Jelenlegi hely

Rajzfilmek Kicsiknek és Nagyoknak - Országos Rajzfilmünnep

2017. november 3. és 5. között filmvetítések és családi programok várnak minden razfilmkedvelőt. Az animáció klasszikusai és a legújabb kedvencek Magyarországról és külföldről az Országos Rajzfilmünnep keretében országszerte.

A hagyományteremtő szándékkal 2011-ben útjára indított, évenként megrendezésre kerülő esemény célja, hogy közvetítsék a rajzfilm értékét a családoknak és megismertessék őket a magyar és nemzetközi rajzfilm múltjával és jelenével. A jövő gyermekeink kezében van - ezt a napot szenteljük az ifjú nemzedéknek – úgy, hogy nekik és családjuknak a közös filmnézés élményét adjuk!

2011-ben a Rajzfilmünnep keretében 21 városban, 27 helyszínen voltak elérhetőek a vetítések és gyerekprogramok, 2013-ban már 37 városban, 2016-ban pedig 40 városban, 49 helyszínen biztosítottak szórakozást a családoknak. A filmes programban magyar és nemzetközi, klasszikus és kortárs művek szerepelnek, olyan egész estés, vagy rövid animációs filmek, melyek meghatározóak az animációs műfaj területén.

Sok helyszínen a vetítések mellett számos program várja a látogatókat: kiállítás, rajzfilmünnepi kvízjáték értékes nyereményekkel, kézműves foglalkozás, pályázat és sok-sok más, vidám élmény.

Az Országos Rajzfilmünnep a legkisebb gyerekektől a pályaválasztás előtt fiatalokig, a legkülönbözőbb korosztályok számára kínálja a közösségi filmnézés élményét. A hazai animációs műhelyek alkotásainak bemutatásával a rendezők szeretnének tenni azért is, hogy megnyerjék a szakma számára a tehetséges vidéki és fővárosi fiatalokat.

Budapesti programok

2017-11-03 18:00:00 - Beszélgetés a mai magyar animációs filmek sikeréről, meglepetés vendéggel
Helyszín:Budapesti Művelődési Ház, 1119 Budapest, Etele út 55.

2017-11-03 10:00:00 - Filmvetítés: Bogyó és Babóca 3. – Játszótársak
Helyszín:Kondor Béla Közösségi Ház, 1181 Budapest, XVIII. kerület, Kondor Béla u. 8.

Magyar családi animációs film, 2014. Bogyó, Babóca és új barátaik bejárják az erdőket, mezőket, vizeket, és ezúttal egy léghajóval még az eget is meghódítják, s közben segítenek mindenkinek, akivel útjuk során összetalálkoznak. Hossz: 65 perc

2017-11-03 14:00:00 - Filmvetítés: Mesék Mátyás királyról
Helyszín:Kondor Béla Közösségi Ház, 1181 Budapest, XVIII. kerület, Kondor Béla u. 8.

A Mesék Mátyás királyról tizenhárom rajzfilmje az ország talán legigényesebb rajzfilmes csapatának, a Kecskeméti Stúdió művészeinek munkáját dicséri. Hossz: kb. 70 perc

2017-11-04 12:00:00 - Filmvetítés: Messzi észak
Helyszín:Budapesti Művelődési Központ, 1119 Budapest, Etele út 55.

2015, francia-dán családi animációs film. Oroszország, a 19. század vége. A fiatal arisztokrata lány, Szása a messzi északról álmodozik, miközben aggodalommal várja haza felfedező nagyapját annak legutóbbi, északi-sarki expedíciójáról. Szása is felfedező szeretne lenni, de a szülei nem nézik jó szemmel a terveit: azt akarják, hogy lányuk mielőbb férjhez menjen: már a vőlegényt is kiszemelték. Szása fellázad a sorsa ellen, elmenekül otthonról, és elhatározza, hogy felkutatja nagyapját – a messzi északon.

2017-11-05 10:00:00 - Filmvetítés: Összeállítás klasszikus mesesorozatokból I.
Helyszín:Kondor Béla Közösségi Ház,1181 Budapest, XVIII. kerület, Kondor Béla u. 8.

A kockásfülű nyúl: A kockásfülű nyúl fülét összetekeri, odarepül ahol baj van és ahol tud, segít.
Mikrobi: A sorozat Mikrobi, a szinte családtagnak számító modern háztartási robot kaladjait meséli el.
Kíváncsi Fáncsi: Kiváncsi Fáncsi, a játékos kedvű elefánt-lányka, vicces és tanulságos kalandjai elevenednek meg ebben a klasszikus magyar mesefilmben.
Vízipók-csodapók: Vízipók barátunk földi pók társaitól eltérően nem a sarokban vagy a fákon szövögeti hálóját, hanem a vízben lubickol. Csodálkozik is ezen barátja, a kicsit morgós, folyton hitetlenkedő Keresztespók. De kapcsolatuk által megtanulja, hogy attól, hogy valaki más, mint ő, még lehet “rendes pók”.

2017-11-03 16:00:00 - Filmvetítés: Összeállítás klasszikus mesesorozatokból II.
Helyszín:Kondor Béla Közösségi Ház, 1181 Budapest, XVIII. kerület, Kondor Béla u. 8.

A nagy ho-ho-horgász: Csukás István és Dargay Attila rajzfilmsorozatának hőse a mindenre elszánt horgász és barátja, aki ki más lehetne, mint a csali. Nyáron a hőségben nincs is jobb, mint a hűs víz partján üldögélni. Horgászszenvedélyének hódol főhősünk is, aki folyamatosan sok-sok kalandba csöppen.

Kukori és Kotkoda: Bár egy szemfüles internetező rámutatott, hogy a hetvenes évekbeli rajzfilm helyes baromfi-házaspárja többek között egy sült csirkét is tárolt a hűtőjében, Kukori és Kotkoda jó hírneve nem sérült. A átlagos (városi lakás) és kevésbé átlagos (sirályszárny) javak után vágyakozó szárnyasokban jó pár homo sapiens is magára ismerhet. A jelek szerint egy kicsit még Hannibal Lecter is.

Pityke: A rajzfilmsorozat címszereplője Pityke őrmester, aki mindenre elszánt rendőr módjára deríti fel a bűnügyeket, fogja el a szélhámosokat, a betörőket és a tolvajokat.

Pom Pom meséi: Hogy kicsoda Pom Pom? Többféle alakban láthatjátok. Lehet paróka, szobafestő pemzli, egyujjas kifordított bundakesztyű, vagy papucs orrán pamutbojt. Csodálatos történeteket mesél nektek és Picurnak Gombóc Arturról, a falánk madárról, és a többi nem kevésbé izgalmas figuráról.

2017-11-05 10:00:00 - Filmvetítés: Vuk
Helyszín:Kondor Béla Közösségi Ház, 1181 Budapest, XVIII. kerület, Kondor Béla u. 8.

A rókacsaládban “gyermekáldás” van. Mind életrevaló, de egy különösen csintalan. A szülők úgy vélik, nagyapjára ütött és ezért a Vuk nevet adják neki. Amikor árván marad, nagybátyja, a híres Karak veszi pártfogásába. Befogadja barlangjába és vadászni tanítja. Vuk ügyes tanítványnak bizonyul, és Karak legnagyobb örömére ügyes, bátor rókává fejlődik. Okosságát bizonyítja akkor is, amikor a rókalányt kiszabadítja a vadász fogságából. Egy hajtóvadászat során Karak feláldozza életét a fiatalok megmentéséért. Vuk és Iny családot alapítanak, majd sok borsot törtek a vadász és kutyái orra alá.

2017-11-05 16:30:00 - Filmvetítések: Az erdő kapitánya és Szaffi
Helyszín:Bem Mozi, 1027 Budapest, Marget krt. 5.

16:30 Az erdő kapitánya
Elöljáróban le kell szögezni, hogy a rendőrök élete nem fenékig tejfel. Különösen nem abban a városban, ahol maga a nagy Zéró ütötte fel a tanyáját. Ő a bűnözők koronázatlan királya, akit már réges-rég rács mögött szeretne látni a Kapitány. Zéró az évszázad bulijára készül, amelynek célpontja a Kerek Erdő és annak lakói.

18:00 Szaffi
Mesénk a 17. században játszódik, amikor a Habsburg-ház elhatározza, hogy kiveri a törököt Magyarországról. Sophie, Ahmed Pasa lánya és Jónás, a magyar várúr, Botsinkay Gáspár fia, kisgyermekkoruk óta szeretik egymást, s jegyesek. A háború alatt azonban a Botsinkay családnak és a töröknek menekülnie kell, ezért elásnak egy láda kincset Botsinka várának udvarában. A kincset azonban nemcsak Jónás szeretné megtalálni, hanem az ingyenélő, haszonlesők is.

2017-11-04 10:00:00 - Filmvetítések: Egy kupac kufli, Hoppi mesék, Boxi, Összeállítás szlovén mesékből
Helyszín:Budapesti Művelődési Központ, 1119 Budapest, Etele út 55.

Egy kupac kufli

2017, magyar családi animációs film. A hét kufli az Elhagyatott Rét közepén él, messze a világ zajától, egy kuflikupac lakályos üregeiben. Zödön a legzöldebb. Pofánka a legpirosabb. Titusz a legsárgább. Hilda a leglilább. Valér a legkékebb. Bélabá a legbarnább. Fityirc meg a legszürkébb, mert… Hát, mert annak is lennie kell valakinek! Van köztük bátor és félénk, ráérős és hirtelen természetű, sokbeszédű és hallgatag, okos és… Na, szóval mindegyikük más és más. Akárcsak a gyerekek (na meg persze a felnőttek). A hol humorosan különös, hol pedig különösen humoros történetek a kisebbeknek, a nagyobbaknak, sőt a legnagyobbaknak is jó szórakozást ígérnek!

Hoppi mesék 

Válogatás a The Hoppies animációs sorozatából. A Hoppik című rajzfilmsorozat az óvodás korú gyerekeknek szól. A történetek középpontjában a Hoppik állnak: színes, vidám, manószerű lények, akik egy varázslatos völgyben élnek, és az ő dolguk, hogy a hétköznapok mellett ünnepek is legyenek a világban. Hoppifalván egész évben nagy a sürgés-forgás: húsvétkor tojást festenek, karnevál idején táncokat tanulnak, farsang alkalmával jelmezeket készítenek, karácsonykor díszeket gyártanak és ajándékokat csomagolnak. Minden ország minden fontos ünnepéről a Hoppik gondoskodnak, így kalandjaikon keresztül a világ különböző népeit és az ő szokásaikat is megismerhetik a gyerekek.

Boxi

Válogatás a KGB Stúdió animációs sorozatából. Kartomi, a csintalan papírfiú és Boxi, a kartonkutya különös történetei elevenednek meg egy gyermek képzeletbeli, háztartási hulladékból épült világában. Sorozatunk összes szereplője a valóságban is kivágható és összehajtogatható papírból. 4 éves kortól ajánlott, de a felnőtteknek sem okozunk csalódást.

Összeállítás kortárs szlovén animációs filmekből

Koyaa – rendező: Kolja Saksida
Prince Ki-Ki-Do / Ki-Ki-Do Herceg – rendező: Grega Mastnak
Mr. Philodendron and the Apple Tree / Philondendron Úr és az Almafa – rendező: Grega Mastnak
Weasel / Menyét- rendező: Timon Leder
Daphne’s New Broom / Daphne Új Hálószobája – rendező: Aleš Mav
Egon The Hat / Egon, a kalap- rendező: Igor Sinkovec
Slovo (Farewell) / Búcsú – rendező: Leon Vidmar
Nighthawk / Éjszakai sólyom – rendező: Špela Čadež

2017-11-03 14:00:00 - Filmvetítések: Összeállítások kortárs magyar animációs műhelyek alkotásaiból
Helyszín:Budapesti Művelődési Ház, 1119 Budapest, Etele út 55.

Összeállítás a Metropolitan Egyetem animációstanszékének vizsga- és diplomafilmjeiből

A Budapesti Metropolitan Egyetemen (korábbi nevén BKF) 2011 őszén indult az animáció szak, amely azóta alap- és mesterszintű képzéssel várja azokat, akik e varázslatos műfaj iránt elhivatottságot éreznek. Az összeállítás filmjei: Barkoczi Noémi: Second Hand
Bárány Szandra, Nagy Dávid: Kizárt dolog
Büki Dániel: Please Don’t Stop Playing with Me
Szász Lilla: Duir
Simon Tamás: Alfa generáció
Czanik Georgina: Emlék
Barta Dávid: Álmomban
Orosz Tina: Bye bye Mom
Takács Ádám: Elvinne
Gonda Julianna: A lovaggá válás fortélyai
Switch
Pataki Szandra: Wireless

Összeállítás a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animációs tanszékének vizsga- és diplomafilmjeiből

A MOME (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) Animációs közössége a magyar animáció egyik meghatározó kreatív műhelye és szellemi centruma. Bárány Dániel: Házibuli
Tompa Borbála: Random Walks
Király Krisztián: Körömágyszaggató
Andrasev Nadja: Nyalintás nesze
Takács Anikó: Cosmic Jacuzzi
Bognár Éva Katinka: Hugo Bumfeldt

2017-11-04 16:30:00 - Filmvetítések: Vuk és Lúdas Matyi
Helyszín:Bem Mozi, 1027 Budapest, Margit krt. 5.

16:30 Vuk
A rókacsaládban “gyermekáldás” van. Mind életrevaló, de egy különösen csintalan. A szülők úgy vélik, nagyapjára ütött és ezért a Vuk nevet adják neki. Amikor árván marad, nagybátyja, a híres Karak veszi pártfogásába. Befogadja barlangjába és vadászni tanítja. Vuk ügyes tanítványnak bizonyul, és Karak legnagyobb örömére ügyes, bátor rókává fejlődik. Okosságát bizonyítja akkor is, amikor a rókalányt kiszabadítja a vadász fogságából. Egy hajtóvadászat során Karak feláldozza életét a fiatalok megmentéséért. Vuk és Iny családot alapítanak, majd sok borsot törtek a vadász és kutyái orra alá.

18:00 Lúdas Matyi
A klasszikus Fazekas Mihály-mesének megfelelően Lúdas Matyi, a szegény, furfangos libapásztor kisfiú története elevenedik meg Dargay Attila ma már klasszikussá vált rajzfilmjében. A film igazi csemege. A remek figuráknak kiváló magyar színészek kölcsönzik a hangjukat, és ráadásként Liszt Ferenc és Daróczi Bárdos Tamás fantasztikus zenéje csendül fel.

2017-11-05 10:00:00 - Kézműves foglalkozás – meseszereplőkkel
Helyszín:Kondor Béla Közösségi Ház,1181 Budapest, XVIII. kerület, Kondor Béla u. 8.

2017-11-04 10:00:00 - Mancsocska kézműves foglalkozás
Helyszín:Budapesti Művelődési Központ, 1119 Budapest, Etele út 55.

Forrás

- Budapestimami - 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Vajon hogyan lehet a romantikát belecsempészni egy családi vakációba? Milyen praktikákat lehet bevetni annak érdekében, hogy az együtt töltött időben sem feledkezzünk meg egymásról? Azt gondolom könnyedén, csak egy kicsit tervezzünk előre. Hoztam 5 tippet, melyet ti is bevethettek akár azonnal. – Ihász Anita párkapcsolati tréner írása.
Nyári ötletelő – 67 tipp a szünidő túléléséhez

Nyári ötletelő – 67 tipp a szünidő túléléséhez

Mit csináljunk a gyerekekkel, amikor épp nincsenek táborban vagy a nagyinál és a családi nyaralás is messze van? Nem kell feltétlenül nyaralni menni ahhoz, hogy élményekben gazdag legyen a vakáció. Ehhez adunk inspiráló öteleteket!
Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ti ünneplitek még a pedagógusnapot?

Ugye ti is ünneplitek még a pedagógusnapot?

Idén 70 éve, pontosan 1952 június 7-e óta ünnepeljük Magyarországon június első vasárnapján a Pedagógusnapot. Belépünk az óvoda ajtaján és akár évtizedekig elkísérnek minket, velünk vannak, míg tanulunk. Sőt, sokszor tovább. Köszönjük!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére