Jelenlegi hely

Legyél Te is turista! Turistának lenni menő!

Turistának lenni menő! És nem egyszerű! Olvasnod kell tudni a térképet, tájolni, és ismerni az erdő titkos jeleit. Egy kicsit indián, egy kicsit felfedező, egy kicsit természettudós. Indiana Jones, Winettou és Gerald Durell egy személyben.

Turistának lenni menő dolog?

A túrázás kissé háttérbe szorult tevékenységből egyre divatosabb mozgásformává, szabadidős tevékenységgé vált. Reneszánszukat élik a tematikus séta- és turista útvonalak, különleges ösvények.

A koronavírus okozta bezártság újra a közelünkben található értékekre teszi a hangsúlyt. Sokan szánják el magukat az erdei sétákra, válnak alkalmi túrázókká.

Forrás: Pexels / Josh Willink

De vajon mindenki ismeri-e a túrázáshoz szükséges „jelentéktelennek” tűnő apróságokat, mint turistajelek, térképolvasás, megfelelő felszerelés? Az erdőnek is van etikettje, amit nem árt megtanulnunk. Bármennyire nem tűnik nehezebbnek a túrázás a főtéren való vasárnapi fagyizásnál, higgyétek el, nagyobb odafigyelést igényel. De szórakoztatóbb is lehet!

Sorozatunkban rövid írásainkban szeretnénk átadni Nektek a túrázás, a természetben való mozgás szépségeit.

Forrás: Pexels / Vanessa Garcia

Egy kis erdő-etikett

Jó ha tudod, hogy a 2009-ben hatályba lépett Erdőtörvényben azaz a 2009. évi XXXVII. törvény az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról néven futó jogszabályban rögzítik az erdő látogatásakor a lehetőségeinket, a tiltott és szabad tevékenységeket. A legtöbben tudunk viselkedni az erdőben, de ezeket a gyerekkorunkban kapott szabályokat a gyerekeinknek is meg kell tanítanunk.

  • Ne csapjunk zajt!
  • Ne térjünk le a kijelölt útvonalakról!
  • Ne gyűjtsünk növényeket, állatokat!
  • Kutyánkat mindig pórázon vezessük!
  • Csak a kijelölt helyen és engedélyezett időszakban rakjunk tüzet!
  • Vigyük magunkkal a szemetünket!

Mit vihetünk haza?

Gyűjthetünk saját használatra gombát, erdei gyümölcsöt. Ebből állami, nem védett területen naponta 2 kg-ot vihetünk magunkkal. Védett területeken a nemzeti park, magánterületen a tulajdonos engedélyével gyűjthetünk. A gombákat természetesen mindig ellenőriztessük gombavizsgálóval. Az erdőben szedhető gyümölcsök között népszerű a málna, szeder, szamóca, som, csipkebogyó, kökény, vadalma. Erdei kirándulásainkról hozhatunk még haza leveleket, érdekes ágdarabokat, köveket. Az elhullajtott agancsokat viszont már be kell szolgáltatnunk a helyi vadásztársaságnak.

Forrás: Pexels / Carboxaldehyde

Turistajelzések

A legfontosabb információk hamar teljesen logikusak lesznek, ezekre figyeljetek:

A jelzéseket a színük és jelzéskódjuk alapján lehet beazonosítani. A természetben a jelzéseket fára, kerítésre vagy kövekre festik, fontos, hogy jól látható tereptárgyak legyenek. A különböző színek és az alakzatok az útvonalak megkülönböztetését segítik elő. A legfontosabb színek a jelzések közül sorrendben a kék, a piros, a zöld, és a sárga.

A legfontosabb jelzések

Sávjelzés

A fenti táblázatból is látszik, hogy a legfontosabb kék, piros, zöld és sárga színek a fontosabb kiindulási pontoktól pl. vasút, hajó vagy autóbusz állomás, más hasonlóan fontos pontokig terjedő és a hegységeken keresztül vezető turistautak jelzésére szolgál.

Kereszt, négyzet, kör és társaik

Kereszt jelzés: olyan átkötő vagy összekötő utat jelez, amely általában sávjelzéstől sávjelzésig vezet.

Négyzet jelzés: a sávjelzésekből kiinduló és szálláshelyre, lakott településre vezető (vagy az azoktól jövő) utakat jelöli.

Kör jelzés: forrásokhoz, kutakhoz, és egyéb ivóvízvételi helyhez vezető (vagy az azoktól jövő) utakat jelöli.

Háromszög jelzés: a hegytetőkre, kilátópontokhoz és kilátókhoz vezető utakat jelöli.

L-alakú jelzés: a romokhoz, műemlékekhez (vagy) az azoktól jövő utakat jelzi.

Omega jelzés: a barlangokhoz vezető utakat jelöli.

Forrás: Ismeretlen

A jelzéseket valamivel szemmagasság fölött találjátok a fákon, oszlopokon, póznákon, mindkét irányból.

Az útjelzés mindig egy indító jelzéssel kezdődik, ezt követi egy ismétlő ún. behívó jelzés, amelyet 10 méteren belül találtok. Ha a behívó jelzés valamilyen okból megsemmisülne, még mindig ott lesz a megerősítő jelzés, amely egy kissé messzebb lesz, de segít a tájékozódásban. Ahogyan a neve is mutatja, megerősít benneteket a haladási irányban.

ADL - Debrecenimami

Forrás: turarakattanva.hu; csupasport.hu; ilovedunakanyar.hu; Listakép: Vanessa Garcia / Pexels

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Régi idők karácsonya Budapesten

Régi idők karácsonya Budapesten

Milyen volt az ünnepi készülődés az elmúlt évszázadban a fővárosban? Régi képekkel mutatjuk be, hogy milyen is volt egykor a karácsonyi forgatag.
Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Eta néni 2021-ben ismét sok szeretettel vár mindenkit! Nyitva a ház az adventi időszakban.Dabason van egy ház, ami varázslatos ünnepi fényárban úszik. De nem egyszerűen tujákra aggatott fényfüzéreket kell elképzelni, hanem egy olyan színes csillogást, mintha becsöppentél volna egy karácsonyi Hollywoodi rajzfilm közepébe. Eta néni több mint tíz éve díszíti fel házát és udvarát az ünnepek közeledtével.
Országos adventi programajánló

Országos adventi programajánló

Adventi ablaknaptár, gyertyagyújtások, vásári és betlehemes programok.. a várakozás, a csodák, a meglepetések időszaka. Különleges adventi programok készülődnek szerte az országban, válogattunk belőle.
Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére