Jelenlegi hely

Tudtam, hogy egészségesen fogom hazahozni!

„Majd 139 nap után végre hazahozhattuk a mi kis hősünket. Édesanyák, higgyetek! Egyszer a gyermeketekben, az élni akarásában; másodszor a tudományban; harmadszor pedig a ’Csodában’, amit nevezhetünk másnak is, ki miben hisz…”

A koraszületés Magyarországon sokkal több családot érint, mint gondolnánk, aránya 9%, évente közel 8000 baba érkezik korábban, ami váratlan sokk és trauma az érintett a családoknak.  

A koraszülöttek a kórházban speciális ellátást kapnak a  perinatális intenzív centrumokban (PIC). A szülők nem maradnak egyedül, professzionális segítő szolgálat, kiváló szakemberek foglalkoznak velük.


A "PICi füzet nagy segítség" című letölthető kiadványban édesanyák vallanak erről az időszakról:

„Bízz a kicsiben, az orvosokban, nővérekben és magadban, mert közös a cél. Ne gondolj arra, mi lehet, s bár ez nehéz, tanulj meg a napi kis eredményeknek örülni, mert az a picurnak kemény munka ám. Én ezt mondanám az utánunk jövő kis csodák anyukáinak.” (Tárnokiné Illés Dóra)

„Nagyon fontos, hogy higgy benne, érezze, hogy nem adod fel, és Ő is küzdeni fog! Soha ne add fel!” (Ágh Nikoletta)

„Kedves Anyukák! Kitartás, kitartás és még több kitartás. A mi kis hőseink csodákra képesek! A szeretet és a hit átsegít a nehéz perceken, órákon, napokon.” (Farkas Eszter)

Mit tehet ilyenkor az édesanya és mi az, amit csak ő tud megtenni?

Az anya testi közelségénél semmi nem ad többet a koraszülött babának. Amíg ez nem lehetséges, másképpen kell kapcsolatot teremteni a babával: nagyon-nagyon szeretni és ezt elmondani neki, gyógyító, erőt adó anyatejet adni, énekelni és mesélni neki, hogy hallja az anya hangját. A rendszeres érintés, megsimogatás, ölelés vagy a kenguruztatás hatására kiegyensúlyozottabbak lesznek a vitális értékek. A kenguru-módszert sok ország PIC-eiben természetes módon alkalmazzák.

Erről a témáról bővebben a koraszulott.com oldalon olvashatsz, ahol értékes és hasznos információkat találsz az anyatejes táplásáról, a kenguru módszerről, a védőoltásokról, a hazaérkezés körüli teendőkről, ill. itt találsz hasznos és fontos linkeket is.

- Információs portálok a fejlesztésekről és a speciális fejlesztések elérhetőségei:
http://www.koraszulott.com/linkgyujtemeny.html

- Koraszülött babák szüleinek Facebook csoportja:
https://www.facebook.com/groups/koratapasztalat/

- Koraszülött babák szakértői csoport a Facebook-on:
https://www.facebook.com/groups/koraszakik/

Mik a kockázati tényezői a koraszülésnek? Milyen nehézségekkel küzdenek a korababák szülei?
Földvári Nagy Zsuzsannát, a Koraszülöttekért Országos Egyesület (KORE) elnökét kérdeztük.

Milyen kisbabákat nevezünk koraszülöttnek?

A 37. hét előtt és a 2500 gr alatt született újszülötteket nevezzük koraszülöttnek.

Mik a koraszülés kockázati tényezői és megelőzhető-e a koraszülés?

Ha a koraszülést szemléltetni szeretnénk, akkor a kör három részből állna: egy rész az anyai magzati betegségek, rendellenességek, a második a rossz szociokulturális háttér (a gazdasági és a higiénés körülmények, az iskolázottság állapota, elhízottság és az alultápláltság, az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés aránya), a harmadiknál pedig nincs ok, indok, mert nem derül ki a koraszülés oka. 

S ha már előbb érkezett a baba, mit tehet a közvetlen környezet, a család? Mennyivel más egy ilyen baba érkezése a családba?

Elfogadás, segítő, meghallgató attitűd az, ami segíti a hirtelen ebbe az élethelyzetbe kerülő szülőpárt. Mindenki egy boldog várandósságot szeretne, óriási pocakkal, vízben, labdán vajúdással, ezzel szemben más a helyzet: sürgősségi császár és koraszülött intenzív osztály óriási traumát jelent a szülőknek.

Milyen nehézségekkel kell szembenéznie egy párnak, édesanyának, ha kora babája születik?

Az önváddal, a kétségbeeséssel, a rettegéssel, a bizonytalansággal, a kórházi osztályhoz való alkalmazkodással. A családbarát koraszülött ellátás sokban segíti a szülőpárt abban, hogy kompetensnek érezzék magukat a gyermekükkel kapcsolatban. 

Ha korán érkezik a baba, a szülők kitől kaphatnak segítséget? Milyen fejlesztési lehetőségek és támogatások közül választhatnak?

A határozott véleményem az, hogy ma Magyarországon akkor tud tökéletesen megvalósulni a koraifejlesztés, ha a szülő agilis, menedzseli a gyermekét és ehhez megfelelő anyagi háttérrel rendelkezik. A hátrányos helyzetű régiókban élők sokkal nehezebb helyzetben vannak minden szempontból. Nagyon erősen hiszek a szülői edukációban! 

Az egyesületük mivel foglalkozik?

Az egyesületünk csak szülőkből áll, önkéntes, érintett szülőkből. A sorstársainknak szeretnénk segíteni, hogy nekik könnyebb legyen az az út, amit mi már megtettünk. A KORE nagyon sokat tett azért, hogy felhívja a  társadalom figyelmét a koraszülés komplex problémakörére. 

Mire szeretnék felhívni a figyelmet a világnapon?

A koraszülött gyermeket (gyermekeket) nevelő családokra, mert nagyon sokan vagyunk! Hallatjuk a hangunk.

Köszönöm a beszélgetést és sok sikert kívánok a munkájukhoz!

Halász Kinga, Budapestimami

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

Grillszezonban az édességet is együk grillezve!

A gyümölcsök magas cukortartalma szinte kiabál a grillezésért. Imádnivaló ízt ad a finom karamellizált réteg mindenféle gyümölcsnek.
Tökéletes főtt kukorica? Íme a tuti recept!

Tökéletes főtt kukorica? Íme a tuti recept!

Tökéletessé teszi a nyarad ez a főtt kukorica recept, nem is kell hozzá a strandra menni! Sőt, mutatunk pár egyéb kukoricás receptet is!
Mosogatógép tabletta praktika

4+1 házi praktika mosogatógép tablettával

Mit tegyünk, hogy a mosott ruha illatos, a mosógépünk pedig hosszú életű legyen?
Piknik és egyéb receptek a nyári boldogsághoz

Piknik és egyéb receptek a nyári boldogsághoz

Jöhet egy nyári piknik? Piknikezni klassz dolog, olyan, mintha kivinnéd a vacsorát a parkba. Nem kell aggódni a morzsákért, a kézzel evés esetlegessége miatt az etikettért. Valahogy mindenki lazább, jókedvűbb és éhesebb is persze. Játszhattok, dumálhattok, kütyümentesen a zöldben... lehet csajos, romantikus, borozgatós vagy gyerekes, a jó hangulat és élmény garantált!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére