Jelenlegi hely

A fogfájás leggyakoribb okai és kezelése

A fogfájás az egyik legkellemetlenebb hétköznapi tünet, amivel találkozhatunk. Megkeseríti a mindennapjainkat, hiszen a lüktető, szúró, nyilalló fájdalom megakadályoz a munkánk vagy a teendőink hatékony elvégzésében. Sokan gondolják, hogy a fogfájás kezelése kimerül egy-egy fájdalomcsillapító lenyelésével, de sajnos ez gyakran nem elég a szenvedés megszüntetéséhez.

A fogfájás ugyanis a legtöbb esetben csak egy tünet, ami valamilyen rendellenességre hívja fel a figyelmet. A fogfájás csillapítása hosszú távon pedig nem megoldható orvosi segítség nélkül. Sőt, ha sokáig húzzuk-halasztjuk a fogorvosi látogatást, még súlyosbíthatjuk is a háttérben fennálló problémát!

De mik lehetnek a fogfájás okai, és milyen kezelést igényelnek az egyes betegségek?

Fogszuvasodás

Kevesen tudják, hogy a fogszuvasodás az egyik leggyakrabban előforduló betegség a világon. Általában a rossz szájhigiéniának köszönhető, hogy az elszaporodott baktériumok által termelt savak károsítják a fogzománcot, ami pedig a fogbél sérüléséhez is vezet.

A fogszuvasodást kis fehér és barnás árnyalatú foltok megjelenése jelzi, illetve a külső ingerek (hideg, meleg, nyomás) hatására fellépő éles fájdalom. Kezelése a szuvas rész eltávolításával és tömés elkészítésével történik.

Sérült fog

Letört fog esetén éles fájdalom kínozhat minket. Amennyiben a sérülés már a fogbelet is érinti, érzékenységet tapasztalhatunk hideg behatás, érintés vagy harapás esetén is. A kezelés formája függ a sérülés súlyosságától: igényelhet tömést, gyökérkezelést, extrém esetben pedig akár foghúzást is.

Fogérzékenység

A fogérzékenység a felnőtt lakosság majdnem felét érintő fogászati probléma. Kiváltó oka lehet többet között a szabaddá váló fognyak. Ebben az esetben a fog kemény szövetei elkopnak, az így védtelenné váló fogíny és fognyak pedig érzékennyé válik a hideg-meleg ételek fogyasztására, illetve az érintésre is.

Ez a probléma viszonylag egyszerű módszerekkel orvosolható ecsetelés vagy tömés segítségével. Ezért sem érdemes halogatni a fogorvosi kezelést!

Fogínygyulladás

Fogínygyulladást vagy gingivitist akkor tapasztalunk, amikor a fogakat körülvevő ínyszöveten túlságosan felhalmozódik a lepedék. A lepedék és a fogkő pedig irritálja az ínyt, ebből lesz a kellemetlen tünetekkel járó gyulladás.

Legfőbb tünetei az inkább tompa, mint éles fogfájás, az érzékeny, duzzadt íny és a fogmosás közben fellépő vérzés. A kialakulása általában a rossz szájhigiéniának, a dohányzásnak, genetikai tényezőknek és bizonyos gyógyszerek mellékhatásainak köszönhető. Szerencsére fogkőeltávolítással megszüntethető a betegség.

Fogágybetegség

A fogágybetegség vagy parodontitisz a fogínygyulladáshoz hasonlóan kezdődik, azonban ekkor a lerakódott lepedék és a fogkő már nemcsak irritációt okoz az ínyben, hanem a fog körüli csont pusztulásához vezet, fájdalmas gennyel teli tasakokat képezve.

Ahogy egyre mélyebbre húzódnak a tasakok, úgy pusztul a fog körüli csont. Ebben az esetben a fogkőeltávolítás sajnos már nem elegendő, a parodontológus által meghatározott speciális kezelés vagy kezeléssorozat szükséges.

A fogfájás csillapítása

Bár elengedhetetlen, hogy problémánkkal fogorvoshoz forduljunk, előfordulhat, hogy nem tudunk azonnal szakembert felkeresni. Addig is otthon is próbálkozhatunk a tünetek enyhítésével fájdalomcsillapító gyógyszerek szedésével (az ajánlott mennyiséget semmiképpen sem túllépve!), jeges borogatással, sós vizes öblögetéssel (amennyiben fogínygyulladással vagy felszíni sérülésekkel állunk szemben), vagy a gyulladt területek elzsibbasztására alkalmas szegfűszegolajjal.

A fogfájás megelőzése

Bármi is legyen a kiváltó ok, fogaink egészségéért és a kellemetlen tünetek elkerüléséért a megfelelő szájhigiénia betartásával tehetünk a legtöbbet. Fontos a helyes fogmosási technika elsajátítása és rendszeres gyakorlása. Ne feledkezzünk meg a fogselyem és a fertőtleníti szájvíz használatáról sem!

Ha mindezek mellett félévente megejtjük a javasolt fogorvosi szűrővizsgálatot is, biztosak lehetünk benne, hogy mindent megtettünk a ragyogó és egészséges fogsorunk érdekében!

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

A népmese napja és apró történetek a meséről

A népmese napja és apró történetek a meséről

Idén 17 éve, hogy szeptember 30., Benedek Elek születésnapja a népmese napja. Hoztunk Nektek sok apró érdekességet a népmesékről.
3 tipp, hogy szinten tartsuk a szeretettankunk!

3 tipp, hogy szinten tartsuk a szeretettankunk!

Vajon mennyire figyelünk oda, hogy tele legyen a saját és társunk szeretettankja? Mennyire befolyásolják a külső események, hírek a saját szerelmi életünket? Mit tehetünk azért, hogy boldogan éljünk, szeretetben? Van még ilyen? – Ihász Anita párkapcsolati tréner írása.
Amikor gördeszkától zajos a tér - legújabb kamaszoknak szóló könyvéről beszélgettünk Egressy Zoltán íróval

Amikor gördeszkától zajos a tér - legújabb kamaszoknak szóló könyvéről beszélgettünk Egressy Zoltán íróval

Nem sok közöm volt valaha a gördeszkás sporthoz, persze hogy deszkás fiatalokról szóló könyvet sem olvastam. Ahogy felnőttként kamaszoknak szólót se. Így igazi üdítő könyves kaland volt Egressy Zoltán új, (nem csak) kamaszoknak szóló könyve, A virágot jelentő deszkák.
Hogyan meséljünk a kamaszoknak? Létezik közös pont a szuperhősök és a mitológia között?

Hogyan meséljünk a kamaszoknak? Létezik közös pont a szuperhősök és a mitológia között?

Kamaszoknak mesélni? Kell nekik egyáltalán a mese? És a felnőtteknek? Zalka Csenge Virággal beszélgettünk a mesélés titkairól. Csenge maga is egy tüneményes mesélő. Főállásban mesevilág uralkodónője, mellékállásban pedig A MESEVILÁG nagykövete.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére