Jelenlegi hely

Az iskolások internethasználatát segítő kiadványokat jelentetett meg a NAIH

Kulcs a net világához címmel két kiadványt jelentetett meg a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH); az iskoláskorú gyerekeknek, valamint szüleiknek és a pedagógusoknak szóló tájékoztatókat a hatóság elnöke pénteken egy budapesti iskola rendhagyó óráján mutatta be újságírók előtt.

Péterfalvi Attila azt mondta, szeretnék, ha az internetes szótárt, fogalmakat, konkrét jogeseteket és pozitív nemzetközi példákat ismertető kiadványok beépülnének a magyar közoktatásba, így például informatika vagy etikaórán használhatnák azokat.

Közölte, a hatóság gyerekjogi projektjét lezáró - a jövő héten az interneten is elérhető - kiadványok megjelentetését, népszerűsítését a médiában, valamint az angol nyelvű fordításukat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Facebook is támogatja, és várhatóan rövidesen együttműködési megállapodást kötnek majd a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alappal (MTVA), az Emberi Erőforrások Minisztériumával és a Telekommal is.

Péterfalvi Attila elmondta, várhatóan klipeket forgatnak, és ezeket mutatják be a közmédiában, a most elkészült kiadványokat pedig oktatási intézményekben akarják terjeszteni. Hozzátette: az angolra fordított köteteket külföldön is terjeszteni szeretnék, akár az EU alapjogi ügynökségén vagy az ENSZ-en keresztül.

Azt hangoztatta, a kiadványokkal az internet veszélyeire, árnyoldalaira akarják felhívni a figyelmet, és azt akarják elérni, hogy ezek a veszély tudatosodjanak bennük. Azt is szeretnék - fűzte hozzá -, hogy a diákokban empátiakészség alakuljon ki, és megértsék, hogy a közösségi oldalakon közzétett negatív véleményeknek, "csúfolódásoknak" milyen komoly, sokszor katasztrofális következményei lehetnek. A diákoknak tartott előadásában a NAIH elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a másokat bántó kommentek, bejegyzések az írójuk számára akár szórakoztatónak is tűnhetnek, ám az "áldozatoknak" komoly problémákat, konfliktusokat okozhatnak.

Arra is figyelmeztetett, hogy a netre egyszer feltöltött fényképeket gyakorlatilag nem lehet eltüntetni, így a közösségi oldalakra kitett, onnan ismeretlenek által letöltött képek - akár évekkel később - például pedofil portálokon is megjelenhetnek, vagy problémát okozhatnak egy későbbi állásinterjú során.

Közölte azt is, hogy a diákoknak szóló kiadványban felsoroltak több hatóságot és segítő civil szervezetet, amelyhez bárki fordulhat, ha úgy érzi, visszaéltek személyes adataival, jogait sérelem érte, például zaklatták a világhálón, de akkor is, ha a gyerekekre veszélyes, káros tartalmakat talált valaki. E szervezetek között van a NAIH, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, valamint az NMHH www.internethotline.hu oldala.

Arról is beszélt, hogy az internet, az élet a közösségi oldalakon olyan örömforrás, amelytől ha eltiltják a fiatalt, az adott esetben akár elvonási tüneteket, depressziót okozhat. A 10-16 éves korosztálynak szóló füzetből a diákok megtudhatják, mit jelentenek olyan netes fogalmak, mint például a cookie, a hoax, a mém vagy a troll - és azokat konkrét példákon is bemutatják. A kiadványban a világhálós közösségi élet "árnyoldalait" - kanadai mintára - képregényből is megismerhetik a diákok.

Arra figyelmeztetnek, hogy minden adat, amelyet a fiatalok a profiljukra feltöltenek, minden hely, ahová bejelentkeznek és minden esemény, amelyet megosztanak, felhasználható lesz arra, hogy személyre szabott reklámokkal keressék meg őket.

Az I. kerületi Lisznyai utcában tartott rendhagyó tanórán bemutatkozott a 8. évfolyamos diákok előtt a projekt médiaarca, az X-Faktor című műsorból ismert énekes, Vastag Tamás is, aki Péterfalvi Attila szerint hitelesen tudja majd képviselni a tudatos nethasználat ügyét.

Péterfalvi Attila arról is beszélt, hogy felmérések szerint ma a 10-16 éves gyerekek átlagosan 2,5 órát neteznek naponta.

Forrás: MTI

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

Ha felerősödik a vágy, hogy segíts másokon, akkor itt egy remek lehetőség, amivel bizony nagy mosolyt csalhatsz egy gyermek arcára! Nincs más dolgod, csak egyszerűen december 6-ára készíts egy mikulás csomagot, és rakd le egy padra, egy párkányra, bárhová, ahol egy kisgyermek megtalálhatja.
Parázs a hó alatt

Parázs a hó alatt – Karácsonyi ének házasoknak

„Már a kezdeteknél elromlott valami. Vagy egyszerűen csak megfagyott az évek alatt.” Történet a reményről és újrakezdésről, egy különös lelki utazásról. „Minden hópehely olyan, mint egy meghozott döntés. Ezek a hópelyhek idővel egymásra rakódnak.” A házasságban is ez történik. Nyerd meg a Harmat Kiadó újdonságát nálunk!
Fénylő ablakok nyílnak – Világító adventi kalendárium

Fénylő ablakok nyílnak – Világító adventi kalendárium

Élő adventi naptárrá változnak azok a települések, ahol a házak ablakait ünnepi fénybe és díszbe öltöztetik, számmal jelölve a napokat december elsejétől karácsonyig. A várakozás izgalma igazi közösségi élménnyé válik. Testi-lelki egészséget szolgáló program lehet ilyenkor az esti séta lakóhelyünk utcáin.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére