Jelenlegi hely

Tippek a légkondicionálók tavaszi karbantartásához

Elérkeztünk a tavasz közepéhez, amikor a legtöbb otthontulajdonos már javában arra gondol, hogy hogyan készítheti fel lakását vagy házát a közelgő nyári melegre. Ilyenkor fontos kellő időt és figyelmet fordítani többek között az otthon aktív hűtésére, vagyis a klímaberendezésekre is.

Egy megfelelően karbantartott klímarendszer hosszabb élettartamot és gazdaságosabb működést garantál. A tavasz a legideálisabb időszak a nagy éves karbantartás elvégzésére, hiszen ilyenkor készíthetjük fel berendezéseinket a nyári működésre, és a szerelők is jobban ráérnek. Apropó: a klíma beszerelés Budapesten is olcsóbb ilyenkor, nyáron ugyanis az árak hajlamosak az egekbe szökni.

Lássuk tehát, hogy mi a teendő a klímákkal a tavaszi szezon során!

1. Távolítsa el a hulladékot a kültéri egység körül

Az ősz és a tél során bizonyára sok természetes hulladék (falevelek és egyebek) gyűlt össze a klímarendszer kültéri egységén, illetve a körül. Mielőtt egyáltalán bekapcsolná a rendszert, fontos, hogy ezeket a leveleket, ágakat és egyéb oda nem illő koszt és szennyeződéseket maradéktalanul eltávolítsa az egységről, illetve annak 60 cm-es körzetéből.
Szükség szerint vágja vissza az egység közelében növekvő növényeket, hogy ágaik ne akadhassanak bele abba. Ez remek alkalom arra is, hogy közelebbről is ellenőrizze az egységet, és észrevegye rajta a látható károkat, amik esetleg javításra szorulnának.

2. Tisztítsa vagy cserélje ki a légszűrőt

Az ősz és a tél során hajlamosak lehetünk megfeledkezni róla, hogy a klímarendszer beltéri egységében egy légszűrő is található, amely rendszeres tisztítást vagy cserét igényel. Az eldugult szűrőknek két káros hatása van: tisztítás helyett szennyezik a szoba levegőjét, illetve fokozott teljesítményre kényszerítik a rendszert, ami súlyosabb villanyszámlával is jár.
Keresse meg a készülék kézikönyvét, és nézzen utána benne, hogy a szűrője cserélhető vagy tisztítható-e. A tavaszi karbantartást követően a hűtési szezon során még legalább egyszer érdemes elvégezni ezt a feladatot.

3. Használjon okos termosztátot

Egy okost termosztát segítségével klímarendszere a lehető leghatékonyabban működtethető. Ez nem csak a felhasznált áram mennyiségét (és költségeit) segít csökkenteni, hanem akár a rendszer élettartamát is meghosszabbíthatja. Az okos készülékek kényelme továbbá vitathatatlan.

4. Ellenőrizze a nyílászárókat

Még ha egy klímarendszer rendesen karban is tartanak, az otthon lehűtése komoly kihívást jelenthet, ha a meleg levegő itt-ott képes bejutni a helységekbe. Ellenőrizze otthona gyengepontjait, és állapítsa meg, hogy hol történhetnek ilyen szivárgások, amelyek nyáron a hűtés, télen pedig a fűtés költségeit fokozzák.
Az ilyen problémák javítása, vagy az ablakok cseréje elsőre költségesnek tűnhet, de hosszútávon sokat spórolhat velük, hiszen hűtési és fűtési rendszerének így nem kell majd feleslegesen erőlködnie, hogy szinten tartsa a szoba hőmérsékletét.

5. Tesztelje le a klímát

A kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében még a tavasz folyamán próbálja ki, hogy klímarendszere megfelelően működik-e. Ha ezzel egészen a nyári forróságig várakozik, és valami nincs rendben a berendezéssel, akkor a kánikulában sokkal kellemetlenebb lesz napokat, vagy épp heteket várni egy klímaszerelőre, akik ekkorra már sokkal elfoglaltabbakká válnak.
Kapcsolja be az egységet, majd állítsa a szoba hőmérsékleténél néhány fokkal alacsonyabbra, és hagyja működni. Adjon neki néhány percet, hogy lehűthesse a szoba levegőjét. Ha bármilyen problémát észlel (a gép nem kezd el megfelelően hűteni, fura hangokat ad ki, szivárog és így tovább), akkor kapcsolja ki és kérjen segítséget egy szakembertől!

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól.

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól

Kezdő anyukák első játszóterezéseik előtt gyakori kérdés: - Ti mit vesztek fel? Mit visztek magatokkal? Mi kérdeztünk, ti meséltetek. Néhány hasznos tipp gyakorlott játszóteres anyukáktól.
A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Gondolnád, hogy ezek a szavak szoros összefüggésben vannak egymással?
A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Hol az összefüggés? Nézzük meg, melyik játék miben fejleszt!
Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni (neve tájegységenként változik): úgy készül, hogy a krumpliból készült tócsnitól eltérően a krumpli helyett különféle zöldségeket használunk. Felhasználás egyik feltétele, hogy a zöldség reszelhető legyen

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére