Jelenlegi hely

Országbérlet és vármegyebérlet: mikor éri meg rájuk átváltani

2023. május 1-jétől kétféle új bérletet vezettek be, a vármegyeit és az országbérletet. Sok még a félreértés, a kérdés, mikor éri meg egyáltalán? Egy biztos, több ezer, de akár több tízezer forinttal csökkenhet a családok havi közlekedési ráfordítása, amennyiben a szülők és a gyerekek is rendszeresen ingáznak a munkahelyük, illetve az iskolájuk és az otthonuk között.

A napi ingázáshoz és a hétvégi kirándulásokhoz mostantól elegendő egyetlen közös (busz+vonat) bérletet váltani, mert az új vármegyebérlettel korlátlanul utazhatunk a vármegye határain belül, az országbérlettel pedig az egész országban minden helyközi buszon és nem feláras vonaton.

Mikor vegyünk országbérletet és mikor vármegyeit jegyvásárlás helyett?

Vármegyebérlet:

Először is az egy-egy vármegye területére érvényes teljesárú bérlet csupán 9450 forintba, a diák bérlet pedig mindössze 945 forintba kerül havonta.

Az adott vármegyén belül bárhová és bármennyiszer utazhatsz a települések között helyközi buszokon és vonatokon egyaránt.

Tehát annak éri meg ilyen bérlettel utazni, akinek a bérlettel vagy a jeggyel való havi utazása eddig többe került, mint 9450 Ft (a tanulók és fogyatékkal élők esetében 945 Ft) és a vármegye területén belüli utazásaihoz többnyire nem feláras vonatot vagy kocsit vesz igénybe. Ha kevesebbet költöttél eddig, akkor maradj a régi megoldásodnál.

Országbérlet:

Az országbérlet havi ára felnőtteknek 18 900 forint lett, a diák bérlet pedig mindössze 1890 forintba kerül havonta.

Egyetlen bérlettel korlátlanul utazhatsz az egész országban helyközi buszokon és vonatokon egyaránt.

Itt is akkor éri meg, ha ezeknél az összegeknél eddig többe került az utazásod. Ha több vármegyét is érint az utazásod, akkor országbérletet kell vásárolni, hiszen két vagy több érvényes vármegyebérlet együttesen sem használható országbérletként, és nem is éri meg.

Fontos:

  • A pénztárak mellett az új bérleteket a MÁV applikáción keresztül is meg lehet venni. A mobilkészülékeden mindig magadnál tarthatod, így bármikor utazhatsz a megfelelő vonattal, hévvel vagy helyközi autóbusszal.
  • Van olyan, aki csak pár kilóméterre utazik naponta, esetleg átlépi a megyehatárt, így neki nem érdemes venni két megyére bérletet, vagy országbérletet hiszen eddig olcsóbban utazott, az maradjon a régi rendszerénél, ugyanis a megszokott bérletfajták nem szűnnek meg, így mindenki a számára legkedvezőbb megoldást választhatja.
  • Ha vármegyebérleted van, de egyszeri alkalommal a megyén kívülre utaznál, akkor sincs gond: a vármegye határán túlra utazás esetén arra a szakaszra kell jegyet váltani, amelyre már nem érvényes a bérlet.
  • Az InterCity vonatokra nem érvényes a vármegye- és az országbérlet (egyelőre), de számos más balatoni vonaton ki lehet használni az új bérlet nyújtotta kedvezményeket.
  • A vármegye- és az országbérlet a feláras kocsikban, illetve vonatokon még a szükséges felár (pótjegy, helyjegy) megfizetésével sem használható utazásra.
  • Csak havi bérletet lehet venni, nincs fél havi lehetőség!
  • Nem elég csak felmutatni a vezetőnek a bérletet. Az autóbuszra való felszálláskor az autóbuszvezető közelében található készüléken be kell olvastatni a bérleten látható kódot, majd a bérletet és az azon szereplő igazolványt is meg kell mutatni az autóbuszvezetőnek.
  • Ellenőrzéskor a bérletet és az igazolványt úgyszintén meg kell majd mutatni az ellenőrnek.
  • A városon belüli helyi járatokra nem érvényes, de ezügyben vannak kivételek, érdemes a GYIKet elolvasni!

További pontos infóért látogassatok el az orszagberlet.hu oldalára.

Makai Marianna

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogyan töltsük az Apák napját? 5+1 tuti ötlet

Hogyan töltsük az Apák napját? 5+1 tuti ötlet

Mindjárt itt az Apák napja! Magyarországon az Apák napját június harmadik vasárnapján tartjuk, idén június 16-ra esik. Ez az a nap, amikor végre a kedves édesapák is kapnak egy kis figyelmet és törődést, rukkoljunk hát elő valami emlékezetessel! Hiszen megérdemlik, hogy ezen a napon kicsit lazítsanak és jól érezzék magukat. Ha egy kis inspirációra van szükséged, íme 5+1 tuti ötlet, hogyan töltsétek el ezt a napot.
Újdonság: Tesz-Vesz város lakói asztalhoz ülnek

Újdonság: Tesz-Vesz város lakói asztalhoz ülnek

Mókás könyv az étkezésről a 105 éve született Richard Scarry rajzaival.
Mit is adjunk évzáróra a tanár néninek?

Mit is adjunk évzáróra a tanár néninek?

Csakis olyat, amit Te magad is elfogadnál! Belegondoltál már, mit jelenthet neki hazacipelni 3 tálcát az osztály nevével feliratozvam 2 vázát és számtalan bögrét minden évben? 
Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Önállóan olvasna a gyermekem, de milyen könyvet válasszak neki?

Az olvasás maga, a titkok és kalandok világába való repülés. De hogy repüljön egy, az olvasást most kezdő gyerek? Különlegesen szerkesztett könyvekkel segíthetünk nekik. Segítünk a választásban!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére