Jelenlegi hely

Nők Magyarországért Díj: ismerd meg Bogit, a Pécsimami jelöltjét!

A koronavírus-járvány idején kiemelkedően helytálló nők elismerésére létrehozott pályázatról júliusban ITT írtunk.

Az 5 -5 millió forinttal járó "Nők Magyarországért Díjat" négy kategórában (egészségügy, oktatás, szociális ellátás, egyéb) ítélik oda, a zsűri már kiválasztotta a "döntősöket", most a közönségszavazás zajlik.


Bogi, a Pécsimami  Közhasznú Egyesület jelöltje családjával

Amikor hallottunk a díjról, mi is elgondolkoztunk azon, hogy ki lenne az a környezetünkben, aki megérdemelné ezt a nem mindennapi elismerést? 

Látva, hogy mennyi mindent tett a vírushelyzet alatt mások segítéséért, a választásunk Bogira esett.

Jelöltünk egy kis romonyai faluban élő, háromgyermekes édesanya, aki a vírushelyzet ideje alatt sem tétlenkedett: a rászoruló családokon túl segítette a fedél nélkül élőket, magányos időseket és a nehéz helyzetbe került helyi kistermelőket éppúgy, mint a karantén kihívásaival szembesülő háziasszonyokat.

A döntőbe ugyan nem választották be, de tevékenysége, fáradhatatlan tenni akarása olyan inspiráló, hogy arra jutottunk: mégis megosztjuk veled a történetét! 

Tét nélkül már azt is elárulhatjuk, hogy ha sikerült volna elnyernie a bruttó 5 millió forintos díjat, akkor azzal a Pécsett nagyon népszerű, ingyenes "Gyerektaxi" további működését támogatta volna... (Forrás hiányában a Gyerektaxi decembertől sajnos megszűnik)
 


A Gyerektaxi 2018 áprilisa óta szállítja ingyenesen a gyerekeket, ha a szülő tovább dolgozik, mint ahogy az iskola /óvoda nyitva van

De ahogy mi, úgy Bogi sem adja fel: mostantól a Pécsi Gyerektaxi ügyének "nagyköveteként" fog mindent megtenni azért, hogy egy 9 személyes kisbusz a pályázatunk lejárta után is járhassa a várost, szállíthassa a gyerekeket, segítve ezzel a szülőket a munka-magánélet összehangolásában.

Az elismerésed sokat jelent!

Neked csak egy gombnyomás, nekünk és Boginak viszont sokat jelentő, a továbbiakhoz erőt adó visszajelzés.

Kérjük olvasd el Bogi történetét, és ha számodra is inspiráló  és példaértékű amit tesz, elismerésed jeleként oszd meg ezt a cikket!

Ha pedig kíváncsi vagy arra, hogy kik jutottak a "Nők Magyarországért Díj" döntőjébe, megismernéd az ő tevékenységüket is és szavaznál: KATT IDE!


MIT TETT BOGI A KARANTÉN IDEJE ALATT?

Szeretném egy kicsit jobban, emberközelből bemutatni neked Bogit: hogy milyen ember is ő és mi mindenre jutott ideje és energiája a karantén hosszú heteiben.

Mintha csak egy finom tea mellett ülve beszélgetnénk valakiről, aki (annak ellenére, hogy addig személyesen mindössze kétszer találkoztunk és csak néhány dolgot tudtam róla) olyan nagy hatást tett rám, hogy a "Nők Magyarországért Klub" felhívását olvasva egyből rá gondoltam. Pedig akkor még fogalmam sem volt arról, hogy szép csendben mi mindent tett még másokért...

Merthogy szerény. Ha teheti: inkább háttérben marad.  

Első közös megmozdulásunk a rászorulóknak szóló adománygyűjtés volt és amikor megemlítettem, hogy szeretném a helyi sajtót is meghívni az általa gyűjtött, hatalmas mennyiségű adomány átadására, első reakciója az volt, hogy:

"Ne, hiszen nem ezért csináltam!"

Csak azzal tudtam meggyőzni, hogy

így van esély arra, hogy mások is kövessék a jó példát, így még többeknek segíthetünk!

A "Nők Magyarországért Díjra" való jelölést is ezért fogadta el...:)))

Jöjjön tehát Bogi vírushelyzet alatti tevékenysége:

Adománygyűjtés rászoruló pécsi családoknak

Mit tudott Bogi, amit a Pécsimami nem?


A kép rákattintva nagyban nyílik

Épp egy (szintén általa kitalált) közösségi kezdeményezésről beszélgettünk telefonon, amikor megemlítettem neki, hogy a Pécsimami Egyesület csatlakozott a Családsegítő Szolgálat adománygyűjtéséhez, de a közel 10 000 olvasónknak kiküldött felhívás ellenére nagyon lassan érkeznek az adományok, és ez miatt el vagyok kicsit keseredve, mert közel 500, a vírus miatt nehéz helyzetbe került család vár segítségre.

A következő napokban boldogan újságolta: szereztem 195 kg tésztát!... 60 kg fehér kenyeret!... 100 fél kilós zsírt!... És lesz édesség is a gyerekeknek! Még hosszan sorolhatnám...Mert fáradhatatlanul mozgósított: szólt szomszédoknak, barátoknak és ismerősöknek, falubelieknek és távolabb élőknek, cégeknek és magánszemélyeknek...szórólapozott, ha kellett, el is ment az adományokért, így május 8-án hihetetlen mennyiségű tartós élelmiszert, tisztító- és tisztálkodási szert szállított Tomival, a férjével a Családsegítő Szolgálathoz:
 

Az adományozottak pedig ezekkel a kedves sorokkal köszönték meg a segítséget:


A kép rákattintva nagyban nyílik

 


Romonyai Civil Támogató Szolgálat megalapítása

A jól hangzó név mögött egyszerű, segíteni akaró helyiek állnak...


A kép rákattintva nagyban nyílik

...és Bogi, aki kitalálta és többedmagával megszervezte az egészet: a veszélyhelyzet kihirdetése után a jó ügy mellé állítva azokat a helyieket, akik szívesen vállalták önkéntesként a helyben lakó idős, beteg és rászoruló emberek segítését. Bevásárlás, posta, gyógyszertár, kerti munka, hibaelhárítás, egyéb ügyek intézése... senkit sem hagytak egyedül, akkor sem, ha csak jó szóra, odafigyelésre volt szükség a vírus kilátástalan napjaiban.


Pécsi hajléktalanok támogatása

A karantén alatt nem csak 3 kisfiára, férjére és a nagyszülőkre sütött -  főzött: volt, hogy 60 fedél nélkül élő ebédje is az ő konyhájából került ki!


A kép rákattintva nagyban nyílik

"Köszönjük Amrein Tamásné Boglárkának, hogy sok-sok szegény embernek személyesen sütött és főzött, belesütve, főzve a személyes figyelmet, a konkrét együttérzést az ételbe, amely így nemcsak testi éhséget csillapított. Köszönjük minden természetbeni és pénzbeli adományozónknak, hogy az eheti szolgálatunk során is mintegy 50 barátunknak tudtunk segíteni étellel, jó szóval, jelenléttel."


Rászoruló gyerekek nyári táborozásának segítése adománygyűjtéssel, foglalkozások tartásával

Színes ceruza kell? Vagy értéket adó elfoglaltság a táborozó gyerekeknek? Bogin nem múlik...


A kép rákattintva nagyban nyílik

Azon már nem csodálkoztam, hogy Bogi hatására pillanatok alatt megérkeztek az első kreatív eszközök, azt viszont szívszorító volt hallgatni, ahogy a sokszor nehéz sorsú gyerekek öleléséről, szavairól, öröméről mesélt.

Merthogy gondolkodás nélkül felajánlotta, hogy önkéntesként szappan- és fűszersó készítő foglalkozásokat tart nekik....


Karantén konyha: "Készítsd el otthon!"cikksorozat 

Mit tehet egy háziasszony a másikért karantén idején?


A kép rákattintva nagyban nyílik
 

Például néhány nappal a veszélyhelyzet kihirdetése után elindíthat egy „Készítsd el otthon!” cikksorozatot...:)))

Mit - mivel lehet helyettesíteni a konyhában? Miként főzhetünk maradékmentesen? Hogyan láthatjuk el a családunkat zökkenőmentesen kicsivel, kevéssel, kevesebbel? 

Bárcsak előbb hallottam volna róla...:)))


Tiszta Otthon ÖkoKÖr Online - önkéntes előadó

Takarítás, fertőtlenítés vegyszermentesen? Online előadásai ebben segítettek!


A kép rákattintva nagyban nyílik

A Tudatos Vásárlók Egyesületének felkérésére gondolkodás nélkül vállalta el (önkéntesként) az 5 alkalmas, online képzés megtartását a veszélyhelyzet alatt... mi pedig örömmel vittük hírét az újabb kezdeményezésnek!


"Itt vagyok a szomszédban!" - Térségi Termelői Hálózat megalapítója

Komoly, mégis egyszerű.

Összehozni a vírus miatt  piac nélkül maradt helyi kistermelőket azokkal a családokkal, akik szívesen fogyaszta(ná)nak egészséges, helyi élelmiszereket.


A kép rákattintva nagyban nyílik

Egy újabb önkéntes alapú, közösségi összefogás Bogi által megálmodva... Még a helyben termelt élelmiszerek házhozszállítását is megszervezték!

Több mint 350 család és jónéhány helyi termelő csatlakozott a formálódó közösséghez, amit a vírus hívott életre, de a veszélyhelyzet megszűnése óta is növekszik és nem  kisebb célja van, mint a fenntartható, élhető  jövő megalapozása...

 


Lélegző Liget a karantén miatti frusztrációk ellensúlyozására

Lelki táplálék a karantén nehéz napjaiban


A kép rákattintva nagyban nyílik

A Lélegző Liget projekt is Bogi nevéhez fűződik, ami a romonyai napégette közterületek zöldítését tűzte ki célul.

A Liget gondozását a COVID alatt sem hagyta abba: versekkel töltötték meg a kulturális sarkot, hogy aki arra sétál, húzhasson és hazavihessen magával egy-egy kedves, erőt adó gondolatot:


Mit csinál Bogi, ha épp nincs vírushelyzet?

Az Életszépítők Magazin ITT írt róla:


Az "Év Női Példaképe Baranyában 2020" szakmai díjazottja

Bogi tökéletes példa arra, hogy a gyermekvállalás nem gátja a munkában való kiteljesedésnek: sőt!

 Pécsimami idén második alkalommal ítélte oda az „Év Női Példaképe Baranyában” elismerést, ami olyan egyszerű, hétköznapi nőkre hívja fel a figyelmet, akik a munkában és a családi életben is példaértékűen helytállnak.

Idén Bogi nyerte el a zsűri szakmai díját, amit a veszélyhelyzet kirobbanása előtt néhány nappal, nőnapon adhattunk át neki.

Akkor találkoztunk először, és rögtön lenyűgözött az az energia és lelkesedés, amivel az általa alapított családi gazdaságról és 3 gyermekéről, férjéről, családjáról mesélt.

Amikor azt kérdezték tőle, hogy honnan, miből meríti az energiát a sok-sok feladatához, viccesen annyit mondott:

"A férjem nagyon jó kávét főz...:)))"

Később elárulta, hogy a díjjal járó erkölcsi elismerés szinte szárnyakat adott neki, talán ennek is köszönhető a karantén alatti fáradhatatlansága...

A jelölés során még így fogalmaztam:

El sem tudom képzelni, hogy mit "művelne", ha elnyerné a "Nők Magyarországért Díjat"...:)))

De szívből kívánom neki, hogy sikerüljön, mert a jelölés során jobban megismerve Őt 110%-ig biztos vagyok benne, hogy az elismerés a lehető legjobb helyre kerülne.

Újabb szárnyakat, ötleteket és sikeresen megvalósított kezdeményezéseket hozva mindannyiunknak...
 

Bogi nagyszerűségét mutatja, hogy ugyan nem került a döntőbe, ez mégsem szegte kedvét: ugyanolyan lelkesedéssel keresi az új utakat, amelyekkel segíteni tud.

Köszönöm, ha egy megosztással elismered a munkáját! :) 
 

Gellén Nóra
 - Pécsimami 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Jósoljunk magunknak férjet Luca napján!

Jósoljunk magunknak férjet Luca napján!

Szent Lucia a legenda szerint Jézus menyasszonya volt, ezért házasságszerző szentnek tartották. Igazi férjjóslásra alkalmas nap volt december 13-a, az év leghosszabb estéje. Van pár tippünk, hogyan kell csinálni!
SOS KARÁCSONY 2020 -  Adventi tippek, nyomtatható tervezők az Imamitól!

SOS KARÁCSONY 2021 - Adventi tippek, nyomtatható tervezők az Imamitól!

Az idei karácsony egy kicsit más lesz, mint a többi: visszafogottabb, bensőségesebb, talán lassúbb is. Már most is érezzük, hogy nem zúdul ránk minden oldalról a karácsony marketingje, nem rohanunk boltról boltra, programról programra.
Karácsonyfa legek

Karácsonyfa legek

A legmagasabb fa, a legnagyobb dísz, a legnagyobb szaloncukor, a legtöbb karácsonyfaégő... akadnak legek a karácsonyfa körül. Szépek, izgalmasak, de nem biztos, hogy mindegyik kellene otthonra!
Álomút gyermekrajz pályázat

Álomút gyermekrajz pályázat

Szeretnél igazi úthengert vezetni? Kipróbálnád, milyen lehet utat építeni? Akár együtt az egész osztállyal? Ha igen, akkor nincs más dolgod, mint rajzolni!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére