Jelenlegi hely

Váci Utcai Ének-Zenei Általános Iskola

Cím: 1056 Budapest, Váci utca 43.
Tel.: 06 1 (872)7980, 06 1 (872)7981
E-mail: vaci@belvaros-lipotvaros.hu
Web: http://www.vacisuli.hu

Az oktatásról

Specialitásaink

8 osztályos általános iskola
ének-zene emelt szintû oktatás /1. osztálytól
angol emelt szintû oktatás /3. osztálytól
informatika emelt szintû oktatás /5. osztálytól

Könyvtárunk

Iskolánk könyvállománya 12000 kötetbõl áll
360 tanuló könyvtári tag
Jelenleg folyik a médiatár kialakítása
Nyitvatartási idõ: minden nap 8h-11h és 14h-16h -ig

Az iskola története

A főváros által megvásárolt üres telken két év alatt épült fel és 1884-ben nyitotta meg kapuit az állami polgári leányiskola. 1895-ben a sikeres iskolát szülői kezdeményezésre felsőbb leányiskolává szervezték át. Majd újabb tíz év elteltével az iskola már gimnáziumi rangot kapott. 1908-tól pedig felsőkereskedelmi leányiskolaként muködött.

Klebersberg Kunó és Hóman Bálint minisztersége alatt a Gizella Királyné Gimnáziumnak adott otthont az épület. 1941-ben azonban már kicsinek bizonyult, ezért a gimnázium Budára költözött, átadva a helyet a Dobó Katalin Kereskedelmi Leányközépiskolának .

Az újabb változást az 1953/1954-es tanév hozta: megalakult az 8 osztályos Váci Utcai Általános Leányiskola. Ennek gyökerei az Eötvös József Gimnázium épületében szervezett általános iskolára nyúlnak vissza, ahonnan 700 leánytanuló érkezett.

Első igazgatónkat, a közoktatásban jártas, legendás Fél Ellát tekintjük az általános iskola alapítójának, akire hálával és tisztelettel emlékeznek tanárok és tanítványok. 1957-ben megszervezte az ének-zene tagozatot, mely azóta is meghatározza iskolánk karakterét.

1979-től napjainkig szoros kapcsolat köti az iskolát az ELTE Tanárképző Karához. Évente 40-50 hallgató gyakorol és vizsgázik intézményünkben, többen közülük nevelőtestületünk tagjaivá váltak.

A 90-es évek Páricsi Dezsőné igazgatónő irányításának köszönhetően új lendületet hoztak az iskola számára. Sikeresen valósult meg a folyamatosan változó társadalmi környezetben az intézmény szervezeti, pedagógiai és technikai modernizációja. Az ének-zene mellett már emelt szintu angol és informatika képzés gazdagítja az iskola kínálatát. Jelenleg 55 pedagógus irányításával 551 diák tanul, az ő munkájukat 25 főnyi személyzet segíti. Az épület, mely mindig is iskolának adott otthont, egy szépen felújított, patinás, neoreneszánsz stílusú, sétálóutcai sarokház. A belső terek klasszikus architektúráját változatos növényzuhatagok keltik életre. Tantermeink jól felszereltek. Amikor gyermekek töltik meg a folyosókat, még a százhúsz éves kovácsoltvas korlát is megfiatalodik.

A Váci utcai Ének-zenei Általános Iskola muködésének öt évtizede alatt rangot és megbecsülést vívott ki színvonalas oktató-nevelő munkájával az V. kerület, a környező kerületek és az agglomeráció lakosságának körében. Iskolánk a jövőben is e jó hírnév és a nemes hagyományok megőrzésére törekszik azáltal, hogy nevelésünket gyermekszeretet és tolerancia, oktatási munkánkat a minőségi követelmények jellemzik.

Pedagógiai programunk kialakításánál figyelembe vettük iskolánk hagyományrendszerét, értékközpontú pedagógiai szemléletét, a szülők, tanítványaink és a pedagógusközösség igényeit. 2001 óta veszünk részt a partnerközpontú minőségfejlesztő munkában.

Legfontosabb feladatunknak tekintjük, hogy szeretetteljes, alkotást segítő légkört alakítsunk ki iskolánkban, hogy megalapozott, biztos tudással rendelkezzenek tanítványaink. A magas követelmények mellett gyermek centrikus nevelési elveket vallunk, igyekszünk családias tanár-diák viszonyt kialakítani. Lehetőséget biztosítunk a tanulói személyiség és tehetség kibontakoztatására, az általános emberi értékek, társadalmi normák elsajátítására.

Nagy figyelmet fordítunk a hagyományok továbbvitelére. Kialakult egy sajátos ünnepi kultúra, mely a nemzeti, a tanévhez kötődő és a sajátosan „Vácis” ünnepekből (karácsonyi folyosói éneklés, Vácis napok, hangversenyek) tevődik össze. Táborok, erdei iskolák, színházlátogatás és sportprogramok gazdagítják szabadidős programjainkat. Már a harmadik generáció tanul a félévszázados intézményben. A nagyszülők és a szülők ragaszkodása folytán az unokák iratkoznak be az első évfolyamra.

A nevelőtestület tagjai közt minden generáció képviselteti magát.

Több olyan kollégánk is van, aki az iskola alapítása óta dolgozik nálunk, vagy itt kezdte az első osztályt és ma iskolánk tanítója, tanára.

Pedagógiai programunk jelmondata:

„Sok utat meg kell próbálnia az embernek, mígnem rábukkanhat arra a királyi útra, mely a tudás gazdag tárházához vezet.” (Apáczai Csere János)


A Budapestimami 2012 őszi és 2015/16. évi "A mi iskolánk" című pályázatában több száz szülő osztotta meg gyermeke iskolájával kapcsolatos tapasztalatait. A 2012. évi véleményeket ITT OLVASHATOD, 2015/16-ban erről az iskoláról az alábbiakat írták: 

Hozzászólások

A  Budapestimami 2015/16. évi „A mi iskolánk” pályázatában szülők adtak választ arra a kérdésre, hogy „Miért szeretitek gyermeked iskoláját?” A válaszok itt olvashatók.

 

Ének tagozatra járunk ebbe az iskolába és az ének-zenei nevelés valóban nagyon jó itt. Az ének órák élvezetesek, tartalmasak, sokszínűek és nagyon szépen fejlődnek a gyerekek. A közeli zeneiskolából helyben jönnek szolfézs órát tartani, de van olyan hangszeres tanár is, aki itt tart órát. Ez óriási segítség a szülőknek, hogy nem kell másik helyszínre átbumlizni a gyerekkel a hét minden tanítási napján. Ezen kívül kiemelném, hogy sokféle sportolási lehetőség is a gyerekek rendelkezésére áll a tanítási időben és utána is: korcsolya, úszás, kosár és floorball az, amit mi testközleből is megismertünk, de tartanak gyógytornát is annak, akiknek szükséges és tudomásom szerint különféle táncoktatásokra is lehetőség van.

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Annyi mindent el akarok még mondani, és annyi mindent át akarok még élni veled.- levél a lányomnak

Annyi mindent el akarok még mondani, és annyi mindent át akarok még élni veled - levél a lányomnak

A lánygyermekek világnapja margójára...Csak bámultam és gyönyörködtem benned mikor megszülettél, olyan tiszta, olyan nemes és olyan örökkévaló érzés volt. De aztán lement a nap, és mikor felébredtem máris kiskamasz lett belőled. Hová lett az idő, mikor gyorsult fel ennyire? Az édes magabiztos kisdedből lassan egy öntudatos, gátlásos, gyönyörű nagylány lesz.
Imádnivaló makkfigurák egy cseh grafikus apukától

Imádnivaló makkfigurák egy cseh grafikus apukától

Dubánci, avagy Petr Vaclavek MakkMarcijai, a háromgyermekes prágai apuka zseniális szüleményei.
Rajzpályázat Én és az állatok címmel

Rajzpályázat Én és az állatok címmel

A Debreceni Állatkert több mint 17 hektáron szolgál a környezeti nevelés színteréül és biztosít lehetőséget a tantervhez illeszkedő vagy tanórán kívüli foglalkozások megtartására. Az Állatok Világhete alkalmából rajzpályázatot hirdetett.
Hortobágyi Nemzeti Park Alkotópályázata

Hortobágyi Nemzeti Park Alkotópályázata

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság alkotópályázatot hirdet általános iskolás és középiskolás gyerekek, valamint felnőttek számára, melynek témája a LIFE IP GRASSLAND-HU  területek rovarvilága.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére