Jelenlegi hely

A gyerekkel nem áll meg az élet, sőt akkor kezdődik!

Skrabski Fruzsina filmrendezővel, újságíróval, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom vezetőjével beszélgettünk a helyi közösségekről, az első családbarát fesztiválról, a dicséret varázserejéről, az apák szerepéről, önmegvalósításról, a boldogságkeresés útjairól, a média szemléletformálásáról és arról, hogyan lesz divat a gyerekvállalás.

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom alapítója, édesanyád, Kopp Mária 5 éve halt meg. Mit jelent számodra a szüleid életműve? Hogyan viszed tovább, amit ők elkezdtek?

Ez nagyon érdekes kérdés. Nem készültem a szüleim halálára, nem is tudtam ezt elképzelni, nagyon szoros kapcsolatban voltam velük. Apukám halála után anyukámmal többet foglalkoztam, ezzel próbáltam feldolgozni apukám hiányát. Amikor az anyukám is meghalt, akkor hirtelen egy hatalmas űr maradt. Felmerült bennem, hogy könyvet írok róluk vagy filmet készítek, de egyrészt nem éreztem magam késznek erre, másrészt akkor készült a "Befogad és kitaszít a világ" c. tudományos ismertterjesztő film arról, hogy mikor kezdődik az élet és mi van utána, abba beleraktam ezt a gyászmunkát. Úgy éreztem, hogy minden elveszett, amit a szüleim elkezdtek.

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom célja, hogy megszülessenek a kívánt, tervezett gyerekek. Azt szeretnék elérni, hogy a gyermekvállalás ne terhet és gondot jelentsen, hanem áldás és boldogság legyen. A mozgalom alapítója Prof. Dr. Kopp Mária (1942-2012) orvos, pszichológus, klinikus szakpszichológus, egyetemi tanár, MTA doktor, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének alapító igazgatója és tudományos igazgatóhelyettese, a Semmelweis Egyetem és az MTA Mentális Egészségtudományok társult kutatócsoport vezetője volt. A magyar népesség életminőségét, a testi és lelki egészség összefüggéseit vizsgálta évtizedeken át. A Népesedési Kerekasztal szervezője volt, a nevéhez csaknem 180 tudományos közlemény fűződik. 

Addig nem vettem részt a Három Királyfi Mozgalomban, mert nem volt gyerekem, pedig majdnem 10 éve voltunk házasok a férjemmel, ezt nehezen éltem meg. Amikor édesanyám meghalt, azt gondoltam, hogy valakinek tovább kell vinni, nehogy megszűnjön, mert egyébként jó dolognak tartottam. Tehát akkor fölvállaltam, újraszerveztük Székely Andrással és Vigh Józsival, de az elején még nem voltam hivatalosan a vezetője, hanem csak a háttérből, főleg a kommunikációs munkákban segítettem. Később úgy alakult, hogy szükséges volt teljes mellszélességgel felvállalni.

Szerintem az ember nemcsak a génjeiben viheti tovább a szüleit, hanem az ő alkotásukat is folytathatja, még akkor is, ha annyira távol áll a képzettsége, a tudása, mint az enyém a szüleimétől. Újságíró vagyok, sohasem voltam jó tanuló. Apukám és anyukám különleges képességű, nagy tudású emberek voltak. Hogy jövök ahhoz, hogy ezt tovább vigyem? De ezt a mozgalmat, ezt a gondolatot végül is tovább tudom vinni. Abból nehézségek adódnak, ha behívnak egy műsorba és megkérdezik az aktuális statisztikai adatokat vagy megoldásokat, ilyenkor azt mondom, hogy sajnos a tudás nem öröklődik, csak azokra a kérdésekre tudok válaszolni, amit már én tettem a mozgalomban.

Milyen érzés a szüleid kezdeményezését továbbvinni?

Nagy élmény számomra az ő munkájukat folytatni, de sokszor tényleg nincs elég időm a mozgalomra, hiszen 10 év után végre született egy gyerekem.  Édesanyám is megértené, hogy nem tudok annyit foglalkozni a 3 királyfival, mert a gyerekemmel szeretnék lenni, aki végre megszületett és azóta csodálatos dolgok történtek.

Összehívtam egy kommunikációs találkozót azokkal, akik a mozgalom körül voltak, és megmondtam nekik, hogy leadom a PR munkákat, mert elmegyek szülni. Ott bejelentkezett Tordai Ágnes, - akivel korábban csak egyszer találkoztam -, felajánlotta, hogy a PR ügynöksége ingyen és bérmentve viszi tovább a 3 királyfi PR munkáját. Állandóan ilyen élmények értek, hogy amikor bajban voltam a mozgalommal kapcsolatban, akkor megjött a segítség. Ez egyébként hihetetlen felszabadító érzés, hogy az egész mozgalmat úgy irányítom, hogy csak addig működik, amíg van rá pénz, keret, társadalmi igény, de szerintem a „mama irányítja az égből, meg a papa is persze,” érzem a jelenlétüket és a segítségüket.

Ez a mozgalom egy "hungaricum", hiszen külföldön nincs hasonló szerveződés. Mekkora társadalmi erő van mögötte, kik támogatnak, hogyan fogadnak titeket?

Abban bízom, hogy idővel egy világszervezet lesz belőle, ami kivételesen Magyarországról indul. Nagyon sok családszervezet, ill. pro-life abortuszellenes szervezet van, de azoknál mind behatárolt - általában konzervatív, jobboldali - a támogatói kör. A mi mozgalmunk senkit nem akar rábeszélni arra, hogy gyereket szüljön, azt mondjuk, hogy aki akar gyereket, csak ehhez bármi hiányzik neki (társ, anyagiak, pozitív megerősítés, közösség), akkor mi megpróbálunk segíteni abban, hogy megszülhesse a kívánt gyereket. Azt sem mondjuk, hogy házasságban szülje, azt se, hogy első házasságban, stb. Tudományosan bizonyított dolgok, hogy jobb házasságban szülni, jobb, ha van testvére a gyereknek, de ezeket csak azért mondjuk, mert a statisztikák alapján ez így igaz, de ezeket nem várjuk el senkitől. Ha megszületik egy gyerek, akit vártak, annak örülünk. Szóval ennyiről szól, ez egy nagy különlegesség.

Nemrég találkoztam egy amerikai családszervezet vezetőjével és említettem neki, hogy nekünk öt párti a támogatottságunk, mire teljesen elcsodálkozott, mert náluk nagy harc megy ezen a területen a liberális és konzervatív szervezetek között. Minket azonban nem érhet ilyen támadás, mert az alapgondolattal, - hogy a kívánt gyermekek megszülessenek - mindenki egyetért. Egyébként rendszeresen egyeztetünk az öt parlamenti frakció demográfiai szakértőivel és továbbra is teljes társadalmi konszenzus van ebben a kérdésben. Óriási társadalmi erő van benne és mögötte.

Rengeteg programotok, sokféle kezdeményezésetek van, mit emelnél ki az aktuális projektek közül?

Nekünk egy fontos alapelvünk az, hogy mindenkivel együttműködünk, akivel lehet. Azért is örülök az imami honlap-hálózatnak, mert sok ponton együtt tudunk működni, pl. a helyi szervezetek megerősítésében. Azt látjuk, nem egyénileg tudunk hatni hatékonyan, hanem a közösségekben. Ha egy közösségben divat lesz a gyerekvállalás, az elindít egy folyamatot, ott elkezdenek megszületni a gyerekek és együtt maradnak a párok. A közösség ereje az, ami meg tud tartani egy válságban lévő kapcsolatot, ahol tudsz hova fordulni, meg tudod valakivel megbeszélni a problémádat, jó példákat és megoldásokat találsz. Tehát fontosak a helyi közösségek, év végére lesz 10 helyi szervezetünk az imamival együttműködve.

Megnéztük, hogy mik azok az okok, amik akadályozzák a fiatalokat a gyerekvállalásban – az egyik, hogy nehéz a párkeresés, utána a család karrier összeegyeztetése, válás, késői házasodás, az anyagi biztonság megteremtése, biztos munkahely, – minden ilyen problémára megpróbáltunk megoldást találni. Ezekben a helyi szervezetekben olyan közösségek jönnek létre, ahol több területen is segítenek egymásnak. Van egy társkeresőnk, ide inkább a 30 felettiek jelentkeznek. A 20 éveseknek is szervezünk programokat, amik nem kifejezetten társkereső programok, de alkalmat teremtenek arra, hogy akár társat is találhatnak. Idén is megtartjuk a népszerű "Család és karrier" előadásokat.

Fontos kiemelni a Családbarát vállalat díjunkat, ezt vidéken is erősen szeretnénk képviselni. Ez a legeredményesebb projektünk, a családbarát intézkedések hatására elkezdtek megszületni a gyerekek. Egyrészt azért, mert egy ilyen cégben a munkavállalók biztonságban mennek el szülni, sőt az ilyen helyeken elsőként a főnöknek mondják meg, hogy gyereket várnak, így együtt tudnak tervezni. Másrészt, ha valakinek van egy aranyos pici babája, akkor kedvet kapnak a többiek is. Ez nagyon jó minta.

Egyébként sok vidéki cég nyert nálunk családbarát vállalat díjat. Szeretnénk vidéken is elindítani az erről szóló workshopokat, konferenciákat, beszélgetéseket, a jó gyakorlatok megosztásával sokat tudnak segíteni egymásnak a cégek. Az egyik pécsi nyertes, a Webstar Csoport Kft. jelentkezett, hogy ezt vállalná. 

Az a szerencsénk, hogy a jelenlegi munkaerő piaci világtrend éppen egybevág a célkitűzéseinkkel, ugyanis minőségi munkaerő hiány van és az egyik legnagyobb problémája a cégeknek a minőségi munkaerő megtalálása. Az "employer branding" erősítése érdekében előtérbe kerül a családbarátság, mert ez jó PR-t és munkaerő csalogató brandet jelent nekik. Jelenleg a legnagyobb cégek pályáznak nálunk. Ez egy jó helyzet, hogy amit mi akarunk és amit a cégek akarnak, most véletlenül egybevág.

Mennyire tartjátok fontosnak az apák szerepét, megerősítését?

Az apákkal kiemelten foglalkozunk nagyon régóta, kiadtuk az Apa-füzet 1-t és az Apa füzet 2-t, amiket a védőnőkön keresztül juttatunk el a kismamákhoz. A füzetek segítenek abban, hogy egy apa mit kezdjen a 0-1 és a 1-2 éves gyerekével, hiszen a gyereknevelés közös feladat. Azt láttuk, hogy az apák háttérbe vannak szorítva, hiszen a nők jól megbeszélik egymás között, hogy mit hogy csináljanak, de a férfiak kevesebb segítséget kapnak, pedig ők is részt szeretnének venni a baba gondozásában, nevelésében. Ráadásul a férfiak számára a legkomolyabb egészségvédő faktor a gyermek, és a gyermekkel való szoros kapcsolat, ez a szüleim kutatásából is kiderült. Ha valaki hosszú és boldog életet akar élni férfiként, akkor az egyik legjobb módja, ha gyereke lesz és vele szoros kapcsolatban van. Erre szeretnénk felhívni a figyelmet, van egy jelmondatunk is: Pelenkázz, tovább élsz! Az apákkal sokat foglalkozunk, külön apa-konferenciát szervezünk minden évben, van egy Apa-munkacsoportunk Léder László vezetésével, többféle módon próbálunk segíteni az apáknak.

A családbarát hely olyan, ahol a felnőttek és a gyerekek is jól érzik magukat, ilyen lesz az első családbarát fesztivál, a Fishing on Orfű is?

Sok célja van a 3 királyfinak, de a kommunikációs célja, az hogy trendivé tegye a gyerekvállalást, mivel azt gondoljuk, ha divat a gyerekvállalás, akkor születnek meg a gyerekek. Meggyőződésünk, hogy a gyerekkel egyáltalán nem áll meg az élet, sőt akkor kezdődik igazából. Minden, amit gyerek nélkül lehet csinálni, azt lehet a gyerekkel is. Ezért osztogatjuk a családbarát hely matricákat a vendéglátóhelyeknek, mert nagyon sok helyen szívesen fogadják a gyerekeket. Nyáron elmentem az egyik ilyen családbarát helyre a barátnőmmel sörözni, nyugodtan beszélgettünk, amíg a gyerekeink játszottak a kerthelység játszóterén. Szerencsére országosan egyre több ilyen családbarát hely van, egyébként azt is közösen gyűjtjük az imamival.

Az egyik régi tervünk, hogy a Fishing legyen az első családbarát fesztivál, most végre megvalósult. Lovasi Andrással, a Kispál és a Borz énekesével, frontemberével közös sajtótájékoztatót tartottunk és bejelentettük, hogy köztünk egy nagyon szoros együttműködés van, jó gyerekprogramok lesznek a fesztivál külső helyszínén, a Medvehagyma háznál, sztárok fognak beszélni az anyaságukról, apaságukról, közben egy profi csapat intézi a gyerekvigyázást és a gyerekek szórakoztatását. Nagyon jó családi program lesz!

Mit tesztek a szemléletformálásért, hogy trendivé váljon a házasság és a családalapítás? Mi a média által közvetített értékrend szerepe ebben?

Volt olyan konferenciánk, ahol erről szólt a kerek asztal beszélgetés a média szakembereivel és reklámszakemberekkel, most is lesz ilyen konferenciánk május 15-én. Nyilván az a jó, ha minél több pozitív példa van, ha pl. a Barátok közt c. sorozatban fiatal anyuka is szerepel, ha valahogy be lehet csempészni mindenféle módon ezt az értékrendet is a műsorokba. Elkészítettük a Kényszerszinglik c. valóságshow-t, amiben 3 fiú és 3 lány társat keresett, és ezt követtük végig. Ezzel azt is bebizonyítottuk, hogy maga a valóságshow műfaja használható pozitív értelemben is.

Szerintem, ha sokat beszélünk róla, akkor lassan változik az értékrend is, nagyon jó, hogy a kormány is sokat beszél róla. Egyébként a legfrissebb KSH adatok szerint is egyre több gyerek születik, egyre több a házasság, egyre kevesebb az abortusz. Ez mind ennek a "kommunikációs offenzívának" az eredménye is, amit együtt csinálunk, lassan hoz változást, de már elindult egy ilyen divat. A médiában sok pozitív példát is látok, szerintem nincs olyan női magazin, aki direkt gyerekellenes lenne, inkább a család-gyerek téma mellett vannak.

Létezik ezzel párhuzamosan az "önmegvalósítás" trendje. Sokat gondolkoztam azon, hogy miért maradnak annyian egyedül, - nekem is több 40 körüli egyedülálló barátnőm van - szerintem azért is, mert nehéz úgy társat találni, hogy az embernek nagyok az elvárásai. 20 évesen még nincsenek extra nagy elvárások, a fiatalok összejönnek, elmennek sétálni, szerelmesek lesznek és megházasodnak. Később, 30 felett tudatos elvárásokkal, profitorientált módon, álláshirdetés alapján keresgélni, majdnem hogy reménytelen.

Teljesen egyetértek, hogy meg kell valósítani önmagunkat, de egy kicsit lazább dolognak tartom, mint ahogy az újságok sulykolják. Nem úgy valósítja meg magát valaki, hogy leül és kigondolja, én mindenáron festőművész leszek, hanem festeget, a barátaival csinál egy kiállítást, ahol kiderül, hogy ez tetszik az embereknek és a végén festőművész lesz belőle. Szerintem szabadabb, nyitott hozzáállással könnyebb megtalálni a karriert, a társat, a barátokat, közösséget.

A nemrég megjelent Boldogságkeresés útjai – Az érett személyiségtől a kiegyensúlyozott párkapcsolatig c. könyv nagyon népszerű, milyen személyes visszajelzéseket kaptál róla? Mi a legfőbb üzenete a könyvnek?

A szüleim könyve, amit most újra kiadtunk, a Bookline top 10-es listájára felkerült, aminek nagyon örülök, hiszen az volt a cél, hogy minél több emberhez eljusson. Tényleg nagyon hasznos könyv, időről időre előveszem és szinte minden élethelyzetre találok benne jó ötleteket.

Alap mondanivalója az, hogy nem egymás szekálásával lehet előbbre jutni, hanem egymás dicséretével, sőt ebben a könyvben egy tudományos magyarázatot is fűznek hozzá, pl. a szidás nem vezet eredményre, mert a szidásnak nem az lesz a következménye, hogy az illető megváltozik, hanem visszahúzódó, ellenséges lesz, ő is keresi benned a hibákat.

A könyv legfőbb üzenete: nagyon fontos a felelősségre vonás helyett dicsérni a másik embert, a bizalom az alapja minden jó kapcsolatnak. Ha elkezded keresni és dicsérni a másikban azt, ami jó, akkor idővel a rossz dolgok is elkezdenek eltűnni és a jó dolgok kerülnek előtérbe. Egyik barátnőm mesélte, hogy nagyon rossz a házassága, válófélben vannak, mondtam neki, hogy anyukám szerint dicsérni kell. Ez nehéz, mert a férje sokszor szidja, rossz a hangulat otthon, végül mégis elkezdte dicsérni. Azóta a férje többet segít, foglalkozik a gyerekekkel, kedvesebb lett. Nyilván az összes problémájuk nem oldódott meg, de elindult egy változás.

A mozgalomban több családterapeutával is szoros együttműködésünk van, a helyi közösségekben is szeretnénk ajánlani jó családterapeutákat, mert hiszünk abban, hogy minden kapcsolat megjavítható, érdemes segítséget kérni.

Hogyan tudod megvalósítani a család-munka egyensúlyt a saját életedben? Sikerül összehangolni a mozgalom ügyeit a filmrendezéssel és a családoddal?

Nagyon nehéz, az a legnagyobb lelkiismeretfurdalásom, hogy 3 királyfizom, miközben az egyetlen végre megszületett kislányommal is foglalkozhatnék. Igyekszem minimalizálni az elfoglaltságokat, pl. hétvégén soha nem vállalok programot. A 3 királyfi mozgalom egy önműködő szervezet, önkéntesként vezetem, de a munkatársak sokat tesznek, nagyon eredményesek.

Megfigyeltem azt, hogy a kislányomnak is jó, ha aktív vagyok, azt hiszem, ha éjjel-nappal együtt lennénk, akkor egymás agyára mennénk. Amikor napközben együtt vagyunk, próbálok nagyon intenzíven vele lenni, minőségi időt tölteni, sok szeretet adni. Nekem a mintám az anyukám, aki komoly karriert futott be, de sohasem éreztem a hiányát. Annak ellenére, hogy sokat dolgozott otthon, mindig éreztem, hogy számíthatok rá, meghallgatott, foglalkozott velem, segített. Ezt a nagyfokú odafigyelést kell megadni, azzal kiegyenlíthető az a néhány óra, amit az ember nem a gyerekével tölt.

A kislányom szeptembertől óvodába megy, akkor meglátom, hogy készítek-e filmeket, egyébként producerként azóta is dolgozom. Most pl. az Ukrajnában meghalt magyar katonákról készítettünk egy filmet.

Számomra a legnagyobb önmegvalósítás a gyerekem, a legnagyobb csoda, semmivel sem hasonlítható össze. Úgy adatott, hogy értem el sikereket a filmjeimmel, fantasztikus és felemelő érzés volt. De a siker nagyon rövid távú, hirtelen, egyszeri pozitív élmény. A gyerek viszont egy folyamatos öröm, amibe persze sok fáradság, nehézség is van, de maga az öröm konstans.

Halász Kinga, Budapestimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Képregény, táblakép, futás... a közös pont: a Himnusz

Képregény, táblakép, futás, ismeretlen szerelmes ... a Himnusz és Kölcsey titkai

Gondolnád, hogy január 22-én ünnepeljük a Himnusz születésnapját? És azt tudtad, hogy képregény is készült belőle? Vagy azt, hogy Kölcsey nem is tartotta jó versnek?
23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

23 mondat, amit ne mondj annak, aki bajban van

Te is tudsz ilyen „jó szándékú”, de romboló mondatokat? Nekem a „kedvenceim” az „Engedd el!” a „Másoknak sokkal nehezebb” és a „Tudom, mit érzel”. Ilyenkor szívesen visszakérdeznék: Tényleg tudod?! Szerintem fogalmad sincs…
Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Love my Snowboard – Fotó- és videópályázat

Pályázat típusa: fotó- és videó pályázatBeküldési határidő: 2022. március 30.
Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Novellapályázat Preyer Hugo emlékére 2022

Pályázat típusa: sci-fi novellák írásaBeküldési határidő: 2022. március 31.Korcsoport: 3-12. osztályos gyerekek

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére