Jelenlegi hely

1956 falun – A forradalom falusi történései elevenednek meg a Skanzenben

Sokat tudunk az 1956-os forradalom budapesti eseményeiről, de vajon ismerjük-e a vidéken lezajlott eseményeket? A nemzeti ünnep hétvégéjén a szentendrei Skanzenben a forradalom körüli időszak falusi mindennapjait és a tragikus események néhány vidéki epizódját elevenítik meg.

Az 1956-os forradalom időszakának falusi történései elevenednek meg a szentendrei Skanzenben október 23-án és 24-én Történelem és mindennapok vidéken címmel. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum közleménye szerint a Skanzen autentikus környezetében az 1950-es évek ruháiba öltözött színészek jelenítik meg a forradalom időszakának pillanatait, a múzeum portáin az adott falu történetéhez kapcsolódnak a jelenetek.

A faddi háznál teherautón élelmiszert és ruhát gyűjtenek a budapesti forradalmároknak, az ásványrárói háznál a mosonmagyaróvári vérengzés egyik falubeli áldozatának halálára emlékeznek, a kisalföldi Jánossomorján a forradalom leverése utáni menekülést idézik fel.

Az Andaut és Jánossomorját összekötő kis lápos mocsári híd sokak számára a reményt jelentette az 1956-os események idején, megközelíthetetlensége miatt a legtovább nyitva maradt menekülési lehetőség volt a forradalom végnapjaiban. Az osztrák határ 1957 eleji lezárásáig csaknem hetvenezer magyar menekült át itt Ausztriába, azonban többen eltévedtek, megfagytak a mocsárban - idézik fel a közleményben.

Az ünnepi hétvégén ismeretterjesztő előadások, filmvetítés, bringatúra, sportprogramok, kvízjátékok és kézműves foglalkozások is várják a látogatókat.

A hajdúbagosi lakóházban az 1950-es évek öltözékeit próbálhatják fel az érdeklődők, a horvátzsidányi pajta és a vöcköndi lakóház játékudvarnak ad otthont. A regisztrációhoz kötött bringatúrán a születés, keresztelő, esküvő és temetés különböző szokásait, jellegzetességeit ismerhetik meg az érdeklődők.

Egyéb programok

Bringatúra - Az emberélet határai

Az ember életében különböző életszakaszokat él meg. Ahogy felnő, más és más feladatai lesznek. A bringatúra során a születés, keresztelő, esküvő és temetés különböző szokásait, jellegzetességeit ismerhetik meg az érdeklődők.

sportpálya: tollas, foci, röplabda

Hajdúbagos lakóház: Családi beöltözős helyszín: az ’50-es évek divatja

Kézműves programok:

  • rongybaba (Jánossomorjai lakóház)
  • karkötő nemzeti színű fonalból (Süttöri lakóház)
  • pörgettyű kartonból (Süttöri istálló)
  • abakusz készítés (Kisbodaki pajta)
  • svájci sapka készítés (Kisbodaki pajta)
  • légtornász (Kisbodaki pajta)
  • borítéktáska (Kisbodaki pajta)
  • gyertyamártás (Harkai lakóház)

Horvátzsidányi pajta: Játékudvar – pajtáspajta

Ásványrárói lakóház: „Semmiből is finomat” – Krumplileves-készítés

Süttöri lakóház: Filmvetítés

Kondorfai iskola: Történelmi tudáspróba – kvíz

Vöcköndi lakóház: Játékudvar – úttörő fejtörő

Fa-ház : Kézműves program - krumplipuska készíté

'56 falun, Történelem és mindennapok vidéken
​2021. október 23-24., 9.00 - 17.00

Szentendrei Néprajzi Múzeum, 2000 Szentendre
Sztaravodai út 75.

Forrás: MTI, skanzen.hu

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden gyereknek jár a mese

Minden gyereknek jár a mese

...a lét nagy kérdéseire sokszor találhatunk válaszokat gyógyító, segítő, terápiás mesékben is. A mese tehát nagyon fontos szerepet játszik az életünkben: adjuk meg a módját a gyerekkori mesélésnek és engedjük, hogy felnőttként is elkísérjen bennünket a varázsa, ameddig csak lehet. Pszichológus szakértő gyűjti csokorba gondolatait arról, hogy miért meséljünk, mikor milyen mesére lehet szüksége a gyerekeknek, oviskortól kamaszkorig egyaránt.
Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Gyorsan változó világunkban, ahol a gyerekekre nap mint nap számos kihívás vár és könnyen elfoghatja őket a bizonytalanság érzése, az önbizalom az egyik legnagyobb ajándék, amit egy szülő adhat.
Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Itt a tavasz, vele együtt az egyre több időt is töltünk a szabadban.  Szülőként komoly kihívás, hogy a kamasz gyerkőcök is valóban élvezzék a kinti tartózkodást, és ne állandóan a mobiljukat akarják nyomogatni.
Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Az alvás kulcsfontosságú a test-lelki egészségünk szempontjából. Mégis sokan úgy vélik, hogy nincs szükségük túl sok alvásra.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére