Jelenlegi hely

Szemrevaló Filmfesztivál

Tíz rendezőnő filmje, köztük két Oscar-díjra is nevezett alkotás látható szeptember 22. és október 1. között a Szemrevaló filmfesztiválon a budapesti Művész moziban.  5 tematikus blokkban 18 filmet vetítenek, melyek közül több a legnívósabb fesztiválokon debütált, sőt, díjat is nyert.

A Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség közös filmhete a német nyelvterület filmkultúrájából ad ízelítőt, ezúttal is eredeti nyelven, magyar felirattal vagy tolmácsolással. Az idei program különlegessége, hogy a bemutatott filmek több mint felét, tíz alkotást női rendező jegyez, közülük kettőt Oscar-díjra is neveztek - közölték a szervezők kedden az MTI-vel.

Az idei szemle egyik legnagyobb szenzációja a cannes-i filmfesztiválon zajos sikert aratott Toni Erdmannt szeptember 23-án és 28-án 20 órakor vetítik a Művész moziban. Maren Ade forgatókönyvíró-rendező életigenlő alkotásában egy apa igyekszik megtalálni és őszintén elmélyíteni a kapcsolatát immár felnőtt lányával. Németország idén ezt a filmet nevezte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjra. A filmet Magyarországon a Cirko Film forgalmazza majd.

Az idei Berlinale egyik versenyfilmje volt Anne Zohr Berrached 24 hét című munkája, melyben a Julia Jentsch alakította Astrid a terhessége hatodik hónapjában tudja meg, hogy gyermeke Down-kóros, ráadásul súlyos szívelégtelenségben is szenved. A film forgatókönyvírója, Karl Gerber a szeptember 25-i vetítés után a fesztivál vendége lesz. A 24 hét a Cirko Film forgalmazásában kerül a hazai mozikba.
Mirjam Unger osztrák rendezőnő Szállj, cserebogár! című filmje 1945-ben, Bécsben játszódik, és a kilenc éves Christine szemével láttatja az orosz megszállás félelmekkel teli időszakát. A rendezőnővel a szeptember 30-i vetítés után találkozhat a magyar közönség.
Szintén a gyerekek szemszögéből készítette megrázó alkotását Mara Eibl-Eibesfeldt. A Pókhálóházban az anya titokzatos démonok parancsára elutazik, három gyermeke pedig hetekig magára marad.
Therese von Eltz 4 királyok című filmjében négy eltérő karakterű tizenéves a pszichiátrián tölti a szentestét. Az áhítat helyét dac és szomorúság, valamint humor és meglepetés veszi át. Nicolette Krebitz Vad című abszurd történetében Ania lakótelepi lakásában egy farkassal él.

Szeptember 25-én és október 1-jén 17 órakor vetítik a Heidit,  az árván maradt kislány történetét, aki a hegyekben élő nagyapjánál él. A Csodaország tíz fiatal svájci rendező - köztük két nő - munkája. A katasztrófathriller egyben aktuális társadalmi kórképet is nyújt egy olyan meglepő helyzetben, amikor a svájciaknak kell menekülniük. Szeptember 29-én a vetítés után a Művész moziba látogat Benny Jaberg, a film egyik rendezője.

A Stefan Zweig - Búcsú Európától a híres író életének utolsó éveit mutatja, aki 1936-ban emigrációba kényszerül, és hat évvel később öngyilkos lesz. Maria Schrader filmjét nevezi Ausztria idén az Oscar-díjra. A filmet a Szemrevaló filmfesztivál keretében szeptember 24-én és október 1-jén láthatja a közönség, majd a Mozinet forgalmazásában február 22-én, az író halálának 75. évfordulóján kerül a mozikba.
Két dokumentumfilmet is női alkotó jegyez az idei szemlén. Ilona Ziok német rendező Hivatása államügyész: Fritz Bauer című munkáját szeptember 26-án mutatják be. Az 1968-ban tisztázatlan körülmények között elhunyt jogász a német jogállam kialakításán dolgozott, és célja volt, hogy a német háborús bűnösök - köztük Adolf Eichmann - bíróság elé kerüljenek. Tiszta víziója volt arról, hogyan kellene Németországnak szembenéznie a múltjával és közös akarattal egy felvilágosultabb jövőt építeni.
Szeptember 27-én lesz látható Sabine Gisiger Dürrenmatt - Egy szerelmi történet című dokumentumfilmje, melyben az 1990-ben elhunyt szerző nővére és gyermekei most először beszélnek a modern tragikomédia megteremtőjének életéről.
A fesztivál programja megtalálható a www.szemrevalofesztival.hu internetes oldalon, a programfüzet: http://www.goethe.de/css3/projekte/hu_sehenswert/2016/Sehenswert_2016.pdf, FB: https://www.facebook.com/szemrevalo.

Forrás: MTI

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Régi idők karácsonya Budapesten

Régi idők karácsonya Budapesten

Milyen volt az ünnepi készülődés az elmúlt évszázadban a fővárosban? Régi képekkel mutatjuk be, hogy milyen is volt egykor a karácsonyi forgatag.
Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Eta néni 2021-ben ismét sok szeretettel vár mindenkit! Nyitva a ház az adventi időszakban.Dabason van egy ház, ami varázslatos ünnepi fényárban úszik. De nem egyszerűen tujákra aggatott fényfüzéreket kell elképzelni, hanem egy olyan színes csillogást, mintha becsöppentél volna egy karácsonyi Hollywoodi rajzfilm közepébe. Eta néni több mint tíz éve díszíti fel házát és udvarát az ünnepek közeledtével.
Országos adventi programajánló

Országos adventi programajánló

Adventi ablaknaptár, gyertyagyújtások, vásári és betlehemes programok.. a várakozás, a csodák, a meglepetések időszaka. Különleges adventi programok készülődnek szerte az országban, válogattunk belőle.
Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére