Jelenlegi hely

Virtuálisan végigjárhatjuk Jeruzsálemben a Via Dolorosa-t

Az idei nagyböjtben a zarándokok a világ minden táján virtuálisan lépésről lépésre követhetik az utat, amelyet Jézus kétezer évvel ezelőtt végigjárt. A keresztút minden állomásáról készült videó és meditáció különböző nyelveken.

Jeruzsálem a világ egyik legősibb városa, három világvallás központja, a keresztény, a zsidó és az iszlám szent helye. A Via Dolorosa (Fájdalmak útja) Jeruzsálem óvárosában az az út, amelyről úgy gondolják, hogy Jézus ott vitte a keresztet az elítélés helyétől a Golgota felé.

A zarándokút az egykori Antónia erődítmény helyéről indul, innen nyugati irányba halad tovább, az ókori város falain kívül eső a Szent Sír-templomig (Golgota). A Via Dolorosán tizennégy stáció (állomás) található, amelyeknél megállva Jézus szenvedéseinek eseményeit eleveníthetjük fel az evangéliumi beszámolók alapján.

Zarándokok ezrei teszik meg naponta ezt az utat, de a jelenlegi járványhelyzetben ez nem lehetséges.

Az idei nagyböjtben, amelyet a járvány és az utazáskorlátozás jellemez, a Via Dolorosa, a Via Crucis útja közvetlenül eljut a hívek otthonába, akik virtuálisan végigjárhatják a „Hic – A keresztúton” elnevezésű projektnek köszönhetően – a Vatikáni Rádió beszámolója szerint.

Ezt az új lehetőséget a Szentföldi Kusztódia teremtette meg, hogy „a zarándokok lépésről lépésre követhessék az utat, amelyet Jézus kétezer évvel ezelőtt végig járt, vállán hordozva a keresztet attól a helytől kezdve, ahol megostorozták, egészen a keresztre feszítésének helyéig”.

A remény üzenete

„Tekintettel arra, hogy a zarándokok nem tudnak fizikailag eljönni a Szentföldre és végigjárni hetenként a Via Dolorosa-t, amely nagyböjt idején az áhitat kifejezésének nagyon-nagyon népszerű ​​formája, minden pénteken több száz hívő részvételével, arra gondoltunk, hogy a zarándokok segítségére sietünk, tudván, hogy az egész világon sokan tekintetükkel és szívükkel Jeruzsálem felé fordulnak” – nyilatkozta Francesco Patton ferences, szentföldi kusztos (ferences szerzetes) a Vatikáni Rádiónak. 

Ez egy olyan út, amelyet a zarándokok a jeruzsálemi Via Crucis hagyományos állomásairól elmélkedve járnak végig. Az elmélkedések segíthetik a „világ minden részén élő zarándokokat abban, hogy megtalálják saját életük mélyebb értelmét. Egyben a remény üzenete is a mai nehéz, szenvedéssel teli időszakban, ezért a szenvedés húsvéti értelemben vett olvasata is, mert éppen ez a Via Crucis jelentősége” – fogalmazott a szentföldi kusztos.

Tizenhárom videó a tizenhárom stációhoz

Minden állomáshoz kapcsolódik egy rövid videó, amely jeruzsálemi helyszíneket mutat be, ahol az Evangéliumokban elbeszélt események zajlottak.

Tizenhárom videó a tizenhárom stációhoz: „Pontosan kapcsolódnak azokhoz a helyekhez, ahol Jézus megélte saját fájdalmas útját. A Keresztény Médiaközponttal kialakított együttműködésnek köszönhetően, a képeket olyan részletek gazdagítják, amelyek segítenek, hogy megértsük ezeket a helyeket, szellemiségüket, és a Via Crucis misztériumának aktualitását.”

Virtuális zarándokok

A zarándokok érdekében megpróbálják megtenni, hogy a lehető legnagyobb mértékben közvetítik az egyes kegyhelyekhez kapcsolódó különféle szertartásokat, ily módon a virtuális zarándokok, valójában hús-vér emberek, akik már ellátogattak a Szentföldre, újra felkereshetik azokat a helyeket, ahol a hitük növekedett, ami fontos.

A Nagyhét során közvetítik a legfontosabb pillanatokat, ideértve a Húsvéti Triduumot a Szent Sírnál, a Getsemáni-kertből a Szent Óra szertartást és az ún. Jézus temetése rítust a Szent Sírnál.

Nagykeddig, március 30-ig a hívek minden kedden és pénteken bekapcsolódhatnak a szertartásokba a Szentföldi Kusztódia közösségi médiafelületein.

FB: https://www.facebook.com/custodiaTS
Web: https://www.custodia.org/en

Forrás: vaticannews.va

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Régi idők karácsonya Budapesten

Régi idők karácsonya Budapesten

Milyen volt az ünnepi készülődés az elmúlt évszázadban a fővárosban? Régi képekkel mutatjuk be, hogy milyen is volt egykor a karácsonyi forgatag.
Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Eta néni 2021-ben ismét sok szeretettel vár mindenkit! Nyitva a ház az adventi időszakban.Dabason van egy ház, ami varázslatos ünnepi fényárban úszik. De nem egyszerűen tujákra aggatott fényfüzéreket kell elképzelni, hanem egy olyan színes csillogást, mintha becsöppentél volna egy karácsonyi Hollywoodi rajzfilm közepébe. Eta néni több mint tíz éve díszíti fel házát és udvarát az ünnepek közeledtével.
Országos adventi programajánló

Országos adventi programajánló

Adventi ablaknaptár, gyertyagyújtások, vásári és betlehemes programok.. a várakozás, a csodák, a meglepetések időszaka. Különleges adventi programok készülődnek szerte az országban, válogattunk belőle.
Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére