Jelenlegi hely

Amit egy szülőnek az Instagramról és az online biztonságról tudnia kell

Az Instagram a világ egyik legnépszerűbb kép- és videomegosztó közösségi platformja. Még ha személy szerint nem is használja, gyermekein keresztül biztosan hallott már róla, és felelősségtudatos szülőként elgondolkodott rajta, hogy vajon milyen veszélyeket rejteget ez a hatalmas közösségi hálózat a fiatalok számára.

Rövid útmutatónkban néhány hasznos tanácsot osztunk meg azon szülők számára, akik szeretnék nagyobb biztonságban tudni gyermekeiket az Instagramon.

Mi az az Instagram?

Az Instagram a Meta (korábban Facebook) tulajdonában lévő közösségi platform, amelynek felhasználói egy előzetes (ingyenes) regisztráció után képeket, videókat és élő közvetítéseket oszthatnak meg ismerőseikkel vagy a nyilvánossággal.
Ilyen tekintetben az Instagram sokban hasonlít a Facebookhoz, csak éppen a szöveges bejegyzések és megosztott hivatkozások helyett sokkal inkább a képes és videós feltöltésekre koncentrál. Az Instagram elérhető okostelefonos alkalmazásokon (Android és iOS) keresztül és asztali számítógépek/laptopok böngészőjéből is.

A fiatalok többféle okból is érdeklődhetnek a platform iránt. Egyesek szeretnének lépést tartani barátaikkal, hiszen ebben a korban senki sem szeret kilógni a sorból, míg másokat az influencerek sikerein felbuzdulva az Instagram marketing lehetőségei vonzanak (akár már tizenéves korban is).

Az Instagram valójában egy nagyszerű platformot kínál az új közösségek és baráti, esetleg üzleti kapcsolatok kiépítésére, azonban népszerűsége miatt olyan felhasználók is aktívak rajta, akiket egy szülő semmilyen formában (még az interneten keresztül sem) szeretne gyermeke közelében tudni.

Hány éves kortól lehet regisztrálni az Instagramra?

Az Instagram szabályzata szerint csak 13 éves kortól lehet regisztrálni a platformra, azonban ezt a rendszer semmilyen módon nem ellenőrzi, és számos ennél fiatalabb gyermek is jelen van rajta.

Amennyiben egy másik felhasználó annak gyanújában jelent egy fiókot, hogy azt egy 13 évnél fiatalabb személy használja, és a fiók tulajdonosa nem tudja bizonyítani, hogy betöltötte 13. életévét, akkor a fiókot az Instagram előbb-utóbb törli majd.

Ha az ön gyermeke is szeretne regisztrálni az Instagramra, akkor nagyon fontos, hogy a helyes születési dátumát adja meg, mert az Instagram rendszere automatikus védelmi funkciókat aktivál a kiskorúak felhasználói fiókjaira. Például az Instagram rögtön privátra állítja a felhasználói fiókot, és egy felnőtt által kezelt fiók addig nem küldhet üzenetet egy kiskorúnak, amíg a gyermek el nem kezdi követni a felnőtt fiókját a platformon.

Milyen veszélyeket hordoz az Instagram?

Az Instagramra azok a veszélyek jellemzők, amelyek valamennyi közösségi platformon jelen vannak, és amelyektől a legtöbb szülő tart:

  • kortársak közötti zaklatás, vagy „bullying”
  • nem kiskorúaknak való tartalmak és viselkedés
  • függőség
  • adatbiztonság

Az Instagramot továbbá gyakran vádolják azzal, hogy testképzavarokat okoz a fiataloknál. A kiskorúak hajlamosak lehetnek a platformon látható modellekhez hasonlítani magukat, és ilyenkor az a vélemény alakul ki bennük, hogy nekik is így kellene kinézniük és viselkedniük, hogy elfogadják őket.
Ez depresszióhoz, megfelelési kényszerhez, étkezési zavarokhoz és egyéb súlyos problémákhoz vezethet.

Szerencsére kellő tájékoztatással és szülői odafigyeléssel elkerülhetők az efféle problémák.

Hogyan segíthetek gyermekemnek, hogy ne érezze rosszul magát?

Fontos már a használat elején elmagyarázni a gyermekeknek, hogy az Instagramon mindenki csak a legjobb pillanatait osztja meg. Sokan szeretnék szebbnek, gazdagabbnak vagy boldogabbnak mutatni magukat, mint amilyenek valójában, és a képeken is olyan hétköznapi emberek láthatók, akik gyakran csak megjátsszák, hogy áloméletet élnek.

A kreatív megvilágítás, néhány drágának tűnő ruha vagy egy mosolygós tengerparti fotó még nem jelenti azt, hogy az illető szebb, vagy jobb ember, mint azok, akik nem találtak éppen maguknak ilyen fényképlehetőségeket. Egyesek képesek plasztikai sebészhez fordulni csak azért, hogy „szebbnek” tűnjenek az Instagramon.

Fontos tehát rendszeresen emlékeztetni a gyermekeket arra, hogy ne higgyenek el mindent, amit az Instagramon látnak vagy olvasnak, és hogy ne hasonlítsák magukat másokhoz. Még a profi modellek sem néznek ki mindig úgy, mint a képeken!

Hogyan védhetem meg gyermekemet az Instagramon?

Az Instagram megfelelő beállításával és használatával egy biztonságosabbá tehető a platform használata a gyermekek számára. Íme néhány hasznos tipp ehhez:

1. Állítsa privátra gyermeke Instagram fiókját

A 16 év alatti életkorral regisztráló felhasználók fiókját az Instagram automatikusan privátra állítja. Ha valamilyen okból a fiók mégsem privát, akkor ezt a profilképre, majd a jobb felső sarokban látható három vonalra koppintva, a „Beállítások” menü „Adatvédelem” almenüjében lehet megtenni. Ha a kapcsoló kék, akkor a fiók privát.

Egy privát fiók feltöltött tartalmait csak azok a felhasználók láthatják, illetve csak azok küldhetnek neki privát üzeneteket, akiket a fiók tulajdonosa önként jóváhagyott.
Fontos észben tartani, hogy ezt a funkciót a fiatalok bármikor kikapcsolhatják, ezért ellenőrizze rendszeresen, hogy gyermeke fiókja privát-e.

2. Regisztráljon „álfiókot” gyermekének

Az Instagramon senkinek nem muszáj a valódi nevét használnia, amit sok rosszindulatú tag kihasznál ugyan, de ez a taktika ellenük is bevethető. Egy felhasználó összesen 5 fiókot regisztrálhat magának, amik között könnyedén válthat az alkalmazáson belül.

Sok fiatal él is ezzel a lehetőséggel, és a nyilvános, lazább fiókon kívül egy olyan privát fiókot is készítenek maguknak, amiket csak igazi barátaik láthatnak, és így több mindent meg is oszthatnak ezeken.

3. Használja a letiltás és jelentés funkciókat

A felhasználók könnyedén letilthatják azokat a személyeket az Instagramon, akik valamilyen módon zavarják őket (például gyakran zaklatják őket az üzenetekben, vagy rosszindulatú hozzászólásokat írnak a képeik alá stb.)

Ehhez fel kell keresni a zaklató felhasználó fiókját, majd a neve melletti három függőleges pontra koppintani. A megjelenő menüben látható a tiltás funkció, de akár jelenteni is lehet a felhasználót, ha az illető megszegte a platform szabályzatát.

Összegezve

Az Instagram egy nagyszerű platform lehet a fiatalok számára, ahol új emberekkel ismerkedhetnek meg, illetve akár érdekes, hasznos fiókokat is követhetnek. Sajnos egyetlen ilyen platform sem mentes a veszélyektől, azonban kellő odafigyeléssel, és a gyermekek tájékoztatásával valamennyi probléma könnyedén elkerülhető!

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

A népmese napja és apró történetek a meséről

A népmese napja és apró történetek a meséről

Idén 17 éve, hogy szeptember 30., Benedek Elek születésnapja a népmese napja. Hoztunk Nektek sok apró érdekességet a népmesékről.
3 tipp, hogy szinten tartsuk a szeretettankunk!

3 tipp, hogy szinten tartsuk a szeretettankunk!

Vajon mennyire figyelünk oda, hogy tele legyen a saját és társunk szeretettankja? Mennyire befolyásolják a külső események, hírek a saját szerelmi életünket? Mit tehetünk azért, hogy boldogan éljünk, szeretetben? Van még ilyen? – Ihász Anita párkapcsolati tréner írása.
Amikor gördeszkától zajos a tér - legújabb kamaszoknak szóló könyvéről beszélgettünk Egressy Zoltán íróval

Amikor gördeszkától zajos a tér - legújabb kamaszoknak szóló könyvéről beszélgettünk Egressy Zoltán íróval

Nem sok közöm volt valaha a gördeszkás sporthoz, persze hogy deszkás fiatalokról szóló könyvet sem olvastam. Ahogy felnőttként kamaszoknak szólót se. Így igazi üdítő könyves kaland volt Egressy Zoltán új, (nem csak) kamaszoknak szóló könyve, A virágot jelentő deszkák.
Hogyan meséljünk a kamaszoknak? Létezik közös pont a szuperhősök és a mitológia között?

Hogyan meséljünk a kamaszoknak? Létezik közös pont a szuperhősök és a mitológia között?

Kamaszoknak mesélni? Kell nekik egyáltalán a mese? És a felnőtteknek? Zalka Csenge Virággal beszélgettünk a mesélés titkairól. Csenge maga is egy tüneményes mesélő. Főállásban mesevilág uralkodónője, mellékállásban pedig A MESEVILÁG nagykövete.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére