Jelenlegi hely

Mozogni gyermek mellett? Mire figyelj!

Nagyon sok közösségi oldalon lehet olvasni, hogy a gyermek/gyermekek kifogást jelentenek a mozgásszegény életmódra. Ma már szinte trendinek számít a sportos, feszes test, amire valljuk be szülés után nagyon sok nő vágyik.

A nők életében, azaz a mi életünkben a gyermek az élet legnagyobb ajándéka, egy életre szóló elköteleződés és felelősségvállalás. Ennek megélése igen nagyban befolyásolja az életminőségünket, hiszen mindenki szeret elégedett mosollyal a tükörbe nézni, szereti azt a külsőt látni, amelyet elképzel magának.

Jómagam is tudom milyen érzés szülés után tükörbe nézni, nagyot sóhajtani, majd felvenni két mérettel nagyobb ruhát annak tudata mellett, hogy a terhesség alatti mozgás ellenére a szervezetünkben jelentős változás történik a 9 hónap alatt és a szülés után több hónapra is szükség lehet ahhoz, hogy a szervezett visszaálljon a szokásos kerékvágásba. Néhány gondolat, hogy mire is figyelj oda, mielőtt nekilátsz a mozgásnak:

  1. Kiért csinálod? – nagyon fontos kérdés…..nem mindegy, hogy egy rosszalló megjegyzés, vagy önmagad szeretnéd a változást! Ha az elhatározásod elég erős, akkor is csak egyvalakiért tedd: ÖNMAGADÉRT!

  2. Türelem: - a várandósság 9 hónapja alatt felcsúszott plusz, akár milyen kevés is nem fog egyik napról a másikra eltűnni. Nincsenek csodatabletták, melyeket beveszünk este és reggelre eltűnnek a plusz kilók. Idő kell ahhoz, hogy a szervezet visszatérjen a régi kerékvágásba. Ne akarjuk a „leánykori” alakunkat néhány nap alatt visszanyerni! A szervezetünknek időre van szüksége arra, hogy felkészüljön egy nagyobb megterhelésre, ami ebben az esetben a mozgás.

  3. Fokozatosság: - a várandósság alatt a szervezet elszokik az aktív sportolástól, így nem lehet azonnal fejjel nekimenni a falnak. Azaz ne rögtön egy órás intervall edzéssel kezd. Főleg ne akkor, ha előtte keveset sportoltál és még szoptatsz. Legelső lépésként próbálj meg napi fél óra mozgást beiktatni a napirendetekbe heti 2-3 alkalommal, ami nem megterhelő a számodra. Kezd sétával, lassú kocogással, majd ezt követően jöhetnek a saját testsúlyos és kisebb súlyokkal végzett edzések. Utóbbi esetben se a bemelegítésről, se az edzés végén a nyújtásról ne felejtkezz meg! A fokozatos sporttal és az ez által kialakuló fogyás nem fog bőrmegereszkedést sem kiváltani.

  4. Táplálkozás: - mindenhol azt lehet hallani, és személy szerint én is azt vallom, hogy az alakformálás 70%-ban a megfelelő táplálkozáson és csak 30%-ban a sporton múlik! Egy kismama szempontjából ez nagyobb körültekintést igényel. Egy jól megtervezett étrend mellett nem lassul le az anyagcseréd, nem leszel éhes és depressziós, nem lesznek falási rohamaid. Úgy szoktam mondani, hogy lehet fogyni úgy, hogy közben jókat eszünk és nem éhezünk. Tudom kezdetben nehezen kivitelezhető, de az anyagcsere folyamatos működése érdekében napi 4-5 alkalommal kell étkezni. Ez azt jelenti, hogy reggelit, tízórait, ebédet, uzsonnát és vacsorát kell fogyasztanod. Természetesen nem mindegy mit és milyen mennyiségben fogyasztunk, ebből a szempontból érdemes táplálkozási tanácsadó, vagy dietetikus szakember segítségét kérni. Az anyagcsere megfelelő működéséhez és a tápanyagok, vitaminok, nyomelemek megfelelő beépüléséhez, valamint a tejtermeléshez elengedhetetlen a folyadékfogyasztás. Általában minimum 3 l ásványvíz fogyasztását javasoljuk. És ne felejtsük el, hogy a megfelelő étrend mellett a szoptatás is elősegíti a fogyást, mivel jelentős kalória felhasználással jár!

  5. Táplálékkiegészítők: - ahogy a várandósság ideje alatt, úgy a szoptatás időszakában sem lehet akármilyen gyógyszereket szedni, így ez nagy körültekintést jelent! A táplálékiegészítők nagy része ebben az időszakban sem alkalmazható, mégis vannak kivételek: a fehérjeporok, a BCAA, a glutamin és a halolaj és multivitamin készítmények kitűnő eredményességgel alkalmazhatóak. Természetesen a táplálékkiegészítők teljes értékű étkezést nem pótolnak!

Ha mindezeket figyelembe véve előre tervezetten sportolsz és táplálkozol, akkor a változást hidd el a környezeted hamar észre fogja venni. Sőt, a legjobb tükör számunkra a gyermekünk, hiszen lelkünk és testünk minden rezdülése az ő viselkedésén nyomon követhető.


Kaczur Beatrix
Személyi edző és táplálkozási tanácsadó

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

Ha felerősödik a vágy, hogy segíts másokon, akkor itt egy remek lehetőség, amivel bizony nagy mosolyt csalhatsz egy gyermek arcára! Nincs más dolgod, csak egyszerűen december 6-ára készíts egy mikulás csomagot, és rakd le egy padra, egy párkányra, bárhová, ahol egy kisgyermek megtalálhatja.
Parázs a hó alatt

Parázs a hó alatt – Karácsonyi ének házasoknak

„Már a kezdeteknél elromlott valami. Vagy egyszerűen csak megfagyott az évek alatt.” Történet a reményről és újrakezdésről, egy különös lelki utazásról. „Minden hópehely olyan, mint egy meghozott döntés. Ezek a hópelyhek idővel egymásra rakódnak.” A házasságban is ez történik. Nyerd meg a Harmat Kiadó újdonságát nálunk!
Fénylő ablakok nyílnak – Világító adventi kalendárium

Fénylő ablakok nyílnak – Világító adventi kalendárium

Élő adventi naptárrá változnak azok a települések, ahol a házak ablakait ünnepi fénybe és díszbe öltöztetik, számmal jelölve a napokat december elsejétől karácsonyig. A várakozás izgalma igazi közösségi élménnyé válik. Testi-lelki egészséget szolgáló program lehet ilyenkor az esti séta lakóhelyünk utcáin.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére