Jelenlegi hely

Újévi fogadalom helyett boldogság

Most van az újévi fogadalmak ideje. Tegyünk fel magunknak a kérdést: Mit szeretnénk elérni az újévi fogadalommal? Lehet, hogy másra van szükségünk. Mi az amitől folyamatosan jó érezhetjük magunkat a saját életünkben?

Az új év okán én is elgondolkodtam ezen. Volt már, hogy fogadalmat is tettem. Aztán vagy betartottam, vagy nem. De most már tudom, hogy nem ez a lényeg.

Amikor tervezgetek, olyasmiről gondolkodom, ami előre visz, megold valami problémát.

Egészen új és használható ötletek juthatnak az eszembe. Szeretem el is képzelni, amit meg szeretnék valósítani. Ráadásul úgy gondolom, hogy megvalósítható, sőt én meg tudom valósítani a tervet. Ez a pozitív gondolkodás szükséges a jó tervek kitalálásához is. Derűlátónak kell lenni, és bízni abban, hogy el tudok érni egy bizonyos célt.  
Az optimista gondolatok programként fognak működni, és ennek a programnak a megvalósításáért meg is kell tenni a szükséges lépéseket. Nagyszerű érzés elhinni, hogy valami jót tartogat a jövő. Ha van mit várni, akkor energiát, motivációt és lelkesedést érzünk. Az optimista gondolatok javítják a hangulatot, magabiztosabbak leszünk tőlük. Egy optimista emberrel mások is szívesen töltenek időt, odafigyelnek rá, és töltekeznek az energiájából. Kedvezőbbek lesznek az önmagunkkal kapcsolatos érzéseink, és képesek leszünk kézben tartani az életünket.

Érdemesebb először valódi célokat kitűzni, elvégre nem a szokások rajzolják ki a majdani célokat, hanem a célok képesek körvonalazni az elég jó szokásokat.

A szokásaink védenek és közben a meg is nehezítik a dolgunkat. Ha ki szeretnénk cselezni a szokásainkat, mindig csak egy napra tervezzünk. Köteleződjünk el a változás mellett – hogy minden nap az adott napot szeretnénk úgy átélni, megélni, megtapasztalni, amire már oly régóta vágytunk. Jó hír, hogy egy-egy új szokás meglepően hamar be tud állni.  De legyünk türelmesek magunkkal, és néhány hónap leforgása alatt öröm lesz a mozgás és az egészséges étel. A lényeg, hogy én változzak és a változás folyamata maga is örömteli legyen.

Az újévi célok, lehetnek tervek is:

 • többet mozgok ezután és megtervezem, hogy mikor és hol fogok edzeni.
 • egészségesen fogok táplálkozni és készítek magamnak heti étrendet.
 • diétázni fogok, és lefogyok, mert jobban akarom érezni magam.
 • káros szenvedélyemről lemondok, és ha kell, ehhez segítséget is kérek.

A terv lényege, hogy ne csak a célt tűzzük ki, hanem a hozzá vezető utat is. Meg kell szerezni a szükséges információkat, eszközöket, amik segítik a cél elérését. Fontos, hogy ismerjem magamat. Csak akkor fogok kitartóan dolgozni a terveimen, ha az a munka, amit a cél érdekében végzek, maga is örömmel tölt el.Amikor sikerül elérni a kitűzött célt, érezhetünk örömet és megelégedettséget. De érezhetünk csalódottságot is, mert bár a célt elértük, de nem hozta meg a kívánt hatást.


Akkor mit is vártunk attól a céltól?

 • úgy gondoltuk, hogy akkor megszűnnek az anyagi gondjaink
 • reméltük, hogy egészségesek leszünk egycsapásra
 • azt hittük, akkor majd pihenhetünk
 • vagy akkor majd újra felvehetjük a fiatalkori ruháinkat

Valójában azt várjuk, hogy a célok elérésekor boldogok leszünk. Azt az érzést, ami egyszerre öröm, megelégedettség, amikor repes a szívünk. A boldogság kék madara csak ritkán száll le és kevés ideig marad.

Mi a boldogság?

Egy rövid definíció szerint a pozitív érzelmek dominanciája, egy pozitív élményfolyam. A boldogság elérését, fenntartását és a boldogság pillanatainak a meghosszabbítását lehetővé teszi az optimizmus, a hála kifejezés, a jó cselekedetek, az empátia, a megbocsátás, az apró örömök élvezete. Fontos az együttérzés és az empátia, mert a boldogság legfőképp az együtt érző szeretetteljes társas kapcsolatokban terem.

A boldogságszint 40 százaléka saját viselkedésünkön múlik. Fele részben az öröklés határozza meg, azaz a jutalmak, a pozitív hatások észlelésére, befogadására velünk született hajlam. Tíz százalékban a helyzet adja, amikor nyerünk a lottón, összefutunk egy régi, kedves baráttal és hasonlók. Például a fogadalmak teljesítése.

40 százalék, ami rajtunk múlik!

A pozitív hatások észlelésére, befogadására való hajlam örökölt, tehát abba nem tudunk nagyon beleszólni. Van viszont 40 százalék, ami csak rajtunk múlik - azon múlik, hogy hogyan éljük az életünket. Mit tartunk fontosnak?

Vannak tanácsok, amelyek abban segíthetnek, hogy gyakrabban legyünk boldogok! A viselkedésünket azaz az életfelfogásunkat, a cselkedeteinket, saját magunkat meg tudjuk változtatni.
Ráadásul könnyen megy!

 • A tervezgetés már magában is élvezetes tevékenység, élvezzük a boldogság felé vezető utat is! Jó ha nem csak a távoli, boldogítónak vélt jövőre vetjük a  tekintetünket, hanem már menet közben is találunk apróbb örömforrásokat. Így az alkalmankénti hangulatingadozásokból, buktatókból is hamarabb kikászálódunk. Fogadjuk el, hogy hibázhatunk! Aki képesek felülemelkedni a hibákon, jobb életminőséget érhet el, mert megtanulják felvenni a kesztyűt, szembeszállni a kihívásokkal.
 • Rendszeresen találkozzunk a barátainkkal!  Vegyük fel a kapcsolatot rég nem látott kedves ismerőseinkkel. Legboldogabb emlékeink azok a percek, amelyeket szeretteinkkel töltöttünk.
 • Korlátozzuk a közösségi oldalakon töltött időt! A mások fotóinak nézegetése, az összahasonlítgatás csapdáját rejti. Úgy érezhetjük, hogy azoknak az embereknek különb az élete, mint a mienk. Kevesebbszer nézzük meg az emaileket! Kevesebb a stressz, ha csak bizonyos időközönként kattintunk a postafiókra.
 • Mindennap sétáljunk a szabadban! A természetes környezetben tett séta kedvezően befolyásolja a hangulatot és a tetterőt. A testedzés azért is fontos a lelki egészség megőrzéséhez, illetve visszanyeréséhez, mert mozgás során az agyban a boldogsághormonnak nevezett endorfin termelődik, amely jó közérzetet kelt.
 • Költsük a pénzt boldogságra! A tudományos felmérések szerint a gazdagság nem feltétlenül jár együtt valódi boldogsággal. Utazzunk, járjunk a barátaikkal vacsorázni, színházba, és egy részét fordítsuk másokra. Egy jól sikerült hétvége emléke sokáig jó érzéssel tölt el.
 • Szakítsunk időt a boldogságra, és ajándékozzuk el! Az emberek gyakran álmodoznak arról, hogy félórát valami olyan tevékenységre szánnak, ami boldoggá teszi őket. "Ha ezt a 30 percet valaki megsegítésére szánjuk, azzal sokkal nagyobb hasznot szerezünk maguknak, mert arra az időre kiszakadunk a mókuskerékből". A jócselekedet erővel tölti fel az embert, máris a következő alkalmat tervezi. Képes lesz jobban uralni, irányítani az tetteit, és elégedettebb lesz az életével.

Próbáld ki az önkéntes munkát!

Amikor szeretnénk az életünkbe egy kis boldogságot csempészni, segítsünk másokon. Az önkéntes munka során jó érzés, hogy valakinek szüksége van ránk és mi tudunk adni az időnkből, az erőnkből önzetlenül. Azzal, hogy másoknak segítünk, magunknak is segítünk. Boldogabbak leszünk és jobbnak érezzük a világunkat. Ez az egyik oka, hogy sok nagymama is önkéntes munkát végez.
Ebben az új esztendőben mindenkinek sok boldogságot kívánok!

Miskolcimami - Juli Mami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Friss: Sokan érdeklődtetek, és igen, Eta néni 2021-ben ismét sok szeretettel vár mindenkit! Nyitva a ház az adventi időszakban.Dabason van egy ház, ami varázslatos ünnepi fényárban úszik. De nem egyszerűen tujákra aggatott fényfüzéreket kell elképzelni, hanem egy olyan színes csillogást, mintha becsöppentél volna egy karácsonyi Hollywoodi rajzfilm közepébe. Eta néni több mint tíz éve díszíti fel házát és udvarát az ünnepek közeledtével.
Országos adventi programajánló

Országos adventi programajánló

Adventi ablaknaptár, gyertyagyújtások, vásári és betlehemes programok.. a várakozás, a csodák, a meglepetések időszaka. Különleges adventi programok készülődnek szerte az országban, válogattunk belőle.
Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

Ha felerősödik a vágy, hogy segíts másokon, akkor itt egy remek lehetőség, amivel bizony nagy mosolyt csalhatsz egy gyermek arcára! Nincs más dolgod, csak egyszerűen december 6-ára készíts egy mikulás csomagot, és rakd le egy padra, egy párkányra, bárhová, ahol egy kisgyermek megtalálhatja.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére