Jelenlegi hely

Természetbúvártól a gladiátorig – Múzeumi nyári táborok

Természetbúvár, légiós, művészeti vagy mesés? A gyerekek megismerhetik a lovagok és a királylányok életét, felfedezhetik az élővilágot, kódexet festhetnek vagy időutazást tehetnek az ókorba. 10 múzeum táborkínálatát mutatjuk.

A fővárosi múzeumokban színes, izgalmas nyári táborokkal készülnek a múzeumpedagógusok a gyerekeknek. Egy múzeumi nyári tábor azért jó választás, mert a látogatócsemeték az élményalapú tanuláson keresztül, játékos formában ismerkednek meg a múzeummal.

Nyár a múzeumban 

Magyar Természettudományi Múzeum Természetbúvár-tábort szervez azoknak a 8-12 éves felfedezni vágyó gyereknek, akiket érdekel a dinoszauruszok, őslények, ásványok és az embertan világa. A táborozók bepillanthatnak a Múzeum gyűjteményeibe és a tárakban zajló tudományos háttérmunkába, megismerhetik a kiállításokat,  ízeltlábúakat és terméseket vizsgálnak, növényt határoznak, herbáriumot készítenek, mikroszkopizálnak, gombaismeretre tesznek szert,élő állatos foglalkozáson bővíthetik ismereteiket, felfedezhetik a Füvészkertet és a Múzeum környékének élővilágát, meglátogatják az Állatkertet.

Az Aquincumi Múzeum több tematikus táborral készül idén nyáron. 10-14 éves lányokat várnak, akik kíváncsiak, mi az a Guzsaly, hajtű, serpenyő, avagy mit kellett tanulnia ókori római lánynak? A katonáskodás, a történelem, a régészet és az antik művészetek iránt érdeklődők a Gladiátor, a Légiós és az Ókori táborban próbálhatják ki magukat. 

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum is táborral várja a gyerekeket két turnusban - gőzmozdonyok, Ikarus buszok, autók, kerékpárok, motorok között - az Északi Járműjavítóban “Mivel megyünk?” című kiállításon. A Vasúttörténeti Parkba is ellátogatnak. Alkotó foglalkozások, tartalmas és ismeretterjesztő beszélgetések, izgalmas kísérleti és tervező programok, játékok...
 

A Skanzen Heted7 nyári napközis táboraiba kilenc héten keresztül várják a 6-12 éves gyerekeket. A táborozók öt nap alatt tevékeny részesei lehetnek a jellegzetes paraszti munkáknak, kézműves tevékenységeknek, mozgásos és dramatikus játékoknak. Nyolc tájegységben ismerkedhetnek a paraszti és mezővárosi társadalom múltjával. Nagy csűrjeink, pajtáink, házaink kiváló helyszínt jelentenek az élményszerzéshez.

Ezen kívül nyári alkotóműhely, fazekas és faműves táborokat is tartanak.

A Magyar Nemzeti Galéria nyáron egy-egy hetes turnusokban várja a táborozókat a Budavári Palotában. Ismeretlen tájakon - dráma- és alkotótáborban a foglalkozások során a résztvevők kreativitást és együttműködést fejlesztő játékokon keresztül mélyíthetik önismeretüket és magabiztosabban állhatnak a többiek elé, legyen szó a tábor végén rendezett rövid előadásról vagy akár iskolai feleletről.

A Varázslatos utazás résztvevői beléphetnek a vásznakon életre kelt történetekbe és kalandozhatnak varázslatos helyeken, Élményeinket kreatív technikákkal is megörökítik.

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum lovakról szóló nyári táborában (L(j)óbarátok) a kiállítások tereit bebarangolva a gyerekek megismerhetik a lovak történetét, megszerzett tudásukat pedig játékos foglalkozások segítségével bővíthetik.

Idén ünnepeljük Kincsem, a verhetetlen magyar versenyló születésénék 150. évfordulóját. A Kincsem tábor résztvevői a lóversenyzés honi kialakulásával és tündöklésével ismerkedhetnek meg és az alkotás örömét is megtapasztalhatják. Augusztus elején indul a hangyajárat, ahol a gyerekek megtapasztalhatják, hogy a mezőgazdasági munkafolyamatok, a termények szállítása és árusítása is hasonlóan szorgos hálózatokban működik a legjobban.


 

A Róth Miksa Emlékház és Gyűjteményben júliusban egyhetes nyári tábort szervezünk 7-10 éves gyerekeknek, ahol a résztvevők Róth Miksa világhírű műhelyében megismerhetik a mester munkáját, csodaszép alkotásait, és bepillantanak a Róth család háza tájára is.

A Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeum "Budapest tiniszemmel" táborában a kamaszok a saját egyéniségük, stílusuk felhasználásával, kreatív és alkotó foglalkozásokon keresztül életre kelthetik a saját Budapestetüket az időszaki képzőművészeti kiállításon. A kisebbeknek peidig kódexkészítő alkotótábort szerveznek (Miniciálé), melynek során a résztvevők elkészíthetik a saját kódexüket lépésről-lépésre. Összefűzik a teában áztatott lapokat, bőrkötést készítenek veretekkel, mintát vésnek a borítóra, lúdtollal írnak, a kész kódexbe és iniciálét festenek.

A Kiscelli Múzeum Föl(d)felfedezők táborában a gyerekek etűnt kincsek nyomába eredve, régészek bőrébe bújnak. Leleteket készítenek, kutatnak, keresnek, felfedeznek. Mindezt a művészet eszközeivel, játékosan, kísérletezve.

Az "Első Mesék" tábor résztvevői átbeszélnek pár megfejtést a világ keletkezésének történetéről, megtanulják a gipszöntés technikáját, agyagoznak, mozaikot raknak, természetről festenek.

Magyar Nemzeti Múzeum táborában a a történelem iránt érdeklődő gyerekek felfedezhetik az állatok világát a történelem szemüvegén keresztül és megismerhetik a régmúlt nagyjainak gyermekkorát (Ők is voltak kicsik - Utazás a történelmi hősök gyerekkorában). Idén két turnusban hirdetnek nyári tábort.

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogyan töltsük az Apák napját? 5+1 tuti ötlet

Hogyan töltsük az Apák napját? 5+1 tuti ötlet

Mindjárt itt az Apák napja! Magyarországon az Apák napját június harmadik vasárnapján tartjuk, idén június 16-ra esik. Ez az a nap, amikor végre a kedves édesapák is kapnak egy kis figyelmet és törődést, rukkoljunk hát elő valami emlékezetessel! Hiszen megérdemlik, hogy ezen a napon kicsit lazítsanak és jól érezzék magukat. Ha egy kis inspirációra van szükséged, íme 5+1 tuti ötlet, hogyan töltsétek el ezt a napot.
Újdonság: Tesz-Vesz város lakói asztalhoz ülnek

Újdonság: Tesz-Vesz város lakói asztalhoz ülnek

Mókás könyv az étkezésről a 105 éve született Richard Scarry rajzaival.
Mit is adjunk évzáróra a tanár néninek?

Mit is adjunk évzáróra a tanár néninek?

Csakis olyat, amit Te magad is elfogadnál! Belegondoltál már, mit jelenthet neki hazacipelni 3 tálcát az osztály nevével feliratozvam 2 vázát és számtalan bögrét minden évben? 
Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Az olvasás maga, a titkok és kalandok világába való repülés. De hogy repüljön egy, az olvasást most kezdő gyerek? Különlegesen szerkesztett könyvekkel segíthetünk nekik. Segítünk a választásban!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére