Jelenlegi hely

Májusi könyvajánló - Sárvári Töttős Györgyi: Szuperhős szakszerviz

Agyrázkódás, kéztörés, lábsérülés… Kivel nem történt még kisebb-nagyobb baleset? És ki ne szeretne játékosan, mesével gyógyulni? A Szuperhős szakszervíz egy hiánypótló mesekönyv, amely a balesetet szenvedett gyerekek gyógyulását, traumafeldolgozását segíti. A mesék segítségével a gyerekek megérthetik a körülöttük zajló folyamatokat (vizsgálat, vizit, műtét stb.) a szülővel közösen pedig megismerik a kezelések lépéseit és folyamatát, így együtt indulhatnak el a gyógyulás útján. A mesék végén a kórházi napokat megkönnyítő tanácsok olvashatók.

 


Nyerd meg a mesekönyvet a Budaestimamin!
›› JÁTÉK ITT ››

Évente több ezer gyerek kerül kórházba baleset miatt. Az ő gyógyulásukat, valamint az orvosok, a nővérek, kórházi szakemberek munkáját hivatott segíteni ez a kedves mesekönyv, amely a mese varázslatos világán keresztül mutatja be a szülőknek és a gyerekeknek a különböző kezelések várható lépéseit, folyamatát, hogy a gyógyulástervező segítségével együtt indulhassanak el a felépülés útján.

Sárvári Töttős Györgyi remek humorral és átérzéssel megírt meséje nemcsak a kórházban vagy otthon lábadozó kis betegeknek kínál szórakozást, hanem a makkegészséges gyerekeknek is.

A könyvet saját élmény hívta életre: Győri Ildikó kisfia néhány éve a Fiumei úti baleseti sebészetre került. Az intenzív osztályon dolgozó orvosok és nővérek áldozatos munkájának köszönhetően a rémálmot fokozatosan felváltotta a játékos gyógyulás.


Győri Ildikót kérdeztük a megjelenés kapcsán:

Ha egy gyereket baleset ér, kinek nehezebb feldolgozni, a szülőnek vagy a kis betegnek? 

A szülőt ilyenkor általában mardossa a lelkiismeret-furdalás. Belefészkeli magát gondolataiba a „mi lett volna, ha….” kezdetű mondat, és a hozzá kacsolódó felelősség, bűntudat. A gyereket pedig blokkolja a fájdalom és az ijedtség. Ehhez hozzájárul mindkettejük számára a félelem az ismeretlen helyzettől, az ismeretlen környezettől, és a rá váró kezelésekről. Nagyon nehéz élethelyzet ez mindenkinek.

Mi az, ami a legnagyobb traumát okozza a gyereknek, ha baleset éri? 

A nagy fájdalom és a félelem együttesen. Miben szorul legjobban támogatásra ilyenkor lelkileg? Ha éreztetjük vele, mennyire szeretjük, mellette vagyunk, és együtt indulunk el a gyógyulás útján, segítség lehet.

Honnan jött a mesekönyv ötlete? 

A mesekönyv ötlete egy valós balesetet követően született meg, Olivér kisfiam kórházi élményéből jött. Az agyrázkódást követően Dr. Kassai Tamás csapatánál gyógyult, az ő általa vezetett osztály lelkes orvosai, nővérei, pszichológusa dolgoztak nem mint nap a gyógyulásáért.

Milyen korú gyermekeknek ajánljátok? 

Mesekönyv, így a kisgyermek korosztály természetesen az elsődleges célcsoport, és velük együtt a szülők is, mert ők is tanácstalanok egy ilyen esetben – nekik is szükség van információra, segítségre, ami akár az ő aggodalmaik csökkentéséhez is hozzájárulhat. 

A baleseteken kívül más betegségek/kórházi kezelések esetén is lehet használni a könyvet? 

A gyógyulástervező lényege, hogy bármilyen betegség esetén alkalmazható. A könyv végén bemutatunk egy lehetséges mintát, és a cél az, hogy minél több gyermek fantáziáját indítsuk be vele, minél több betegségre készüljön el a gyógyuláshoz vezető út terve, legyen az bárányhimlő, kéztörés, vagy egy erősebb megfázás. 

A gyógyulástervező hogyan alkalmazható a különféle esetekre? Van közös elem a folyamatokban? 

Az üzenetünk: ha megtervezetd a gyógyulásod útját, akkor már tudod merre tartasz, és azt is, hogy a végén ott az egészség újra. Bátorság, segítség és kitartás kell, é végig tudsz menni rajta.

A könyv bemutatja a kórházi rutint, a napirendet, amely jelentősen eltér az otthonitól, és a traumatológiai osztályon a kezelések során használt eszközök közül a leggyakoribbakat. A nővérek rámutatnak az adott oldalon lévő eszközre, és el tudnak beszélgetni a gyermekkel: szerinted a könyvben szebb a branül, vagy az életben? Egy ilyen beszélgetés oldja a gyerekben a félelmet, és a feszültséget, talán a sírás is rövidebb lesz.

Mi a titka, hogy humorral és derűsen kezeljük a betegséget, fájdalmat?

A kórházban már biztonságban vagyunk, a balesetet követően szakavatott kezek gondoskodnak rólunk. Érdemes a probléma fókuszról átállni a humor, vagy megoldás fókuszra. Pl. Képzeld el, szegény apu hogy fogja megtalálni a húgod kedvenc harisnyáját? Vajon hány órán keresztül tart majd nekik otthon a hajmosás? Ezzel a hozzáállással mindenkinek az életén könnyítünk, és marad energia a gyógyulásra.

További információ a mesekönyvről a Kolibri Kiadó oldalán.
›› Nyereményjáték ITT ››

 - Budapestimami - 

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Régi idők karácsonya Budapesten

Régi idők karácsonya Budapesten

Milyen volt az ünnepi készülődés az elmúlt évszázadban a fővárosban? Régi képekkel mutatjuk be, hogy milyen is volt egykor a karácsonyi forgatag.
Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Eta néni 2021-ben ismét sok szeretettel vár mindenkit! Nyitva a ház az adventi időszakban.Dabason van egy ház, ami varázslatos ünnepi fényárban úszik. De nem egyszerűen tujákra aggatott fényfüzéreket kell elképzelni, hanem egy olyan színes csillogást, mintha becsöppentél volna egy karácsonyi Hollywoodi rajzfilm közepébe. Eta néni több mint tíz éve díszíti fel házát és udvarát az ünnepek közeledtével.
Országos adventi programajánló

Országos adventi programajánló

Adventi ablaknaptár, gyertyagyújtások, vásári és betlehemes programok.. a várakozás, a csodák, a meglepetések időszaka. Különleges adventi programok készülődnek szerte az országban, válogattunk belőle.
Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére