Jelenlegi hely

Menjen vagy maradjon? - Suliérettség pro és kontra

Eljön a pillanat, amikor döntenünk kell. Az iskolaérettség dilemmája, az érvek és ellenérvek átgondolása sok szülőnek okoznak fejtörést. De mi van akkor, ha különbözik az óvoda és a szülő véleménye?

Sokszor felmerül a kérdés: mivel teszünk jobbat a gyermekünknek, ha marasztaljuk még egy évig az óvodában és “hagyjuk játszani” vagy elfogadva a hozzáértő szakemberek döntését inkább az iskolapadba küldjük? Akkor is, ha anyaként bennünk kételyek merülnek fel.

Mennyire megalapozott az óvónők véleménye? Tudják, milyen elvárásokat támasztanak majd a kisgyermekkel szemben az iskolában és ennek mennyire tud majd megfelelni? Hiszen senki sem tudhatja új környezetben, új iskolatársakkal, elvárásokkal hogyan tud megbirkózni.

Kislányom nyáron született, és bevallom első gyermekes anyaként anno még nem is gondoltam arra, hogy pár év múlva milyen nagy eldöntendő kérdés szövi át közel fél évig a mindennapjainkat. Tényleg azt szeretném, hogy a 6. évet éppen betöltött pici lányom esetleg fél évvel idősebb gyermekekkel kezdje meg az első osztályt?

A mi esetünkben az óvodai fogadóórán hamar egyértelmű lett, hogy az óvónők álláspontja eltér a miénktől.

Pro az ovi részéről

Kislányom nagyon jól oldotta meg a képességet mérő feladatokat, figyel, vannak barátai, beilleszkedett a közösségbe, képes sokat egy helyben ülni, szépen rajzol, vagyis mehet. Mindegy, hogy hibásan ejt ki hangokat, délután a fáradtságtól gyakran elesik és hát nyári gyerek… aki  a jelenlegi csoporttársak között a legfiatalabb.

A hanghibák, ha mindennap gyakorolunk idővel majd eltűnnek, de ha nem akkor sem gond, mert az iskolai logopédus is tud foglalkozni vele - mondják az oviban. Szóval, ha jól kitöltötte a tesztet mehet…

Kontra a szülők részéről

Kislányunk  jelenleg az ö, ő, u, ü, sz, s, c, cs hangokat hibásan képzi és ejti. Az ö hang helyett nagyon sokszor o hangot mond, ez egy sima beszélgetés során is nagyon feltűnő. A plüss állat helyett, pl: plusz állatot mond. 

Délutánra elfárad, sokszor indokolatlanul is elesik, megbotlik, a lába folyton tele van esés foltokkal. Nem kezdeményezőkész és nem irányítótípus, még túlságosan elfogadja a többi kisgyermek által javasolt ötleteket, pl. olyan esetekben, hogy mit játszanak. Ebben az is szerepet játszik, hogy fél évvel is nagyobbak a csoporttársai. 

Vannak olyan szülők, akik hagyják magukat meggyőzni, elfogadják a szakemberek véleményét. Mi nem ezek közzé a szülők közzé tartoztunk. Határozott álláspontunk az, hogy amíg a hanghibák nem fejlődnek, nem szeretnénk, hogy kislányunk iskolát kezdjen. Az óvoda nem gondolta meg magát, így a szakértői bizottság döntésére bíztuk magunkat.

A bizottsági meghallgatásig és döntésig eltelt 2 hónap idegőrlő volt. Többször is megfogalmazódott bennem, hogy vajon rosszul látom a gyermekemet, valóban iskolaérett, csak én ezt nem veszem észre? Számunkra nem mindegy, hogyan birkózik meg a kudarcokkal.

Közben elvittem a kislányomat egy iskolaérettségi felmérésre, ahol bár ügyesen szerepelt, mégis voltak olyan helyzetek, feladatok, amelyekben még fejlesztésre szorult. Bizonyos idegpályák nincsennek teljesen beérve, így “okosító” tornát is javasoltak.

Ekkor kezdtek beigazolódni a kételyeim, anyaként mégsem gondoltam mindent olyan rosszul, ennek a gyereknek megnyugtatóbb lenne még 1 év óvoda, akkor is, ha unatkozna.

Nézzük meg mi történik, ha 6 év egy hónaposan iskolát kezd. Lehetséges, hogy a hanghibái szeptemberre még nem javulnak, az olvasás és írás tanulásnál előfordulhat, hogy az ö betűs szavakat ó-nak hallja és úgy írja. Délutánra elfárad, nem lesz kedve itthon logopédiázni, okosító tornázni.

Másik verzió még egy év óvoda, feltehetően új óvónénije lesz, a maradók közül az elején még nem ismer senkit, unni fogja az ovit és hiányozni fog majd neki a régi csoportja. Na ez sem olyan szuper. Mikorra eljön az év vége, jön a ballagás, már-már alig lesz kedve oviba menni.

Nem volt könnyű a döntés, de szeptemberben maradunk. A többit majd meglátjuk – a torna és logopédia gőzerővel folytatódik.

Hannamami
- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Balesetbiztosítás a szünetekben is jár minden gyereknek! Tudod, hol kell igényelni?

Balesetbiztosítás a szünetekben is jár a gyerekeknek - avagy mi, mennyi, és hol kell igényelni

Jó ha tudjátok, hogy a tavaszi, nyári és az őszi szünetre is jár az ingyenes állami gyermek- és ifjúsági baleset-biztosítás a gyermekeknek, persze ne legyen rá szükség, de ha mégis, akkor mutatjuk, miért mennyit fizetnek és hogy kell igényelni. 
Annyi mindent el akarok még mondani, és annyi mindent át akarok még élni veled.- levél a lányomnak

Annyi mindent el akarok még mondani, és annyi mindent át akarok még élni veled - levél a lányomnak

A lánygyermekek világnapja margójára...Csak bámultam és gyönyörködtem benned mikor megszülettél, olyan tiszta, olyan nemes és olyan örökkévaló érzés volt. De aztán lement a nap, és mikor felébredtem máris kiskamasz lett belőled. Hová lett az idő, mikor gyorsult fel ennyire? Az édes magabiztos kisdedből lassan egy öntudatos, gátlásos, gyönyörű nagylány lesz.
Imádnivaló makkfigurák egy cseh grafikus apukától

Imádnivaló makkfigurák egy cseh grafikus apukától

Dubánci, avagy Petr Vaclavek MakkMarcijai, a háromgyermekes prágai apuka zseniális szüleményei.
Rajzpályázat Én és az állatok címmel

Rajzpályázat Én és az állatok címmel

A Debreceni Állatkert több mint 17 hektáron szolgál a környezeti nevelés színteréül és biztosít lehetőséget a tantervhez illeszkedő vagy tanórán kívüli foglalkozások megtartására. Az Állatok Világhete alkalmából rajzpályázatot hirdetett.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére