Jelenlegi hely

Jótékonysági adományból segítik a daganatos betegek gyógyulását

Király Nórának, a Fiatal Családosok Klubja (FICSAK) alapítójának régi álma volt megszervezni egy jótékonysági vásárt a civil szervezetek részvételével. Az álomból valóság lett: a Várkert Bazárban hétvégén tartották a Családszervezetek I. Adventi Jótékonysági Vásárát. 

Öröm volt látni a lelkes és segítő szándékú embereket, akik mind hozzájárultak egy nemes cél sikeréhez. A legnagyobb hazai családokat segítő szervezetek rögtön csatlakoztak a kezdeményezéshez, ők szóltak a többieknek, így összesen közel 50 szervezet támogatta a vásárt. Vállalkozók és neves közéleti személyiségek is az ügy mellé álltak, a média pedig folyamatosan hírt adott az előkészületekről. A családszervezetek tagjai az idejüket és munkájukat ajándékozták. Hetekig készültek a kézműves tárgyak. A vásáron több mint 6000 saját készítésű karácsonyi terméket árultak: lekvárokat, süteményeket, mézes üvegeket, karácsonyfadíszeket, szappanokat, mécseseket, mézeskalácsot, adventi koszorút, képeslapokat.

Erő és összefogás

Sikeres volt a rendezvény, ugyanis 1,5 millió forint gyűlt össze, amelyből az Őrzők Alapítvány a Tűzoltó utcai Gyermekklinikán kezelt daganatos gyermekek szülei számára fenntartott lakást újítja fel. A gyermekek így kórházi tartózkodásuk alatt végig édesanyjuk, édesapjuk mellett lehetnek, s remélhetőleg ez is hozzájárul a gyógyulásukhoz. Az esemény újra megmutatta, hogy a civil szervezetek összefogásában erő rejlik. Mi is örömmel készülődtünk. Saját tervezésű címkével, egyedi üzenettel ellátott mézes üvegeket, maci alakú mézeskalácsot, élménykuponokat - amivel a családtagok egymást megajándékozhatják - és a Szombathelyimami által felajánlott Manókanalakat és bögréket vittünk.

A Budapestimami portékáit sokan megcsodálták, köztük a vásár fővédnöke, Hercegh Anita, Áder János államfő felesége is érdeklődött a termékekről és az imamiról, amikor megnézte az asztalokat és beszélgetett az árusokkal. Pozitív üzeneteket írtunk az ajándékokra, idézeteket, amelyek kifejezik az imami misszióját: bátorítást, biztatást, praktikus segítséget, örömet, közvetítünk a családok felé. Például ezt: „Benned égnie kell annak, amit lángra akarsz lobbantani másokban.” Vagy: „Tedd azt, amiben hiszel és higgy abban, amit teszel!” , „Hogy betűzöd azt, hogy szeretet? Azt nem betűzik, azt érzik.”

Megismerni egymást!

A közös készülődés, szervezés, kézműveskedés közösségépítő alkalom volt a családszervezetek tagjainak. A vásár lehetőséget nyújtott arra, hogy a civil szervezetek bemutatkozzanak. Lukács Anikó, az Otthon Segítünk Alapítvány képviselője minden évben részt vesz adventi jótékonysági akciókban. Most azért csatlakoztak, mert a korábbi szakmai konferenciákon megtapasztalták, milyen sok kapcsolódási pont lehet a családokat támogató szervezetek között. Úgy gondolták, hogy „a nemes cél mellett ennek a programnak az is lehet az üzenete, hogy az eddiginél összehangoltabb cselekvéssel, szorosabb együttműködéssel hatékonyabbak lehetünk mindannyian.” „A közös készülődés és a vásár közben mi magunk is jobban megismertük a többi szervezet munkáját, kapcsolatokra tettünk szert. Biztos vagyok benne, hogy a jövőben számos közös programot szervezünk együtt” – mondta. A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalomnál is összefogtak az egyéni önkéntesek és a családbarát vállalatok, így készítették el portékáikat. A rendezvény igazi családbarát esemény volt. A szervezők, árusok, és a látogatók nagy része is gyermekeikkel jöttek, ahogy az államtitkárok és a közéleti szereplők is. Nézelődtek a standokon, vásárfiát választottak. Néhány gyerek maga is beállt az árusok mellé és segédkezett. Szorgoskodásuk hozzájárult a vásár sikeréhez.

Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar koncertjén megtelt a színpad előtti tér. Lehetett kézműveskedni, adventi koszorút készíteni, együtt énekelni, mondókázni Ringatóval, s a hallgatóság örömmel fogadta a Petőfi Musical Stúdió növendékeinek fellépését. A Logikaland ügyességi vetélkedőn több, mint 130 gyerek vett részt. Óriási lelkesedéssel próbálkoztak a kicsik a feladványok megoldásával. Lekötötte őket a tíz izgalmas, gondolkodásra és próbálkozásra késztető feladat és a játékbarlang. A szülőktől számos pozitív visszajelzés érkezett, pl.: „egyszerű eszközökkel izgalmas feladatokat találtatok ki, ötletet adtatok, ilyen feladatokat csinálok a gyerekem szülinapi bulijába”, „szeretnénk ezt a gyerekek sulijába is elvinni”

Ünnepre hangolódva

A szervezők szándéka az volt, hogy az adventi készülődés valódi jelentőségére felhívják a figyelmet. Az ajándék értékét nem a ráköltött pénz, hanem a ráfordított idő és a másikra való odafigyelés határozza meg. A szívvel-lélekkel készült egyedi, személyes meglepetés többet ér a boltban kapható, drága, de sokszor felesleges tömegterméknél. Az adventi ráhangolódás, várakozás időszakában jó egy kicsit megpihenni, megfogni egymás kezét, átölelni a gyermekeinket, együtt játszani, sétálni, beszélgetni! Minőségi időt és odafigyelést adni! Örülni, hogy ajándékok vagyunk egymás számára.

Halász Kinga, Budapestimami

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Friss: Sokan érdeklődtetek, és igen, Eta néni 2021-ben ismét sok szeretettel vár mindenkit! Nyitva a ház az adventi időszakban.Dabason van egy ház, ami varázslatos ünnepi fényárban úszik. De nem egyszerűen tujákra aggatott fényfüzéreket kell elképzelni, hanem egy olyan színes csillogást, mintha becsöppentél volna egy karácsonyi Hollywoodi rajzfilm közepébe. Eta néni több mint tíz éve díszíti fel házát és udvarát az ünnepek közeledtével.
Országos adventi programajánló

Országos adventi programajánló

Adventi ablaknaptár, gyertyagyújtások, vásári és betlehemes programok.. a várakozás, a csodák, a meglepetések időszaka. Különleges adventi programok készülődnek szerte az országban, válogattunk belőle.
Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

Ha felerősödik a vágy, hogy segíts másokon, akkor itt egy remek lehetőség, amivel bizony nagy mosolyt csalhatsz egy gyermek arcára! Nincs más dolgod, csak egyszerűen december 6-ára készíts egy mikulás csomagot, és rakd le egy padra, egy párkányra, bárhová, ahol egy kisgyermek megtalálhatja.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére