Jelenlegi hely

Aki nem hiszi, járjon utána! – Programok a magyar népmese napján

Szeptember 30-án, a magyar népmese napján számos rendezvény lesz, összegyűjtöttük a budapesti gyerekprogramokat.

Egyszer volt, hol nem volt…

A népmese napját először 2005. szeptember 30-án – Benedek Elek születésnapján –  rendezték meg a Magyar Olvasástársaság kezdeményezésére. A nap célja, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé.

„Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe, de mintha egyre gyakrabban tétlenül néznénk ennek háttérbe szorulását, elfelejtését. Vegyük birtokba, ismerjük meg, fényesítsük újra és adjuk tovább az eleinktők kapott, élethosszig érvényes, értékes, unokáink számára is feltétlenül megőrzendő, mesebeli kincseket!” – írta a Magyar Olvasástársaság.

"A mese olyan történet, amelyben mindenért meg kell dolgozni, semmi sem magától szép és jó, semmi sem magától működik rendben. A hős épp azért jár be egy utat, hogy széppé, jóvá, működővé tegye maga körül mindazt, ami rút, rossz vagy működésképtelen." 

„A népmeséken keresztül érvényes tudás birtokába lehet jutni azzal kapcsolatban, hogy miként működik a világ, és milyen életfeladatai vannak az embernek. Hogyan lehet szert tenni segítőkre, mi dolgunk a bennünket veszélyeztető gonosz és ellenséges erőkkel, és hogyan lehet elgondolni, sőt megtenni valamit, amiről mindenki azt állítja: lehetetlen.” (Boldizsár Ildikó népmesekutató)

Sok népmese közül válogathatsz ezeken az oldalakon:

Benedek Elek legnépszerűbb meséi

Mesetár

Budapesti mesés programok

Cziffra családi nap - A magyar népmese napja

Időpont: 2023. szeptember 23., 9.30-12.00
Helyszín: Cziffra György Nagytétényi Közösségi Színtér, 1225 Budapest, Nagytétényi út 274-276.

A Tatay Színház érkezi, akik A csillagszemű juhász című interaktív mesével bűvölik el a kicsiket és nagyokat egyaránt. Kézműves foglalkozásunk során elkészítjük a mese szereplőit növényi festékek segítségével, továbbá a magyar népi motívumok is előtérbe kerülnek. A program során gyógynövény kóstolással is várjuk látogatóinkat.

Ízelítő a meséből:
Mindenkinek van olyan kincse, mint a juhász csillagszeme. Mindenki van olyan bátor, hogy szembenéz a medvével, olyan leleményes, furfangos, hogy megleli a megoldást a kellő pillanatban. Csak néha nem hisszük el. Ha nem hiszed, gyere és járj utána.

Népmese napja a Sárkányos Gyerekkönyvtárban

Időpont: 2023. szeptember 30., 11:00 
Helyszín: FSZEK Sárkányos Gyerekkönyvtár, Budapest VIII. kerület, Reviczky u. 1.

A jeles napon meséket hallhatunk, énekelhetünk, és még táncra is perdülhetünk Révhegyi Andival.

A magyar népmese napja

Időpont: 2023. szeptember 30., 10:00 - 13:00
Helyszín: Csillaghegyi Közösségi Ház, 1039 Budapest,  Mátyás király út 11-15.

10.00 Fabók Mancsi Bábszínháza: A székely menyecske meg az ördög

Élt egyszer, valamikor erősen rég egy székely menyecske. De az a világon mindent a visszájára cselekedett. Makacs dacosságával még az ördögnek is igen meggyűlt a baja. S tán még ma sem szabadult volna az asszonynép fogságából, ha meg nem menti egy huszár… Rendezte és játssza: Fabók Mariann

11.00 Mese ihlette kézműves foglalkozás gyerekeknek Bősz-Ambrus Kinga és Szabó Ágnes népi játszóház vezetőkkel

Magyar Népmese napja a Pénzmúzeumban

Időpont: 2023. szeptember 30., 10.00-18.00
Helyszín: Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont, 1122 Budapest, Krisztina krt. 6 

10:00-14:00: Online közvetített népmese maraton: látogatóinkat kérjük fel arra, hogy olvassanak fel egy részletet Benedek Elek 77 magyar népmeséjéből

10:15: Bábszínház- Furfangos székely mese (Batyuszínház)

12:00-16:00: Kézművesfoglakozás: bugyelláris készítés a szegénylegényeknek és királyleányoknak

14:00-18:00: A múzeumpedagógiai teremben folyamatos magyar népmesék vetítés

14:00-18:00: Pénziránytű Alapítvány foglalkozása

15:30; 16:30: Mesesarok – Vígszínházból Kopek Janka színészt olvas fel népmeséket

Madár-mese családi nap madárgyűrűzéssel, mesékkel, játékokkal

Időpont: 2023. szeptember 30., 8:00-10.00 és 10.00-15.00
Helyszín: Ócsai Tájház, Ócsa, Lőrinc u.1. 

Népmese Napja és Európai Madármegfigyelő Napok

Az európai madármegfigyelő napok alkalmából a Turján-tanösvény mellett madárgyűrűzési bemutatót tartunk, így kapcsolódva a közös nemzetközi akcióhoz. A bemutató során a látogatók megismerkedhetnek ezzel a kutatási módszerrel, és sokat megtudhatnak a hasznáról, eredményeiről is.

Madaras népmese-foglalkozások, kézműves foglalkozások és kézműves játékvásár is várja a családokat a tájházegyüttes több portáján ezen a napon.
A mesékben a madarak után eredünk képzeletben, hogy megtudjuk az örök élet titkát, együtt felfedezzük a mesék birodalmát, avagy megleljük, megváltsuk a mesehőssel együtt a madáralakban élő testvéreket.

A természetes játékkészítő mesterek csodás munkáit is megismerhetik a családok ezen a napon, hisz egyre fontosabb szempont a természetes alapanyagok használata a játékkészítés területén is. Vezetett népi játék foglalkozás és citerával kísért dalárda is várja a gyerekeket és a felnőtteket.

Legyél a Cimboránk!

Időpont: 2023. szeptember 30., 10:30
Helyszín: MOMkult, Kupola, 1124 Budapest, Csörsz u. 18.

Korhecz Imola és a Cimbora Együttes interaktív vers- és mesekoncertje a magyar népmese napján.

A Cimbora Együttes az interaktív vers- és mesekoncertek egyik jeles képviselője Magyarországon. 15 éve mai magyar költők verseiből muzsikálják ki a dallamot saját hangszerelésben határon innen és túl. Koncertjeiken a gyerekek a főszereplők, ők is felmehetnek a színpadra, zenélhetnek, verset mondhatnak felfedezve magukban a versmondás és az éneklés örömét.

Az együttes célja, hogy a költészet, zene és tánc(mozgás) hármas-egységével megszerettesse a (kis)gyerekekkel a művészeteket és ráébressze őket az anyanyelv gazdagságára és az igényes élő zene erejére. A koncerteken a legfontosabb az együttjátszás öröme és a közösségi élmény, a tény, hogy a művészetek által is lehet barátkozni, cimborálni. A formáció – mely szorosan kapcsolódik az 50 éves, legendás Cimbora című televíziós műsorhoz – mai magyar költők verseiből muzsikálja ki a dallamot a könnyűzene, elsősorban a jazz és a népzene elemeire építve és azokat tovább modernizálva.

A koncert egy különleges zenés meseutazásra hívja a jelenlévőket, melynek során megismerkedhetnek egy varázslatos hangszerrel, a hárfával is.

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

A gyümölcsök magas cukortartalma szinte kiabál a grillezésért. Imádnivaló ízt ad a finom karamellizált réteg mindenféle gyümölcsnek.
Tökéletes főtt kukorica? Íme a tuti recept!

Tökéletes főtt kukorica? Íme a tuti recept!

Tökéletessé teszi a nyarad ez a főtt kukorica recept, nem is kell hozzá a strandra menni! Sőt, mutatunk pár egyéb kukoricás receptet is!
Mosogatógép tabletta praktika

4+1 házi praktika mosogatógép tablettával

Mit tegyünk, hogy a mosott ruha illatos, a mosógépünk pedig hosszú életű legyen?
Piknik és egyéb receptek a nyári boldogsághoz

Piknik és egyéb receptek a nyári boldogsághoz

Jöhet egy nyári piknik? Piknikezni klassz dolog, olyan, mintha kivinnéd a vacsorát a parkba. Nem kell aggódni a morzsákért, a kézzel evés esetlegessége miatt az etikettért. Valahogy mindenki lazább, jókedvűbb és éhesebb is persze. Játszhattok, dumálhattok, kütyümentesen a zöldben... lehet csajos, romantikus, borozgatós vagy gyerekes, a jó hangulat és élmény garantált!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére