Jelenlegi hely

Áldás utcai Általános Iskola

 
Cím: 1025 Budapest, Áldás u. 1.
Telefon: 212-4258, 212-2961
E-mail: aldasiskola@gmail.com 

Iskolánk története:

"Épült 1911-1912. évben Bárczy István polgármester építő programjának harmadik ciklusában Zrumeczky Dezső műépítész tervei szerint."

Ez áll a bejárati előtérben elhelyezett táblán. Ebben az építőprogramban épült 36 iskola és 19 barakkiskola, több, mint 30 millió koronás teljes költségvetéssel. Bár ez a korai ismertetések szerint csak a múlt hiányait pótolja.

A további iskolaépítéseket sajnos az első világháború meghiúsította, ám az utolsó békeévekben készült épületek képviselték hosszú ideig - némelyik máig - a legkorszerűbb iskolaépítést. Két iskola egészen sajátos értéket jelenít meg, a fiatalság jegyében készültek. Ezek a Városmajor Utcai Iskola és az Áldás Utcai Általános Iskola, mely Zrumeczky Dezső alkotása.

Az építési program külön kitér egyes helyiségekre, nagy figyelmet fordít a padokra, a játszóudvarra, lehúzható falitáblára, tanítói asztalra. Az iskola építésére 410000 koronát, felszerelésre 48000 koronát fordítottak. Az első tanév 1912-13-ban indult. Mivel az épület nem készült el határidőre, a tanítás szeptember 7-én kezdődött meg 16 tanteremben. Egy tornaterem, igazgatói és altiszti szolgálati lakás, tantestületi szoba, három termes kisdedóvó, óvodai dajkalakás, orvosi rendelő és szertárak jelezték az épület korszerűségét.

Sajnos a békés évek nem tartottak sokáig. Az első világháború alatt az épületből hadikórház lett, majd a második világháborúban komoly sérüléseket szenvedett. A nyugati szárny teljesen tönkrement, és így a fél épület beázott.

A több, mint 80 éves épület a külső és belső átalakítások után is megőrizte eredeti jellegét. Az időközben történt változások (belső támfal, színpadi emelvény építése, fakerítés helyett fémkerítés felhúzása) hatással voltak a megjelenésre, de maga az épület változatlanul maradt fenn.

Korszerűsítésre csak a 80-as évek után került sor (tanulói-, tanári ebédlő, fűtésrendszer, elektromos hálózat felújítása, külső és belső szigetelés). A legnagyobb mértékű felújításra 1995-ben került sor a két iskola összevonása miatt. A bővítés során öt új tanterem, könyvtárhelyiség, kondícionáló terem, fizika-, kémia előadók, laboratórium, stúdiók készültek.

Nagyon szeretjük és óvjuk iskolánkat, az épületet, amely mozgalmas, oldott tömegével, változatos tetősíkjaival, a magastetős, fatornácos bejáratával barátságosan hívogatja és meleg formákkal biztosítja a gyerekek érkezését az iskolába, és igazán festői látványt nyújt.

Forrás: http://www.aldassuli.gportal.hu/gindex.php?pg=28454134

Iskolánk beiratkozási körzete:

Ady E.u. - Alsó törökvész u. - Áfonya u. - Áldás u. - Árvácska u. - Barsi u. - Berkenye u. - Bégi u. - Bimbó u. 1-95-ig és 2-100-ig - Bogár lépcső - Bogár u. - Cimbalom u. - Cimbalom köz - Cserje u. - Endrődi S. u. 1-11-ig és 2-10-ig - Eszter u. – Füge u. - Kupeczki u. – Levél u. - Mandula u. - Mák u. – Orgona u. - Pajzs u. - Palánta u. - Pentelei u. – Rómer Flóris u. 50-51-től végig - Spáhi u. - Szemlőhegy u. - Törökvész u. 1-17-ig és 2-36-ig - Tövis u. 2-34-ig és 1-35-ig - Vérhalom u. 20-tól és 31-től végig - Vérhalom tér – Zivatar u.

Forrás: http://www.aldassuli.gportal.hu/gindex.php?pg=28454213
 


A Budapestimami 2012 őszi "A mi iskolánk" című pályázata keretében sok szülő osztotta meg gyermeke iskolájával kapcsolatos tapasztalatait. Az akkor beküldött véleményeket ITT OLVASHATOD.

 

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Annyi mindent el akarok még mondani, és annyi mindent át akarok még élni veled.- levél a lányomnak

Annyi mindent el akarok még mondani, és annyi mindent át akarok még élni veled - levél a lányomnak

A lánygyermekek világnapja margójára...Csak bámultam és gyönyörködtem benned mikor megszülettél, olyan tiszta, olyan nemes és olyan örökkévaló érzés volt. De aztán lement a nap, és mikor felébredtem máris kiskamasz lett belőled. Hová lett az idő, mikor gyorsult fel ennyire? Az édes magabiztos kisdedből lassan egy öntudatos, gátlásos, gyönyörű nagylány lesz.
Imádnivaló makkfigurák egy cseh grafikus apukától

Imádnivaló makkfigurák egy cseh grafikus apukától

Dubánci, avagy Petr Vaclavek MakkMarcijai, a háromgyermekes prágai apuka zseniális szüleményei.
Rajzpályázat Én és az állatok címmel

Rajzpályázat Én és az állatok címmel

A Debreceni Állatkert több mint 17 hektáron szolgál a környezeti nevelés színteréül és biztosít lehetőséget a tantervhez illeszkedő vagy tanórán kívüli foglalkozások megtartására. Az Állatok Világhete alkalmából rajzpályázatot hirdetett.
Hortobágyi Nemzeti Park Alkotópályázata

Hortobágyi Nemzeti Park Alkotópályázata

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság alkotópályázatot hirdet általános iskolás és középiskolás gyerekek, valamint felnőttek számára, melynek témája a LIFE IP GRASSLAND-HU  területek rovarvilága.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére