel és vékonybél-biopsziával történik. Kezelés: élethosszig tartó gluténmentes diéta. A gluténallergia jellemzően gyermekkorban jelentkező allergia-típusú betegség. A diagnózist is ehhez mérten állítják fel: vérvizsgálat, bőrpróba, provokációs és eliminációs teszt. Gyógyítható az allergének elhagyásával, idővel kinőhető.

A nem-coeliákiás gluténérzékenységről akkor beszélünk, ha a coeliákiát és a gluténallergiát kizártuk, viszont a tüneteket gluténtartalmú élelmiszer okozza. A panaszok megszüntethetők gluténmentes diétával vagy a fodmap csökkentésével.

A felsorolt betegségeket kísérő tüneteket már részletesen áttekintettük, ez a rész a kapcsolódó kórképekről szól. Fontos erről beszélni, mert gyakran előfordul, hogy ezek az ún. asszociált betegségek nem az étkezéshez-emésztéshez köthetők, így a beteg rossz irányba indul el, sok zsákutca után ér a megfelelő szakrendelésre

A coeliákiához társulhat: inzulinhiányos cukorbetegség, Sjögren-szindróma, autoimmun pajzsmirigy betegségek, vesebetegségek, bőrtünetek (ekcéma, Duhring-betegség).

Az inzulinhiányos másnéven 1-es típusú cukorbetegség kíséri leggyakrabban a coeliákiát, a coeliákiások 5-10%-a 1-es típusú cukorbeteg is és fordítva. Ez is autoimmun folyamat, a hasnyálmirigy inzulint termelő bétasejtjei mondják fel a szolgálatot, a szervezet nem képes a cukrot feldolgozni. Tünetei: acetonos lehellet, fokozott folyadékvesztés és anyagcsere-zavarok.
A Sjögren-szindróma képében újra egy autoimmun kórképpel találkozunk, a szervezet a könnyet, nyálat termelő, illetve a nyálkahártyák nedvesítését végző mirigyeket érzi „idegennek”. Ezért főbb tünetei a szem- és szájszárazság, duzzadt, fájdalmas ízületek.
Autoimmun pajzsmirigy betegségek is társulhatnak a coeliákiához. A pajzsmirigy (és közvetlen szomszédai, a 4 mellékpajzsmirigy) által termelt hormonok elengedhetetlenek a szervezet megfelelő működéséhez, pl. izmok, ízületek, növekedés, agyműködés, szexuális viselkedés, a vérben a megfelelő kalcium- és koleszterinszint beállítása. Könnyű belátni, hogy alul- illetve túlműködésük egyaránt gondot jelent. Az autoimmun pajzsmirigy betegségeket kísérő tünetek épp ezért rendkívül változatosak: fáradékonyság, súlyingadozás, termékenységi problémák, ízületi fájdalmak, stb.

Kapcsolódhatnak a coeliákiához vesebetegségek is. A vesék a távolítják el a szervezetünkből a méreganyagok jelentős részét, illetve a felesleges folyadékot, szabályozva ezzel a vérnyomást és a kalcium-foszfor anyagcserét. Ha működésük valamiért akadályozott, émelygés, étvágytalanság, rossz közérzet, bőrproblémák jelentkezhetnek.
Mindezeken kívül kísérhetik a coeliákiát különböző bőrproblémák, pl. ekcéma vagy Duhring-betegség. Az ekcéma vagy dermatitisz széles körben ismert tünetegyüttes, mely bőrpirossággal, viszketéssel, esetleg hólyagosodással jár. A Duhring-betegség (dermatitisz herpetiformisz) genetikai alapú, autoimmun kórkép. Ebben az esetben a bőr felső részében található ellenanyagok váltják ki az immunreakciót. Piros, apró kiütések jelennek meg a bőrfelületen a test bármely részén, ezek elvakarása vérzést, bakteriális fertőzést okozhat.

A gluténallergiához az allergiások életét megkeserítő sajnos szokásosnak mondható ekcéma (lásd a coeliákiánál) és asztma kapcsolódhat. Az asztma a tüdő főként hörgőit érintő, krónikus gyulladásos betegség. Az asztma adott esetben súlyossá is válhat, de megfelelő kezelés mellett kordában tartható, könnyedén együtt lehet élni vele.

A nem-coeliákiás gluténérzékenység az orvostudomány látóterében viszonylag új kórkép, jelenlegi ismereteink szerint egyéb ételintoleranciák és -allergiák társulhatnak hozzá.

 

Írta: Kerekesné Tóth Boglárka, tudományos segédmunkatárs (Debrecenimami)
Debreceni Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet

A szerző a felmerülő kérdéseket a tothbogi@med.unideb.hu e-mail címen szívesen megválaszolja!

 

Fotók: pixabay.com

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére