Jelenlegi hely

Tökéletes helyett kiváló – Mennyire jó az "elég jó"?

Hogyan lehet legyőzni a maximalizmust anélkül, hogy beérnénk a középszerűséggel vagy beletörődnénk a kudarcba? 

Állandóan a tökéletességre törekedni nagyon megterhelő és kimerítő, sok stresszel és szorongással jár, nem egészséges életstratégia. Kevin Leman Születési sor(s)rend – személyiségünk a születési sorrend tükrében című könyvében feltárja ezt a problémát és használható megoldási javaslatokat ad.

Mi a különbség a tökéletesség hiábavaló hajszolása és a kiválóságra való törekvés között?

  • Akik a tökéletességet hajkurásszák, túl magasra teszik a lécet, a legelső helyre törnek. A kiválóságra törekvőknek szintén nagyratörőek a céljaik, de figyelnek rá, hogy azok elérhetőek legyenek.
  • A maximalisták önértékelése a teljesítményüktől függ. Akik a kiválóságot keresik, elfogadják magukat olyannak, amilyenek.
  • A maximalisták szemében a kudarc a legfőbb rossz, rágódnak a hibáikon. A kiválóságra törők tanulnak a hibáikból, hogy legközelebb nagyobb sikerrel járjanak, majd túllépnek rajtuk.
  • A maximamlista csakis a legelső hellyel éri be. A kiválóságot kereső viszont elégedett magával, ha tudja, hogy minden tőle telhetőt megtett a cél érdekében.
  • A maximalista retteg a kritikától, inkább elkerüli. A kiválóságra törő átgondolja a kritikát és épül belőle.
  • A maximalistának nyernie kell, különben összeomlik az énképe. A kiválóság keresőjének akkor is biztos lábakon áll az önmagáról alkotott képe, ha csak másodiknak, harmadiknak, netán utolsónak sikerül befutnia a célba.

"Vétettem Isten és az emberiség ellen, mert amit alkottam, nem ütötte meg a kellő mércét." (Leonardo da Vinci)

Így változtass!

Leman doktor tanácsai a változáshoz, amit több évtizedes pszichológusi munkája során alakított ki:

1. Vedd komolyan a maximalizmus problémáját!
Nem egy apró szépséghiba, hanem halálos ellenség. A maximalista igyekszik elkerülni a kritikát és a kudarcot, mert egyiket sem tudja elviselni. Lásd be, hogy mindig lesz, aki kritizál és néha mindenki lő bakot! Adj bele apait-anyait, aztán lépj tovább, akárhogy is sikerült a próbálkozásod.

Az igazi bajnokok megteszik, ami tőlük telik, és ha el is buknak, nyomban talpra állnak, hogy el ne szalasszák az újabb lehetőséget.

2. Ismerd el, hogy kétségbeesetten vágysz a tökéletességre!
Ez a hozzáállás tarthatatlan, miért nem engeded meg magadnak, hogy néha tökéletlen legyél? Ez nem azt jelenti, hogy érd be a középszerűséggel.

3. Tudatosan törekedj rá, hogy finoman bánj a kritikával, akár önmagaddal, akár másokkal szemben!
Ahogy elnézőbb leszel másokkal szemben, úgy megenyhülsz saját magad iránt is, kevésbé leszel önkritikus.

4. Legyen bátorságod hangosan kimondani: "Hibáztam!"
Ezt egy maximalistának nehéz elismeri, mert minden porcikájuk tiltakozik még a gondolat ellen is, hogy tévedjenek, alulmúlják az elvárásokat, vagy a tökéletesnél kevesebbel is beérjék. Pedig a hibáink beismerése tesz minket emberivé és megközelíthetővé.

5. Ne vedd annyira a szívedre a dolgokat!
A maximalisták sokszor érzékenyek a kritikával szemben és sértődékenyek, akár másoktól ered, akár belülről fakad. Egy érzékeny lelkű maximalistának arra is nagy szüksége van, hogy végre jó legyen önmagához, és néha kicsit kényeztesse magát.

6. Markolj kevesebbet!
Ne vállalj túl sokat egyszerre, mert elborítanak a hullámok! Igyekezz egyszerre csak egy dologba fogni és fejezd be az A-t, mielőtt elkezded a B-t!

7. Kevesebbet várj magadtól!
A maximalistáknak jellemzően irreálisak az elvárásaik, és hajlamosak emberfeletti célokat kitűzni maguk elé. Lehetnek napok, amikor rossz formában vagy, de ha megbékélsz ezzel, könnyebben tudod kihozni magadból a legjobbat.

8. Tanulj meg nemet mondani!
A maximalisták rendszerint igent mondanak arra is, amire legszívesebben nemet mondanának. Gyakran a saját családtagok kívánnak túl sokat, nekik a legnehezebb megmondani: "Ezt már nem tudom megtenni."

Aki nem tud nemet mondani, az sosem lesz képes igent mondani az életre.

9. Igyekezz optimistán látni a dolgokat!
A maximalisták rendszerint félig üresnek látják a poharat. Cseréld fel ezt a pesszimista látásmódot arra, amelyik szerint a pohár félig tele van! A jóra koncentrálj, ne a rosszra, írd fel azokat a dolgokat, amikért hálás lehetsz!

10. Engedd el a sérelmeidet!
Mindenki hibázhat és mondhat olyasmit, amit később megbán vagy nem is gondolt komolyan. Miért pazarolnál időt és energiát a neheztelésre? Próbálj továbblépni!

11. Ne hagyd, hogy az élet nehézségei elvegyék a kedvedet!
Az ilyen embereknek sok jó tulajdonságuk van: ambíció, erős koncentrációs készség, kiváló szervező- és tervezőképesség, kreativitás. Továbbá precízek, és kitűnő a memóriájuk, jó vezetők. Minden megvan ahhoz, hogy szárnyaljanak, ha nem esnek a saját maximalizmusuk áldozatául. A maximalistának szüntelenül dolgoznia kell azon, hogy nyitott, toleráns és türelmes legyen – másokkal és önmagával szemben egyaránt. Ez nem megy egyik napról a másikra, de minden lépéssel közelebb kerülhet hozzá.

Forrás: Kevin Leman Születési sor(s)rend – személyiségünk a születési sorrend tükrében

Halász Kinga
- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Régi idők karácsonya Budapesten

Régi idők karácsonya Budapesten

Milyen volt az ünnepi készülődés az elmúlt évszázadban a fővárosban? Régi képekkel mutatjuk be, hogy milyen is volt egykor a karácsonyi forgatag.
Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Eta néni 2021-ben ismét sok szeretettel vár mindenkit! Nyitva a ház az adventi időszakban.Dabason van egy ház, ami varázslatos ünnepi fényárban úszik. De nem egyszerűen tujákra aggatott fényfüzéreket kell elképzelni, hanem egy olyan színes csillogást, mintha becsöppentél volna egy karácsonyi Hollywoodi rajzfilm közepébe. Eta néni több mint tíz éve díszíti fel házát és udvarát az ünnepek közeledtével.
Országos adventi programajánló

Országos adventi programajánló

Adventi ablaknaptár, gyertyagyújtások, vásári és betlehemes programok.. a várakozás, a csodák, a meglepetések időszaka. Különleges adventi programok készülődnek szerte az országban, válogattunk belőle.
Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére