Jelenlegi hely

Szarvasbőgés túrák szeptemberben

Szeptember a szarvasbőgés fő időszaka. A következő hetekben több helyen indulnak vezetett túrák, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek az éjszakai erdő életével, és a hazai erdők királyának számító gímszarvasok nászával. 

A szarvasbőgés az erdő életének azon időszaka, amikor az erdőjárók a legkönnyebben észrevehetik a vadon élő állatok jelenlétét. Az erdő lakói egész évben szinte észrevétlenül bújnak meg a sűrű, vagy nehezen megközelíthető részeken, szeptemberben viszont a gímszarvas bikák a rejtőzködéssel mit sem törődve, hangos bőgéssel riogatják vetélytársaikat és kápráztatják el a háremükbe tartozó szarvasteheneket.

A különleges kirándulások során az érdeklődök nemcsak a gímszarvasok nászával, hanem az éjszakai erdő életével is megismerkedhetnek.

Szarvasbőgés túrák helyszínei és időpontjai:

Szarvasbőgés és csillagok a Holdfényben

Helyszín: Agostyán, az ökofalu parkolója
Időpontok: 2021. szeptember 10-16., 19.00

A különleges túrán a szarvasok bőgése után fülelünk és együtt fürkésszük a csillagos eget a gerecsei éjszakában. A Gerecsei Tájvédelmi Körzet tőszomszédságában, a lakott területektől, városoktól távoli, erdős területen megkezdődik a szarvasok násza, a szarvasbőgés, ami a vadászok legszentebb időszaka. Mivel a nagyvad nem kedveli a hőséget, alkonyattól kezd erősödni a bőgés, amikor már enyhül az idő. Az azonban már megfigyelhető, hogy a szarvasbikák egyre inkább keresik a helyüket, készülődnek a párzáshoz.

A program alkalmával a párzás előtt álló szarvasbikák bőgését hallgathatják a résztvevők, akik fültanúi lehetnek egy különleges koncertnek, ami évenként csak ebben az időszakban tapasztalható zoológiai jelenség. 

A túrát a tatabányai MCE Amatőrcsillagászati Klubbal közösen szervezik. Gyerekeknek 12 éves kortól ajánlott.

További infó

Szarvasbőgés Expressz Nagybörzsönyben 

Helyszín: Nagybörzsöny
Időpontok: 2021. szeptember 17., 25., 18.30

A Szarvasbőgés Expresszen esti vonatozással és szakmai előadással várják az utasokat, miközben teát, forralt bort és zsíros kenyeret fogyaszthatnak. A tervezett program 22 óra magasságban ér véget. A felnőttjegy 3000, a gyermekjegy pedig 2000 forintba kerül, de 6 éven aluli gyermekeknek nem ajánlják a részvételt.

További infó

Szarvasbőgés a gemenci erdőben

Helyszín: Pörbölyi Ökoturisztikai Központ, 7142 Pörböly, Bajai út 100.
Időpontok: 2021. szeptember 3.,4.,10.,11.

A résztvevők az erdei vasúttal juthatnak el a “leghangosabb” erdőrészekbe ahol nagy eséllyel lehet szarvasbőgést hallani. A túrák célja, hogy a résztvevők a lassan besötétedő réten vagy tisztáson csendben ücsörögve, sétálva átérezhessék a bikák hangjától zengő erdő különleges hangulatát. Nem valószínű, hogy meg is pillanthatják a közelükben bőgő szarvasokat, és a bőgés intenzitása is estéről-estére változik.

További infó

Szarvasbőgés túra az Aggteleki Nemzeti Parkban

Helyszín, találkozó: Jósvafő, Kúria Oktatóközpont és Lovasbázis. (Táncsics M. út 1.)
Időpont: 2021. szeptember 17., 18., 24., 25., 20.00

Az őszi színes lombú erdők egyedi hangulatú pillanatai a hűvös estéken a szarvasbikák bőgése. A túrán szakvezetővel járhatjuk be a környék erdeit, hallgatva az éjszaka hangjait, különös tekintettel a gímszarvasok nászának kiemelkedő eseményére, a szarvasbőgésre.

Hossza, időtartama: 2 km, 2 óra.
A részt vevők maximális létszáma 30 fő.

Részvételi díj: 3000 Ft/fő – teljes árú, 2250 Ft/fő – kedvezményes

További infó

Szarvasbőgés a Vértesben

Helyszín, találkozó: Kőhányás, Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ és Turistaház
Időpont: 2021. szeptember 9., 10., 11., 15., 17., 18., 23., 24., 25., 17.00

A Vérteserdő Zrt. és a kőhányási Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ és Turistaház idén is kilenc alkalommal várja a természet szerelmeseit. A program során kis szerencsével testközelből élhetik át a nem mindennapi koncertet, és szakemberek segítségével nyerhetnek bepillantást a vadak nászidőszakának titokzatos világába.

A rendezvényen való részvétel regisztrációhoz kötött, a maximális létszám 30 fő. A részvételi díj felnőtteknek 1500 forint/fő, gyermekeknek 500 forint. 

További infó

Szarvasbőgés hallgató különvonat a Kemencei Erdei Múzeumvasúton

Helyszín, találkozó: Kemencei Erdei Múzeumvasút (Kemence, Csarnavölgyi út 45.)
Időpont: 2021. szeptember 18., 19.00, ill. 19.30

Észak-Börzsönybe a KBK Egyesület és az Ipoly Erdő Zrt. szervezésében indul a szarvasbőgés hallgató vonat de előtte felkínálnak egy szarvaspörköltes-sztrapacskás vacsorát a Kőrózsa Panzióban.

A programok során a réstvevők ülönvonattal utaznak Feketevölgyig, majd besétálnak  a Fekete-kútig ahol az erdészet munkatársainak útmutatása alapján némán, hallgatózva figyelik az erdő hangjait. Visszafelé a vonaton ülve, némán gurulva, meg-megállva lehet hallgatózni, hogy saját füllel halljuk az őszi erdők legjellegzetesebb hangját: a szarvasbikák vágyakozó bőgését.

További infó

Fontos tudnivalók

Annak érdekében, hogy a szarvasbőgés túra mindenki számára élmény legyen, a következőket érdemes szem előtt tartani:

  • 6 év alatti gyermek részvétele a túrán nem javasolt.
  • Kutyát, háziállatot nem lehet hozni a túrára, mivel megzavarja a vadon élő állatokat.
  • A túra során erdei körülményekre kell számítani. A túrák teljesítése speciális felszerelést nem igényel, de lehetőleg vízhatlan lábbeli, bakancs viselése ajánlott.
  • Fényképezőgépet lehet hozni, de vakut nem lehet használni, mert megriasztja az állatokat. Ugyanez vonatkozik a mobiltelefonokkal készített fényképekre is..

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Álomút gyermekrajz pályázat

Álomút gyermekrajz pályázat

Szeretnél igazi úthengert vezetni? Kipróbálnád, milyen lehet utat építeni? Akár együtt az egész osztállyal? Ha igen, akkor nincs más dolgod, mint rajzolni!
Régi idők karácsonya Budapesten

Régi idők karácsonya Budapesten

Milyen volt az ünnepi készülődés az elmúlt évszázadban a fővárosban? Régi képekkel mutatjuk be, hogy milyen is volt egykor a karácsonyi forgatag.
Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Eta néni 2021-ben ismét sok szeretettel vár mindenkit! Nyitva a ház az adventi időszakban.Dabason van egy ház, ami varázslatos ünnepi fényárban úszik. De nem egyszerűen tujákra aggatott fényfüzéreket kell elképzelni, hanem egy olyan színes csillogást, mintha becsöppentél volna egy karácsonyi Hollywoodi rajzfilm közepébe. Eta néni több mint tíz éve díszíti fel házát és udvarát az ünnepek közeledtével.
Országos adventi programajánló

Országos adventi programajánló

Adventi ablaknaptár, gyertyagyújtások, vásári és betlehemes programok.. a várakozás, a csodák, a meglepetések időszaka. Különleges adventi programok készülődnek szerte az országban, válogattunk belőle.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére