Jelenlegi hely

Sajtburger leves - A folyékony buresz, amiben a gyerek észre sem veszi a zöldséget!

Ugye ismerősek azok a világvége-hangulatú pillanatok, amikor a hűtő előtt állsz, és azon gondolkodsz, mi a csudát főzz? Közben a család olyan válaszokkal támogat, mint „mindegy”, „nem tudom”... 

...aztán azt, amikor unod már a saját főztödet és vágysz valami másra, vagy valami új ízélményre az állandó és megszokott dolgok után. Aztán itt van a gyorsan, egyszerűt és finomat... Na ez a recept ezeken a tulajdonságokon túl egészségesen sok zöldséget tartalmaz, és mégis olyan csúnyán „hamburgerízű”, hogy a legfinnyásabb gyerek is elhiszi, hogy ez gyakorlatilag egy folyékony  gyorséttermi menü - egyszóval MENŐ is!

Az elmúlt hetekben találkoztam egy sajtburger leves recepttel és bevallom megmozgatta a fantáziámat, attól függetlenül - vagy pont azért, mert nem vagyok hamburger rajongó. Találtam is több verziót, végül persze a klasszikus „megcsinálom én jobban” hozzáállás győzött, így elkészült a saját változat. És annyira sikerült, hogy másnap szégyenérzet nélkül, sőt teljes büszkeséggel főztem még egy adagot. (Ami már önmagában bizonyíték: ez tényleg működik.)

Lássuk az összetevőket! - avagy hogyan csempéssz zöldséget a gyerek szájába csalárd módon

  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 1 nagy sárgarépa
  • 1 kisebb édesburgonya
  • 1 közepes burgonya
  • 25 dkg darálthús (sertés)
  • 1 tk mustár
  • 2 tk ketchup
  • só, feketebors, fokhagyma
  • 2 kávéskanál füstölt pirospaprika
  • bazsalikom
  • 2 húsleveskocka (marha)/ vagy alaplé
  • 2 dl tejszín
  • tej
  • 15-20 dkg reszelt sajt 
  • 1 kanál liszt (elhagyható)

Elkészítés - Amikor a "mindegy" az asztalon landol... és mindenki imádja!

A vöröshagymát felkockázod, kevés zsiradékon megsózod és elkezded dinsztelni egy kisebb fazékban (3–4 literes).

A répát és az édesburgonyát mixerrel apróra dolgozod (le is reszelheted), és a hagymához adod. Jöhet a darált hús, só, bors, bazsalikom kevergetés mellett továbbpárolod.

A tűzről félrehúzva megy bele a füstölt pirospaprika, mustár, ketchup, fokhagyma. Felöntöd vízzel – nagyjából félig a fazékig –, bele a húsleveskockák, majd pár perc forrás után jöhet burgonya apríték (szintén mixerrel).

Amikor minden puhára főtt, hozzáöntöd a tejszínt és némi tejet ízlés szerint (és még vizet, hogy majdnem tele legyen a fazék).  A reszelt sajtot elkevered egy kanál liszttel, beleolvasztod, és amikor visszaforr készen is vagy. Már csak egy kurjantásra van szükség, hogy: Jöhettek sajtburit enni!

Variációk

Azon túl, hogy mennyei lett, minden családtag a saját ízlése szerint variálhatja

  • én savanyú uborkát és nyers paradicsomot kockáztam bele (mustárt és uborkalevet adtam még hozzá)
  • mehet rá pirított kenyér, zsemlekocka, levesgyöngy betét vagy a stílus kedvéért grillezett hamburgerzsemle darabkák
  • ha vagány vagy, az elején a zsírt szalonnakockából vagy bacon szeletekből sütöd ki, a végén ízletes és mutatós feltétként visszaszórod
  • ha szeretsz pepecselni, készíthetsz minihambi pogikat levesbetétnek, vagy készen kapható hamburgerhúst is darabolhatsz bele 
  • ha hiányzik a menü feeling, akkor sültkrumpli vagy chips is lehet a feltét

Maga recept is variálható a fantáziádra bízva, én trappistával csináltam, de bármely kedvenc sajtoddal is működhet... vérbeli fanatikusoknak cheddar vagy a vörös cheddar lesz a nyerő. Tehetsz bele bármit, ami a kedvenc hamburgeredben van, elrontani nem fogod. Ha a liszet kihagyod, lehet akár gluténmentes, ma már a tejtermékek is több módon helyettesíthetőek.Szóval tényleg mindenki a saját szájízére igazíthatja! 

Figyelmeztetés! A leves elkészítését követően sztrájk kockázata extrém magas! Ezért, készülj fel rá, hogy legközelebb — a "főzésmegúszósgyorskajásvacsimegoldásod" FOLYÉKONY SAJTBURIT akarunk! típusú ellenállásba ütközhet!

Gutheil Gabriella

- Kaposvárimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Sajtburger leves - A folyékony buresz, amiben a gyerek észre sem veszi a zöldséget!

Sajtburger leves - A folyékony buresz, amiben a gyerek észre sem veszi a zöldséget!

Ugye ismerősek azok a világvége-hangulatú pillanatok, amikor a hűtő előtt állsz, és azon gondolkodsz, mi a csudát főzz? Közben a család olyan válaszokkal támogat, mint „mindegy”, „nem tudom”... 
Decemberi néphagyományok, mágikus és jeles napok

Decemberi néphagyományok, mágikus és jeles napok

Ferenc, János, Borbála, Mikulás... igazán gazdag jeles napokban és különleges alkalmakban december hónap. Mit is csináltak régen elődeink? Honnan tudták, milyen időjárásra számíthatunk vagy kinek hogy hívják majd a jövendőbelijét? 
Már látogatható a Vörsi Betlehem

Egy kicsi falu különleges látnivalója – Idén is látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 75. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
Egy tészta és sok szósz

Egy tészta és sok szósz

Van itthon egy kis hús, egy kis ez, egy kis az, de mi legyen belőle? Persze a fénysebességénél is gyorsabban, az sem baj, ha a maradékok is eltűnnek… Na erre ideálisak a szószos tésztaételek és egytálételek.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére