Jelenlegi hely

3 kiállítást ajánlunk októberre

A magyar filmtörténettől a design alkotásokon át az utcaművészetig: az aktuális budapesti kiállításokból válogattunk. Ha kulturális élményekre vágysz...

Nagylátószög – 120 éves a magyar film

A magyar film születésének 120. évfordulója alkalmából nyílt Nagylátószög – 120 éves a magyar film című nagyszabású kiállítás november közepéig látható a Ludwig Múzeumban. A tárlat átfogó képet nyújt a magyar film történetéről a kezdetektől napjainkig. 

Az első megrendezett jeleneteket is tartalmazó magyar filmet, A tánczot 1901. április 30-án mutatták be a budapesti Uránia Tudományos Színházban. Ezt az időpontot tekintjük a magyar film születésnapjának. 120 év telt el azóta, egy hosszú és fordulatos időszak, amelynek eredményeire, értékeire és kihívásaira ilyen távlatból érdemes visszapillantani. Az évforduló alkalmából 2021. július 23. – november 14. között, a Ludwig Múzeumban megrendezett kiállítás nagyívű áttekintést nyújt a magyar mozgókép történetéről a kezdetektől napjainkig.  

A magyar mozgókép történetét a sokszínűség, a szerteágazó, összekapcsolódó, majd újra eltérő utak jellemzik, amelyek alakulásában a történelemnek éppúgy szerepe van, mint az újító szándékoknak és gondolatoknak. A kiállítás célja, hogy átfogó képet adjon a hazai filmművészet és filmipar múltjáról és jelenéről, amely első pillanatától kultúránk fontos területe.

A tárlat különleges utazásra invitálja a látogatót, amely a film megszületésétől napjainkig vezet. Bemutatja a mozgókép megszületése előtti korszak kísérleteit, az ekkoriban népszerű optikai játékokat és a magyar némafilmek csodálatos világát. A filmek megörökítik a Lánchídon áthaladó forgalmat és a millenniumi felvonulást a várbeli Dísz téren. A lyoni Lumière Intézettől kölcsönkapott, 125 éves filmtekercsek 4K felbontású digitalizálását a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum igazgatóság végezte.  

A látogatók megismerhetik a néma-és a hangosfilm korszakot, a magyar film aranykorait, a kortárs filmsikereket, amelyek kapcsán több fontos fesztiváldíjat eredetiben is megcsodálhatnak. 

A filmkészítés folyamata, a gyártás technológiája és a filmvetítés élménye egyformán fontos része ennek a világnak, ezért a kiállítás ezek bemutatásának is teret nyit. A vetítőgépek, kamerák és gyártási eszközök mellett eredeti jelmezeket, maketteket is megcsodálhatunk, valamint egy vetítőterem biztosít majd folyamatos filmélményt a látogatók számára. Különleges dokumentumok, sajtóanyagok, relikviák teszik izgalmassá ezt a filmtörténeti időutazást.  

A kiállításhoz minden korosztály számára változatos programok kapcsolódnak: múzeumpedagógiai foglalkozások, tárlatvezetések, és filmvetítések várják az érdeklődőket.

Ludwig Múzeum, 1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.

További infó

Határtalan Design

A hazai dizájnélet hosszú évek óta meghatározó fóruma a Határtalan Design / Design Without Borders (DWB) kiállítás. Idén 16 ország több mint 120 alkotójának művei mellett Made in Slovenia – The Future of Living címmel a szlovén dizájn legújabb törekvéseit láthatja a közönség.

A válogatásban olyan világhírű alkotók munkái is szerepelnek, mint a finn Yrjö Kukkapuro, Erja Hirvi, a spanyol Jamie Hayón, a walesi Ross Lovegrove vagy a német Sebastian Herkner. A kortárs ékszertervező iskolákat bemutató sorozat keretében az Észt Művészeti Akadémia Ékszer és Ötvös Tanszéke hallgatóinak munkái, valamint a Łódź Design Festival „must have”-pályázatán díjazott tárgyak is helyet kapnak.

A projekt a műfajok és tematikák közötti átjárhatóságot állítja fókuszba, a szervezők szándéka, hogy bemutassák a dizájn tágan vett értelmezési lehetőségeit: a fogalmat kiszélesítve a kreatív szemléletet és az innovációt helyezik a középpontba, amely a folyamatos inspirációszerzésre, a különböző társadalmi, szakmai, generációs csoportok párbeszédére, az eltérő vélemények ütköztetésére, az információk rendszerezésére és átadására épül.

A bemutatott alkotások, projektek, tárgyak a különféle területek – a képzőművészet, a tárgy- és formatervezés, valamint a vizuális művészetek és az előadó-művészet – termékeny egymásra hatásának jelentőségét hangsúlyozzák. A válogatás azonban nem csupán az alkotókra helyezi a hangsúlyt, de kiemeli a társadalmi felelősségvállalás, a civil közösségek, az alkotók társadalmi szerepének és a hálózatépítésnek a jelentőségét is.

A kiállításhoz nemzetközi online szakmai találkozók, prezentációk kapcsolódnak, az összművészetiséget pedig a tárlatvezetéseken látható, illetve hallható kortárs komolyzenei és kortárs táncművészeti programok erősítik.

Kiscelli Múzeum, 1037 Budapest, Kiscelli utca 108.

További infó

Budapest Street Archaeology - Az utca művészete gyerekeknek

A Budapest Street Archæology kiállítás a nemzetközi Street art mozgalom honi vonatkozásait sorakoztatja fel az elmúlt 20 évből. Bemutatja az az utcai művészet meghatározó magyar alkotóit, projektjeit, tárgyi emlékeit és dokumentumait (pl. fotók, kiadványok, újságok, relikviák).

A kiállítás célja az, hogy a gyerekek megismerjék a jelentős művészeti vonulatok közül a legfiatalabbat, remélve, hogy ennek hatására tudatosan fogják szemlélni lakókörnyezetüket és óvják annak vizuális értékeit.

Kik és miért helyeztek el képeket, graffitiket a pesti utcákon a Mézga család, illetve a Doktor Bubó rajzfilmsorozatok szereplőivel? Milyen az utcai "nyomot hagyás" kultúrája és globális lélektana? Ez is kiderül a tárlaton.

További infó

Deák17 Gyermek- és Ifjúsági Művészeti Galéria, 1052 Budapest, Deák Ferenc utca 17. I. emelet

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

SOS KARÁCSONY 2020 -  Adventi tippek, nyomtatható tervezők az Imamitól!

SOS KARÁCSONY 2021 - Adventi tippek, nyomtatható tervezők az Imamitól!

Az idei karácsony egy kicsit más lesz, mint a többi: visszafogottabb, bensőségesebb, talán lassúbb is. Már most is érezzük, hogy nem zúdul ránk minden oldalról a karácsony marketingje, nem rohanunk boltról boltra, programról programra.
Karácsonyfa legek

Karácsonyfa legek

A legmagasabb fa, a legnagyobb dísz, a legnagyobb szaloncukor, a legtöbb karácsonyfaégő... akadnak legek a karácsonyfa körül. Szépek, izgalmasak, de nem biztos, hogy mindegyik kellene otthonra!
Álomút gyermekrajz pályázat

Álomút gyermekrajz pályázat

Szeretnél igazi úthengert vezetni? Kipróbálnád, milyen lehet utat építeni? Akár együtt az egész osztállyal? Ha igen, akkor nincs más dolgod, mint rajzolni!
Régi idők karácsonya Budapesten

Régi idők karácsonya Budapesten

Milyen volt az ünnepi készülődés az elmúlt évszázadban a fővárosban? Régi képekkel mutatjuk be, hogy milyen is volt egykor a karácsonyi forgatag.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére