Jelenlegi hely

Hogyan tudod hatékonyan támogatni gyermeked beszédfejlődését? 13+1 egyszerű, de hasznos tippet adunk a mindennapokra

Mottó: "A nyelvi fejlettség a gondolkodás alapja…” - Vekerdy Tamás

Már a világra jövetel előtt kiváncsiak vagytok születendő babátok kommunikációjára, talán emlékeztek is ezekre a pillanatokra. Találgattátok, hogy "Vajon mit mondhat?" születendő gyermeketek. Nincs olyan szülő aki ne így tenne, hiszen a világgal való kommunikáció az életet jelenti.

Akkor miért lenne ez másképp később?

A beszédfejlődés, így az idegrendszeri érés folyamata alapvető kihatással lesz gyermeked későbbi életére, hiszen befolyásolják nemcsak az iskolai teljesítményt, hanem az élet számos területére kihatnak. Ezért törvényi előírás 2017-től a 3 évesek nyelvi fejlettségének logopédiai szűrése az óvodákban.

A 0-6 éves kor közötti időszak egy "arany időszak" a gyermekek életében. Soha nem fog visszatérni és soha nem fog még egyszer annyi változás végbemenni gyermeked érési folyamataiban, mint ekkor! Az ebben az időszakban meghozott döntéseinknek, vagy elmulasztott lehetőségeknek kihatása lehet gyermekünk egész életpályájára!

Itt most egyszerűen megvalósítható, a mindennapokba azonnal beépíthető pilléreket adunk, hogy gyermeked beszéd indulása, fejlődése zökkenőmentes legyen:

1. Napirend és rendszeresség legyen gyermeked életében.
Ez pedig csak úgy megy, ha neked is van!  Nem hiába van az első helyen, sokkal fontosabb, mint gondolnád! Mivel a kisgyermekeknek még nincs kialakult időérzékük, így a rendszeresség ad számukra biztonságot, így érzékeli, hogy rendben van az őt körülvevő világ.

2.  Vezess babanaplót!
Mikor kezdett kúszni, mászni? Mikor indult el? Hangadó megnyilvánulásai mikor, melyek voltak? Ezek a szakemberek számára nagyon fontos adatok lehetnek, nektek pedig kedves emlékek lesznek később. Szebbnél szebb babanaplók kaphatók, használjátok!

3. A beszédfejlődésben alapvető fontosságú a meghitt anya-gyermek kapcsolat.
Figyelmeddel jelezd gyermekednek, hogy várod megnyilatkozásait! A családi légkör elfogadó, szeretetteljes, közös élményekkel teli legyen. 

4. A közös tevékenységeket, a játékot, a napi teendőket mindig kísérd beszéddel! 
Ismételd meg a neveket, eseményeket, mindent nevezz meg, mutasd meg, nézzétek meg együtt! Minden apró eredménynek örülj, dicsérd, motiváld gyermeked!

5. Nyújts megfelelő beszéd példát! 
Egyszerű, rövid mondatokban, lassú tempóban beszélj, szemtől szemben lehetőleg gyermekeddel. A gyerekek az ingerekre lassabban reagálnak, viszont látni fogják a mimikádat, az arc és szájmozgásod!

6. A közösség szerepe a beszéd indulása szempontjából meghatározó, hiszen egy más közegben más ingerek érik gyermeked.
Ha bölcsibe nem jártok, akkor keress játszóházat vagy alakítsatok ki közös csoportot más szülőkkel együtt a környéketeken.

7. Énekeljetek, mondókázzatok együtt, nézegessetek mesekönyveket, mesélj gyermekednek kedves, egyszerű történeteket!
Ebben most nagyszerű segítséget kaptok a Pöttöm Park könyvvel!


Pöttöm Parkkal vidám, szórakoztató, ugyanakkor szakszerű  segítséget is kaptok, amivel el tudtok indulni a beszédfejlődés útján.
A Látogatás a beszéd birodalmába sorozat többi részét pedig nemcsak a nyelvi késés (megkésett beszédfejlődés) terápia otthoni, óvodai gyakorlása során tudjátok használni, hanem minden gyermek anyanyelvi és beszédfejlődését segítik.

8. A cumit minél előbb hagyjátok el!
A cumi eltorzítja a szájpadlást, a fogakat, beszédhibákat okoz, később számos probléma és persze költség okozója (fogorvos, fogszabályzó).

9. Lényeges a gyermek beszédére való korrigált visszajelzés: Ha gyermeked bizonyos hangot, szót vagy mondatot helytelenül ejt, úgy javítsd, hogy nem mondod, hogy rosszul mondta, csak helyesen megismétled. A rendszeres kritika károsan hat kisgyermeked  személyiségfejlődésére. 

10. Végezzetek játékos, hallási figyelemfejlesztő gyakorlatokat: hangszerek, állathangok, környezeti zajok felismerésével, utánzásával.

11. Amennyiben gyermeked csak mutogatással fejezi ki magát, ne tegyél úgy, mintha nem értenéd, mert gyermeked elveszítheti beszédkedvét, ez magatartászavarhoz vezethet.
Viszont az se helyes, ha mindent megértesz csak a mutogatás útján, mert így nem lesz motiválva a beszédre. Tehát meg kell találni a helyes egyensúlyt.

12. Kérd védőnő, logopédus vagy Korai Fejlesztő Központ segítségét, amennyiben úgy érzed, hogy gyermeked beszéde nem megfelelően fejlődik!

13. Sok, sok mozgás, játszótéren, vízben, földön, kint, bent, akár levegőben is! 

+1.  Nem hiába használták régen a bölcsőt: a beszéd és mozgásfejlődés szoros kapcsolatban állnak, így újszülött babád idegpályái a bölcsőben, a ringatás, a mozgás által fejlődnek, ez elősegíti az idegrendszer érését, gyermeked egészséges fejlődését. Használjátok Ti is!

Szabó Szilvia, logopédus
További információ

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Mire jó a csend?

Mire jó a csend?

Túl nagy a zaj a világban, rengeteg inger, üzenet jut el hozzánk, állandóan szól valami. Értékessé vált a csend, hiszen a rohanó hétköznapokon kevés adatik belőle. Amikor nyáron egy hétre kiürült a lakásunk – táborozó gyerekek, üzleti úton lévő férj – „megcsendült a csend”.
„Elereszti a hasizmokat úgy, hogy a hasa kissé lesüllyedjen, majd elgondolkozik azon, hogy már megint milyen kövér lett az utóbbi időben”- avagy a nő és férfi közötti különbségek

Szégyenlős vagy csábító - avagy a nő és a férfi közötti különbségek a zuhanyzóban

Micsoda rendkívüli kihívást jelent az, ha valaki úgy dönt, megosztja sorsát, vagy inkább a fürdőszobáját egy ellenkező neművel... 
Hol zöldebb?

Zöldnek lenni trendi! Magyarország zöld térképe

Egy nagyon kedves olvasónk, Gábor kérésére most egy olyan hazai gyűjteményt hoztam el Nektek, amiben térképes és tematikus kereső segítségével tudjátok fellelni azokat a helyeket és szolgáltatókat, akik egy kicsit zöldebbé teszik mindennapjaitokat.
Amit mond és amit gondol - 15 férfi-mondat

Amit mond és amit gondol - 15 férfi-mondat

A férfiak sohasem fogják megérteni a nőket, és a nők sohasem fogják megérteni a férfiakat...

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére