Jelenlegi hely

Ünnepi Könyvhét és Gyermekkönyvnapok programja a Vörösmarty téren

Országszerte több mint 80 településen rendezik meg 2018. június 7. és 11. között a 89. Ünnepi Könyvhetet és 16. Gyermekkönyvnapokat, ami a kortárs magyar irodalom legnagyobb szabadtéri ünnepe. Központi helyszínén, a fővárosi Vörösmarty téren és a környező utcákban 150 pavilonban több mint kétszáz hazai és határon túli kiadó mutatja be és árusítja könyveit.  

Ezen a szakmai eseményen lehetőség van a személyes találkozásra az olvasóközönséggel, megismerhetjük az új köteteket. A kicsi és nagyobb olvasókat mesedélelőttök, dedikálások, játékos és kreatív foglalkozások, kerekasztalbeszélgetések, zenés programok, kiállításmegnyitók és könyvbemutatók várják.

Az Ünnepi Könyvhét ünnepélyes fővárosi megnyitójára június 7-én, csütörtökön, 16.00-kor kerül sor a Vörösmarty téren, ahol ez alkalomból Berg Judit írónő mond beszédet. A vidéki megnyitó helyszíne idén Szekszárd városa.

Programok

Június 7., csütörtök
A Vörösmarty szobor melletti színpad

15.45 - A Katasztrófavédelem Központi Zenekara díszegyenruhába öltözve az Erzsébet híd pesti hídfőjétől végigmasírozik a Váci utcán, és a Vörösmarty téren rövid, kb. 10 perces koncertet ad.

Karnagy: Dóra László tűzoltó alezredes.

16.00- Ünnepélyes megnyitó: a 89. Ünnepi Könyvhetet Berg Judit írónő nyitja meg

17.00 - Cecelia Ahern Utóirat: szeretlek! című regényéről a szerzővel Balázsy Panna beszélget (Athenaeum)

18.00 - A Digitális Könyvnyomtatási Pályázat nyerteseinek ünnepélyes kihirdetése (Canon Hungary)

Pavilonoknál zajló programok

18.00 - Könyvsommelier az Aegon szervezésében – Nyáry Krisztiánnal és egy borásszal (MKKE, 22-es pavilon előtt)


Június 8., péntek
A Vörösmarty szobor melletti színpad

11.00 - Móra Könyvkiadó programja

16.00 - Évszakok – zenés-verses program

Major Eszter versei és Kecskés Anna rajzai tökéletesen megidézik a négy évszakot. Az eddig megjelent téli, tavaszi és nyári leporellók versei és képei telis-tele vannak olyan témákkal, amik mindenkinek egyből beugranak, ha az adott évszak kerül szóba. Ezúttal a könnyen memorizálható rövid, gyermekverseket zenés-énekes formába öntve tálalja Major Eszter és zenésztársa. (Napraforgó Kiadó)

17.00 - Év Gyerekkönyve díj – díjátadó ünnepség (Magyar Gyerekkönyv Fórum)

Oroszlános kút melletti színpad

15.00 - Mandics György-Záhonyi András Tatárlaka és Tordos üzenete című könyvének bemutatója

A Kárpát-medence Európa egyik legősibb kulturális központja. Tordos és Tatárlaka leletei egyazon kultúrkörhöz (Tordos-Vinc'a) tartoznak. A könyv Mandics György szakirodalmi áttekintésére és Záhonyi András csillagászati értelmezéseire épül.

A tatárlaki korong és tábla eddigi kutatásának eredménye, hogy kettős értelmezést hordoz: egy írástörténetit és egy csillagászatit. A kettő szoros kapcsolatban áll egymással, jelezve az ősi műveltség osztatlan természetét. De lehet jele egy korabeli összegző látásmódnak is. (Fríg)

15.30 - A Trianon arcai című kötet bemutatója

A kötet korabeli naplókon, visszaemlékezéseken és más személyes jellegű, többségükben eddig kiadatlan történelmi forrásokon keresztül mutatja be az első világháború befejezését követő impériumváltások hatásait. Résztvevők: Ablonczy Balázs moderátor, Mikó Zsuzsanna, Zeidler Miklós, Schmidt Anikó és L. Balogh Béni (Libri Kiadó)

16.30 - Tóth Zoltán Civil a konyhában című könyvének bemutatója

A szerzőt Kőrössi P. József, a Noran Libro Kiadó vezetője kérdezi. (Noran)

17.00 - Végtelen történelem

A Napi Történelmi Forrás fiatal történészeivel – György Sándorral, Hajnáczky Tamással és Kanyó Ferenccel – Bácskai István, a Gondolat Kiadó igazgatója beszélget. (Gondolat)

17.30 - Az Országos Széchényi Könyvtár és a Gondolat Kiadó közös Bibliotheca Scientiae et Artis című sorozatának legújabb, 10. kötetének bemutatója

A „Volt a hazának egy-két énekem” ARANY 200 című kötetről (és az OSZK Kiadó egyéb, Arany-bicentenáriumi kiadványairól) a szerkesztőkkel, Boka Lászlóval és Rózsafalvi Zsuzsannával Vaderna Gábor irodalomtörténész beszélget. (OSZK)

18.30 - Csoma Mózes Korea Története című könyvének bemutatója

Az elmúlt években a Koreai-félsziget helyzete a nemzetközi politika egyik kiemelt ügyévé vált. Dr. Csoma Mózes Korea-kutató monográfiája a kezdetektől a legutóbbi fejleményekig mutatja be a félsziget történetét, az egyes korszakok tárgyalásánál pedig részletesen kiemeli a dél-koreai és az észak-koreai történelemszemlélet közti különbözőségeket. A hidegháborús megosztottság ugyanis a félsziget ókori, középkori és újkori történelmének értelmezésére is rányomta bélyegét: a Koreai Köztársaság és a KNDK tankönyvei más-más módon mutatják be az egyes korszakokat és a történelmi szereplőket. A 20. századi fejlemények tárgyalásakor a szerző nagy számban használt fel eddig publikálatlan levéltári forrásokat, amelyek sok új információt tartalmaznak a Koreai-félsziget viszonyainak alakulásáról. A monográfia elkészítéséhez a szerző több volt diplomatával és egyéb szemtanúval készített interjút. Résztvevők: Csoma Mózes, Tálas Péter, Vujity Tvrtko. (Antall József Tudásközpont)

Június 8., péntek

Vörösmarty szobor melletti színpad

11.00 - Móra Könyvkiadó programja

16.00 - Évszakok – zenés-verses program

Major Eszter versei és Kecskés Anna rajzai tökéletesen megidézik a négy évszakot. Az eddig megjelent téli, tavaszi és nyári leporellók versei és képei telis-tele vannak olyan témákkal, amik mindenkinek egyből beugranak, ha az adott évszak kerül szóba. Ezúttal a könnyen memorizálható rövid, gyermekverseket zenés-énekes formába öntve tálalja Major Eszter és zenésztársa. (Napraforgó Kiadó)

17.00 - Év Gyerekkönyve díj – díjátadó ünnepség (Magyar Gyerekkönyv Fórum)

Pavilonoknál zajló programok

18.00 - Könyvsommelier az Aegon szervezésében – Nyáry Krisztiánnal és egy borásszal (MKKE, 22-es pavilon előtt)


Június 9., szombat

Oroszlános kút melletti színpad

10.00 - Deé Nagy Anikó: Báró hadadi Wesselényi Kata, a hitben élő református nagyasszony és Memóriapróba – Lászlóffy Csaba-emlékkönyv című kötetek bemutatója (Kriterion)

11.00 - Diszlexiás, gyere ki! – kerekasztal-beszélgetés (Aegon)

12.00 - A Magyar Napló könyvbemutatója (Magyar Napló)

13.00 - Itt van Amerika (Frank Tibor: Angol–amerikai történelmi tanulmányok I–II.)

Jeszenszky Géza volt külügyminiszter, washingtoni nagykövet és Frank Tibor beszélgetése. (Gondolat)

13.30 - Horváth Péter Getnó című új könyvének bemutatója

A szerzőt Kőrössi P. József, a Noran Libro Kiadó vezetője kérdezi. (Noran)

14.00 - Pusztai Andrea A Bizánc-trilógia és Trux Béla Eretnek című könyvek bemutatója

A szerzőkkel Rozsonits Judit beszélget. (Gold Book)

15.00 - Cs. Szabó László: Hazajáró lélek – Válogatás az Irodalmi Ujságban megjelent írásokból

Cs. Szabó László nemzetközi hírű kritikus, író és költő irodalmi témájú írásairól és az ’56 utáni magyar emigráció helyzetéről beszélget Sárközi Mátyás író, kritikus, műfordító, szerkesztő és Szakolczay Lajos művészeti író, a kötet szerkesztője. Moderátor: Nagy Borbála Réka, a kötet szerkesztője (MMA)

15.30 - Ormos Mária Gondolatok az ember történetéről című új könyvének bemutatója

A szerzőt Papp Gábor, a BBC History főszerkesztője kérdezi. (Kossuth)

16.00 - Idegennyelvi színpad Török Andrással

Résztvevők: Kúnos László, Corvina Kiadó; Sárközi Bence, Libri Kiadó; Szabó Zsuzsanna, Publishing Hungary; valamint Dragomán György író, műfordító (Aegon)

17.00 - Új verseskötet – új s rég(ebb)i szövegekkel (is) (Tóth László: Wittgenstein szóvivője – avagy Mondatok a ’mondatlan’ és ’mondhatatlan’ regényéhez. Versek)

Két József Attila-díjas költő, Zalán Tibor és Tóth László beszélgetése. (Gondolat)

17.30 - Történelmi regényírók – olvasók vetélkedő

Szórakoztató kvízműsor (csapatverseny) történelmi tárgykörben, ahol az egyik versenyző csapatot kortárs történelmi regényírók, a másik csapatot önként jelentkező olvasók alkotják (a legjobban teljesítő olvasók dedikált könyvnyereményt kapnak jutalmul). Résztvevők: Urbánszki László és Trux Béla

Novellaíró párbaj

Amíg a vetélkedő folyik, két író a közönség által találomra megadott tíz szó felhasználásával történelmi novellát ír, amelyet a vetélkedőt követően a színpadon felolvasunk.

Résztvevők: Csikász Lajos, Cselenyák Imre, Bónizs Róbert, Gáspár Ferenc, Gál Vilmos, Kapa Mátyás, Soós Tibor és Izolde Johannsen (Historycum)

18.30 - Gérecz Attila verseit megzenésítő CD bemutatója

Közreműködnek a Szigeti Veszedelem zenekar tagjai, az énekesek mellett akusztikus hangszerekkel – bőgővel, gitárral, hegedűvel, szaxofonnal. (Kortárs)

19.30 - Könyvsommelier – könyvajánló beszélgetés

Résztvevők: Nyáry Krisztián és Szegő János (Aegon)

20.00 - Dés & Grecsó zenés irodalmi est (Aegon)

Június 9., szombat

Vörösmarty szobor melletti színpad

11.30 - Hány lelke van az embernek?

(Hoppál Mihály: Kis magyar rádió néprajz)

Ortutay Gyula inspirálta népszerű előadások a néprajz legérdekesebb témáiról. A szerzővel Bácskai István, a Gondolat Kiadó igazgatója beszélget. (Gondolat)

13.00 - „A 89. Ünnepi Könyvhétre a Twister csapata újabb, a [bekezdés] programmal kapcsolatos eseményt szervez, melyre szeretettel várnak minden érdeklődőt. Először is összefoglaljuk eddigi tapasztalatainkat a programról, majd szót ejtünk arról is, hogy mire számíthattok az idei [bekezdés] pályázattal kapcsolatban: milyen változások lesznek a tavalyi menetrendhez képes, hogyan változik idén a zsűri összetétele és miért láttuk szükségét ezeknek a változtatásoknak. Természetesen szó esik majd a már megjelent, illetve a jövőben megjelenő győztes pályamunkákról is és szerzőink is bemutatkoznak a közönségnek, illetve néhány bennfentes jótanáccsal is gazdagabbak lehetnek a résztvevők. A [bekezdés] merítése bővül, hiszen ősszel meseíró pályázattal egészül ki a program – ennek részleteiről itt beszélünk majd először. Végül az idei és a jövő évre tervezett Twister workshopokról, kurzusokról is szó lesz.”

Résztvevők: Krausz Emma, Frey Éva, Csóti Lili, dr. Szabó István Zoltán (steve) és Varga-Czakó Adrienn (Twister Média)

14.00 - Móra Könyvkiadó programja

15.00 - Móra Könyvkiadó díjátadója

16.00 - Te tudsz írni Rólad/Neked?

Beszélgetés a Rólad/Neked könyvek szerzőivel és novellapályázat eredményhirdetés (Manó)

17.00 - Tatu és Patu Finnországból Budapestre látogat!

Interaktív beszélgetés a híres Tatu és Patu sorozat írójával és illusztrátorával, Aino Havikainennel és Sami Toivonennel, valamint a sorozat fordítójával, Bába Laurával. (Cerkabella)

17.30 - A Macskamuzsika, a Cerkabella Kiadó legújabb meseválogatásának bemutatója meseolvasással

Hetvenhét rövid magyar mese, klasszikusoktól és kortárs szerzőktől is (Cerkabella)

18.00 - Bokor Pál bemutatja az Atlantic Press Kiadó által meghirdetett Országos Női Regénypályázat (243 jelentkező) zsűrijét, élén Fábián Janka írónővel  (Atlantic)

Június 9., szombat

Pavilonoknál zajló programok

16.00 - Könyvsommelier az Aegon szervezésében – Nyáry Krisztiánnal és egy borásszal (MKKE, 22-es pavilon előtt)

17.00 - Beszélgetés Nádasi Krisszel a karakteralkotásokról az ifjúsági- és a felnőttirodalomban (Ad Librum, 21-es pavilon)

Június 10., vasárnap

Oroszlános kút melletti színpad

10.30 - Ungvári Tamást az Ungvári című könyvről Kőrössi P. József, a Noran Libro Kiadó vezetője kérdezi (Noran)

11.00 - A bűn és a társadalom női szemmel

Mészöly Ágnes és Molnár T. Eszter írónővel, valamint Péczely Dóra szerkesztővel Benedek Anna irodalmár beszélget.

Vajon hogyan látják az írónők azokat a folyamatokat, melyekben a kis és nagy bűneinket elkövetjük. Hogyan jelennek meg ezek a krimikben, bűnregényekben? Miket olvasnak, milyen nyugati, esetleg magyar példáik vannak? (JAK, Prae)

12.30 - Gelsei Bernadett A hűtlen, a megcsalt és a szerető – A szerelmi háromszög pszichológiája című könyv bemutatója

A könyvről, az írónőről és a reális párkapcsolati valóságról beszélget Popovics László rádiós műsorvezető (Ad Librum)

13.30 - Mintha átsejlene valami

Ferencz Győző: Ma reggel eltűnt a világ. A szerzővel a Széchenyi-díjas Margócsy István irodalomtörténész, kritikus beszélget. (Gondolat)

14.00 - Az ötórai nő

Tari Viktor zenei szerkesztő és műsorvezető beszélget bikafalvi Máthé László Zoltán szerzővel (Könyvklub)

14.30 - Szabó Illés Szénszünet című könyvének bemutatója

A szerzőt Kőrössi P. József, a Noran Libro Kiadó vezetője kérdezi. (Noran)

15.00 - Beszélgetés az I. világháborús témakörben született új könyvekről

(Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány)

16.00 - Idegennyelvi színpad Török Andrással

Résztvevők: Kúnos László, Corvina Kiadó; Sárközi Bence, Libri Kiadó; Szabó Zsuzsanna, Publishing Hungary; valamint Dragomán György író, műfordító (Aegon)

17.00 - Faragó Imre Helynévrégészet című, kétkötetes munkájának bemutatója

A Helynévrégészet 1. a vizek és a települések neveivel, a Helynévrégészet 2. a határnevek és a tájnevek vizsgálatával foglalkozik. (Fríg)

18.00 - Dézsi Ibolyával, az Atlantic Press Kiadó Könyvhéten induló NŐI REMEKÍRÓK sorozatának főszerkesztőjével, az Így szeress című könyvheti könyv szerzőjével beszélget Endrei Judit (Atlantic)

19.30 - Utolsó mondat „live”

Résztvevők: Csabai László, Karafiáth Orsolya és Szegő János (Aegon)

20.00 - Závada & Kemény & Simon & Boros & Rátkóczy zenés irodalmi est

Résztvevők: Boros Levente, Kemény Zsófi, Rátkóczy Huba és Závada Péter (Aegon)

A Vörösmarty szobor melletti színpad

10.00 - A Csimota Kiadó varázslatos doboza a Papírszínház

A Japánból eredő és igen népszerű Papírszínház, a kamishibai, a mesekönyveket mintegy színházzá alakítja. A Csimota Kiadó 2006 óta jelenteti meg a Papírszínház-meséket, a könyvhéten A soknevű macska, A Hétfejű Tündér és a Holle anyó című mesével találkozhatnak a színpadon. (Csimota)

12.30 - Különleges ember, különleges élet – Csukás István (Könyvmolyképző Kiadó)

13.00 - „...kézifékes fordulást is tud.” – Tanulmányok a legújabb magyar gyerekirodalomról

Szerkesztette: Hansági Ágnes, Hermann Zoltán Mészáros Márton és Szekeres Nikoletta (Tempevölgy)

14.00 - Tündérkönyvtáros oklevelek átadása Bosnyák Viktóriával a főszerepben (Kolibri)

15.00 - Halász Margit Jómadarak pácban című könyvének bemutatója (Naphegy)

16.30 - Felnőni Tabuk nélkül (fiúknak és lányoknak), így leszünk mi szuper csajok!

Tinik a porondon. Beszélgetés kamaszkori életviteli helyzetekről és megoldási lehetőségekről. (Katica- Könyv-Műhely)

Pavilonoknál zajló programok

16.00 - Könyvsommelier az Aegon szervezésében – Nyáry Krisztiánnal és egy borásszal (MKKE, 22-es pavilon előtt)

További információ FB

Forrás: MTI, unnepikonyvhet.hu

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Friss: Sokan érdeklődtetek, és igen, Eta néni 2021-ben ismét sok szeretettel vár mindenkit! Nyitva a ház az adventi időszakban.Dabason van egy ház, ami varázslatos ünnepi fényárban úszik. De nem egyszerűen tujákra aggatott fényfüzéreket kell elképzelni, hanem egy olyan színes csillogást, mintha becsöppentél volna egy karácsonyi Hollywoodi rajzfilm közepébe. Eta néni több mint tíz éve díszíti fel házát és udvarát az ünnepek közeledtével.
Országos adventi programajánló

Országos adventi programajánló

Adventi ablaknaptár, gyertyagyújtások, vásári és betlehemes programok.. a várakozás, a csodák, a meglepetések időszaka. Különleges adventi programok készülődnek szerte az országban, válogattunk belőle.
Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

Ha felerősödik a vágy, hogy segíts másokon, akkor itt egy remek lehetőség, amivel bizony nagy mosolyt csalhatsz egy gyermek arcára! Nincs más dolgod, csak egyszerűen december 6-ára készíts egy mikulás csomagot, és rakd le egy padra, egy párkányra, bárhová, ahol egy kisgyermek megtalálhatja.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére