Jelenlegi hely

Életadó víz - tudatosság a vízfogyasztásban

Gondolatok és praktikusság a Víz és a Föld Világnapjához kapcsolódóan

Gyakran nem is gondolunk arra, hogy mennyire természetes, hogy van vizünk. Sok országban (nem is kell olyan messze mennünk Magyarországtól) kizárólag palackos vizet ihatunk, vagy messze kell menni, hogy ivóvizünk legyen. A Víz és a Föld világnapja kapcsán sokat beszélünk róla, de valóban teszünk is érte?
 
Egy újszülött szervezete 75 százalékban tartalmaz vizet. Ez a mennyiség felnőttkorra 60, majd idős korra 50 százalékra csökken. Elsőre talán meglepő, hogy mennyi vizet tartalmaz testünk, de a folyadéknak nagyon összetett és fontos szerepe van a szervezet egészséges és kiegyensúlyozott működése szempontjából.
 
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (EFSA) ajánlása szerint naponta 2-2,5 liter folyadék bevitele szükséges. Ebből a mennyiségből 1-1,5 liter (5-7 pohár) a konkrétan bevitt folyadék, a legjobb esetben csapvíz és ásványvíz. Az elegendő mennyiségű víz gyakorlatilag életfontosságú a test összes funkciójához, különösen a hőháztartás szabályozásához.
 
A víz élettani szerepe
 •  A víz mennyisége lehetővé teszi a vérkeringést
 • Fontos szerepet játszik a vér összetételében
 • Részt vesz a tápanyagok és az oxigén szállításában
 • Hozzájárul a salakanyagok és a gázok oldásához
 • Befolyásolja a testhőmérsékletet
 • Alakítja a sav–bázis egyensúlyt
A víz nagy része a szervezeten belül a sejtekben található, a sejten kívüli mennyiség pedig a nyálkahártyában, a különböző testváladékokban – például a nyálban, az emésztőnedvekben, a vizeletben, a könnyben vagy az izzadságban – és a vérben. 
 
Vizet veszítünk emésztéskor és a vizelet távozásakor. Nyáron, amikor mindenki izzad, rengeteg folyadék és ásványi só, vitamin távozik a szervezetünkből. Ha eleget iszunk,, folyadékháztartásunk egyensúlyban marad. Az azonban mindenben meglátszik, ha nem iszunk tudatosan eleget. Könnyebben elfáradunk, esetleg szédülhetünk, fokozódhat a savtermelésünk, nem tudunk kellőképpen koncentrálni, romolhat a munkabírásunk, sőt még az is előfordulhat, hogy ingerültebbek leszünk, vagy rosszul alszunk. 
 
Éppen ezért jó volna, ha naponta meginnál legalább két liter, lehetőleg szénsavmentes ásványvizet. Minden második ember keveset iszik - főleg a munkahelyünkön feledkezünk meg a megfelelő folyadékbevitelről. Különösen a nők és a fiatalok érintettek. Ők gyakran még egyetlen liter vizet sem isznak naponta. A víz testünk minden részét segíti, méregteleníti, sőt még az alakunkra is jótékony hatással van. Az elveszített ásványi anyagokat, nyomelemeket és vitaminokat főleg a táplálkozásból kell kinyernünk, ezért a megfelelő folyadékpótlás mellett a változatos étrend is különösen fontos. 
 
Mit tehetünk?
Legfontosabb a tudatosság – ez elsősorban a fejben dől el. Én magam is éveken keresztül küzdöttem azzal, hogy este eszméltem rá, hogy szinte nem ittam aznap semmit. Elhatároztam, hogy komolyabb figyelmet fordítok arra, hogy a napi ideális vízadagot megigyam.
 
Beszereztem egy 750 ml-es újratölthető,  praktikus, szép kulacsot,  reggel megtöltöm innivalóval és magammal viszem a munkahelyemre. Mindig figyelmeztet, hogy innom kell - ha kiürül, meg kell töltenem - így napközben az 1,5 liter folyadékpótlásom megvan. Ezzel az apró trükkel figyelek saját egészségemre és a Földre, amit az unokáimtól kaptam kölcsön.
 
Miért vásároljunk újratölthető kulacsot?
 • használatával védjük a környezetet:  a sok-sok eldobható pet palack helyett ezt töltöm meg naponta – nem terhelem a természetet, piciben ugyan, de  hozzájárulunk ahhoz, hogy ne kelljen feleslegesen eldobható palackokat gyártani
 • nem gyarapítjuk a többszáz év alatt lebomló szeméthegyeket (egyetlen pet palack lebomlásához 450  év kell, az eldobható poháréhoz pedig 50 év!!)
 • Nekünk már nem kell szállítani a pet palackot - a szállítás nélkülözésével hozzájárulunk a környezet tisztaságához
 •       spórolunk  – nem kell napi- heti szinten eldobható palackor vásárolni, hanem EGYSZER vesszük meg az újratölthető kulacsot
 • és ami egy nőnek mindig fontos: a piacon kapható kulacsok nagy része már végtelenül szép avagy jópofa dizájnnal kerül a piacra

Egészségünkre az egészségünkért!

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Régi idők karácsonya Budapesten

Régi idők karácsonya Budapesten

Milyen volt az ünnepi készülődés az elmúlt évszázadban a fővárosban? Régi képekkel mutatjuk be, hogy milyen is volt egykor a karácsonyi forgatag.
Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Eta néni 2021-ben ismét sok szeretettel vár mindenkit! Nyitva a ház az adventi időszakban.Dabason van egy ház, ami varázslatos ünnepi fényárban úszik. De nem egyszerűen tujákra aggatott fényfüzéreket kell elképzelni, hanem egy olyan színes csillogást, mintha becsöppentél volna egy karácsonyi Hollywoodi rajzfilm közepébe. Eta néni több mint tíz éve díszíti fel házát és udvarát az ünnepek közeledtével.
Országos adventi programajánló

Országos adventi programajánló

Adventi ablaknaptár, gyertyagyújtások, vásári és betlehemes programok.. a várakozás, a csodák, a meglepetések időszaka. Különleges adventi programok készülődnek szerte az országban, válogattunk belőle.
Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére