Jelenlegi hely

Neked egy plüss - másnak egy esély! – Ismerd meg a Plüss Kommandót!

Mi vagyunk az Alapítványok az Alapítványokért civil szervezet és a Plüss Kommandó program keretében minden nap a koraszülött kisbabákért harcolunk.

„Csak messziről figyelheted a kis testét, miközben nyugtalanul keresi a helyét a rideg inkubátorban. Nem sírhatsz, nem üvölthetsz a kórházban. Csak otthon, ahova szomorúan indulsz, mert legszívesebben minden másodpercedet a koraszülött osztályon töltenéd. De nem teheted. Csak bízol és reménykedsz, akár hosszú hónapokon keresztül, és türelmesen próbálsz várni, míg végül a karodba foghatod a kisbabádat” – fogalmazta meg érzéseit Nyilka Ildikó, az Alapítványok az Alapítványokért elnöke, egy koraszülött lánya édesanyja és koraszülött baba nagymamája.

Hasonlót érezhet ma hazánkban évente 9000 anyuka és apuka, akiknek koraszülött kisbabája születik.

Ma Magyarországon minden 10. családot érinti a koraszülés.

A koraszülött babák egy rideg inkubátorban kezdik az életüket az édesanyjuk, és az édesapjuk óvó, biztonságot nyújtó közelsége, az ölelésük, becéző szavaik és simogatásuk nélkül. Egyedül vannak egy ismeretlen világban, egy inkubátorban kétségbeesetten keresik a helyüket, amelyet „normál” esetben anyaméh határai nyújtanának számukra 9 hónapon át.

Ildikó babája 28 évvel ezelőtt gézzel volt kikötözve az inkubátorban, mert olyan izgága volt, hogy kitépte magából az őt életben tartó gépek csövecskéit. Ildikót a mai napig szorongás fogja el, ha a mentő szirénáját hallja. Ezért döntött úgy, hogy segíteni fog a koraszülött babákon és a Semmelweis Egyetem szakorvosainak tanácsait megfogadva megalkotta az ún. babafészek csomagokat.

Az egységesített BABAFÉSZEK CSOMAG egy innovatív, magyar készítésű textilcsomag, amelyet kifejezetten az inkubátor méretei és a babák fizikai szükségletei alapján terveztünk meg.

A babafészek és a hozzá tartozó kiegészítő textil eszközök az édesanya méhét imitálják, vagyis azt az érzést kelti a babában, mintha még az édesanyja pocakjában lenne.

Ezzel növelik a babák biztonságérzetét és orvosilag igazoltan segítik a babák fizikai és idegrendszeri fejlődését.

Ezek az eszközök a Semmelweis Egyetem szakmai támogatásával készültek és neonatológus orvosok is elismerték és befogadták őket.

A fentiek miatt minden klinika örömmel fogadja a babafészkeket, hiszen a neonatológusok és nővérek is tisztában vannak a profizmussal, amit képviselünk és amit a szakmai háttérnek köszönhetjük.

“Ezek nélkül az adományok nélkül nem nagyon tudnánk ilyen szinten dolgozni, napi szinten könnyítik, segítik a munkánk” – Dr. Kelemen Edit neonatológus, Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház

Miért éppen babafészek csomagokat adományozunk?

A babafészek csomag egy több évtizedes problémára jelent megoldást, ugyanis korábban nem léteztek a koraszülöttek fejlődését támogató textil eszközök, a nővérek kényszermegoldásként lepedőket, takarókat csavartak össze, hogy a babáknak legyen fekhelyük és egy rideg, kemény inkubátorban kelljen feküdniük.

2020 tavaszán adtuk át az első kórháznak a babafészek csomagokat, azóta pedig szinte az egész országban adományoztunk textileket. Természetesen azóta a babafészkeket is fejlesztettük szakorvosi tanácsok, a koraszülött osztályon dolgozó nővérek kérése és a FINE nemzetközi szakmai képzés szerint. Új textileket is készíteni kezdtünk, ami segítik a koraszülöttek ellátását. Még az extrém kis súlyú, 500 gramm alatti babák számra is készítettünk babafészkeket.

A csomagok tartalma: hipoallergén töltettel és 100% ÖKO-TEX standard pamutvászon borítással készült babafészkek, puha plüss ölelő kéz, „J” formájú babatámasztók, ultrahangozható sapkák, speciális sapkák CPAP lélegeztető géphez, szemtakarók („babaszemüvegek”), magas hőfokon mosható lepedők, amik növelik a babafészkek élettartamát.

Kezdetben egy koraszülött osztály felszerelése babafészek csomagokkal kb. 1.000.000 Ft-ba került, 2022 őszén pedig már 2.300.000 Ft értékbe adományoztunk.

Mára országosan 32 kórházban adtunk át babafészek csomagokat, ami kb. 19.000 db textilt jelent. Azonban a textilek egy idő után a mosás következtében elhasználódnak, ezért 1-2 évente cserélnie kell őket.

Szeretnénk biztosítani a körforgást, hogy egyetlen koraszülött baba se maradjon babafészek nélkül, amihez folyamatos támogatásra van szükség.

Milyen forrásból adományozunk?

A támogatások utalás, PayPal, adó 1% formájában érkeznek, illetve létrehoztunk egy jótékonysági webshopot is. Aki itt vásárol, 100%-ban támogatja az adományozási tevékenységünket. Ezen felül több adománypontunk is van az országban.

A jótékonysági webshopban plüssjátékot, időre érkezett babák számára készült babafészek csomagokat és más baba textileket, alapítványi ruhákat (pólók, sapkák) lehet vásárolni.

A kórházakat közvetlenül is lehet támogatni, a jótékonysági webshopban megvásárolt koraszülött babafészek csomagokat a vásárló által kiválasztott kórház koraszülött osztályára postázzuk közvetlenül. így akár 1-2 textilcsomaggal, babafészekcsomaggal, szoptatós párnával is meg lehet lepni egy-egy koraszülött osztályt.

 

A jótékonysági webshopban lévő plüssök mind felajánlások során jutottak el hozzánk. Tehát ezek használt, de tiszta, hibátlan, fertőtlenített plüssök, amiket kifejezetten azért adományoztak a Plüss Kommandónak, hogy a koraszülött babákat segítsék. A vásárló a környezetét is védi, hiszen nem kell új plüsst gyártani. A Plüss Kommandó plüssei ezért egy magasabb hozzáadott értékes képviselnek, az önzetlenség és a szeretet jelképei.

Ezért is a mottónk: “Neked egy Plüss, Másnak egy esély”

Cégek és magánemberek egyaránt támogatják nemes ügyünket. A támogatás formája lehet anyagi, tárgyi vagy szolgáltatás, esetleg kapcsolati. A céges adományozóink számára adományozási szerződést is biztosítunk, az adomány összege a taóból levonható. Tárgyi és szolgáltatás támogatás esetén is biztosítjuk a szerződést.

Megköszönjük, ha támogatod a koraszülött babákat és szüleiket. Az időddel, az ismertségeddel, a pénzeddel – a döntés a Tied.

Utalási lehetőség

Név: Alapítvány az Alapítványokért

Bankszámlaszám: 11713036-21451047 (OTP Bank)
Közlemény: "Koraszülött Hadművelet"

Külföldről való utaláshoz: IBAN: HU61 117130362145104700000000
Swift:OTPVHUHB

Adó 1%-hoz: Adószám: 18941548-1-41

Forrás: sajtóközlemény

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Pöttyös Panni alkotói pályázat

Pöttyös Panni alkotói pályázat

Pályázat típusa: alkotói pályázat óvodsoknak és kisiskolásoknak Beküldési határidő: 2023. április 23.
"Ez a gyerek egyszerűen csak épp kamasz, elindult a nővé cseperedés rögös útján" - egy nem kitűnő bizonyítvány margójára

"Ez a gyerek épp csak kamasz, elindult a nővé cseperedés rögös útján" - egy nem kitűnő bizonyítvány margójára

Esik a havaseső és fagyos szél csípi arcom a délutáni szürkületben, mikor várom a villamost egy hosszú és megterhelő januári munkanap után.Annyira elfáradtam ma, csak bámulni szeretnék ki az ablakon, és nézni, ahogy a város elhalad mellettem.Éppen csak lehuppanok az ülésre, mikor két korombeli nő foglal helyet előttem.
Szeleburdi gyerekek cinkos anyái - avagy szülők, akik titokban színeznek

Szeleburdi gyerekek cinkos anyái - avagy szülők, akik titokban színeznek

Szeptembertől a gyerekeink házi feladata okozza az egyik legnagyobb stresszforrást a családokban. Bár ugye a legtöbb szakember már nyíltan hangoztatja: "az otthoni házi feladat rossz hatással van a gyerek és a szülő kapcsolatára", még sincs ilyen irányú változás a rendszerben.
Életmódváltás 10 egyszerű lépésben

Életmódváltás 10 egyszerű lépésben

Ha január, akkor sokak fogadalmában az életmódváltás szerepel. Hogy egészségesebben fognak táplálkozni, esetleg bevezetik a rendszeres testmozgást az életükbe. Ehhez szeretnék nektek segítséget nyújtani 10 egyszerű lépésben.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére