Jelenlegi hely

Fuss a babával!

A sporthoz akaraterőre és kitartásra van szükség. No, meg szabadidőre. De mi van akkor, ha plusz kilók vannak rajtunk, depressziósak vagyunk, és még a gyereket sincs kire hagyni? Akkor kell csatlakozni a Fuss Babakocsival! Egyesülethez.

Nyári Fruzsinát, az egyesület alapítóját telefonon értem utol, ugyanis mindig mozgásban van. Éppen legkisebb gyermekét altatta egy kiadós séta közben.

Milyen változásokon ment keresztül az egyesület a kezdetek óta?

Először is, a tagok létszáma nagyon megnőtt. Sokan vannak, akik már a második gyermekükkel kezdik újra a futást. Új tagjaink is vannak, ami annak köszönhető, hogy elismert sportág lett Magyarországon a babakocsis futás. Most éppen egy olyan egyesületi helyet keresünk, ahol működtetni tudnánk a babakocsi-kölcsönzőnket és összejöhetnénk a tagokkal. 

Miért van szükség a babakocsi-kölcsönzőre, a futáshoz speciális babakocsi kell?

Igen, erre nagy hangsúlyt fektetünk. A legideálisabb babakocsis futást próbáljuk reklámozni, vagyis futóbabakocsit preferálunk mindenképpen. Fontos, hogy a babakocsi rázkódásmentes legyen, nagy kerekeken fusson és legyen nap- és szélellenzője. A kölcsönzőnkben közel negyven különböző futóbabakocsi áll a szülők rendelkezésére, így lehetőségük van kipróbálni, hogy számukra melyik babakocsi a legkényelmesebb. 

Szülés után mennyi idővel lehet elkezdeni a futást?

Hat hónap a javasolt egy átlagos anyukánál, de akinek hatalmas sportmúltja volt korábban, az elkezdheti előbb is. Ebben is segít egyébként a legújabb programunk, a Szumma, amely egy szülés utáni mozgásprogram. Első körben hét anyuka kapcsolódott be a projektbe, és több szakértőt is felsorakoztattunk, akik pontosan elmondják, hogy mikor mit kell csinálni. Az anyukákra jellemző ugyanis, hogy szülés után a nagy túlsúly és a megváltozott élethelyzet miatt jönnek rá, hogy el akarnak kezdeni sportolni. De ha túl korán vagy túl intenzíven kezdik el a sportot, abból később probléma lehet. Ha az újdonsült anyuka nemi szervei még nem regenerálódtak kellőképpen a szülés után, és túl korán elkezd futni, akkor később akár vizelet-visszatartási problémái is adódhatnak. Szumma programunkban a futást megelőzi az intim torna, a szétnyílt hasizom regenerálása, a hát-, derék- és hasizmok erősítése, valamint a helyes testtartás visszaállítása. Ezen kívül az anyukákkal dietetikus, illetve később életvezetési tanácsadók is foglalkoznak. A programjainkhoz, közösségi rendezvényeinkhez bárki csatlakozhat Budapesten és vidéken is. 

A babák mit szólnak a futáshoz?

Az első másfél év általában nagyon gördülékeny, a babák békésen pihennek a babakocsiban. Amikor elkezdenek járni, akkor van egy pár hét, amikor nagyon akarnak menni, és elkezdenek mozgolódni, ilyenkor többet sétáltatjuk őket. A futás utáni piknikezést, a más babákkal való barátkozást pedig nagyon szeretik. Természetesen mindig a baba az első, ha bármi baja van, akkor megállunk, és ha nem bírja, akkor kevesebbet futunk, de ha elaludt, akkor akár lehet több kilométert is megtenni. 

Mit gondolsz, könnyebben megszeretik a sportot azok a kamaszok, felnőttek, akikkel futottak gyerekkorukban? 

Abszolút. Összejöveteleinken megfigyelhető, hogy már a 2-3 éves gyerekek elkezdik utánozni a szüleiket. Futás előtt bemelegítenek, a végén pedig nyújtanak együtt az anyukával, apukával. És nagyon szeretnek futni is, ezért rendezünk minden évben gyereknapi futóversenyt is. Ezen kívül a futás beépül a mindennapjaikba, esténként nem azt látják, hogy a szülők leülnek a tévé elé, hanem hogy a család együtt sportol.  

Apák és nagyszülők is bekapcsolódnak a programokba?

Igen, bár az anyukák vannak többen. Nagyszülő is fut néha az unokával. A mi családunkban éppen az apuka kezdett el futni először, mert 12 órát dolgozott az irodában naponta, és nem akart még a sportolással is időt elvenni a családtól, viszont muszáj volt a sok munka mellett kikapcsolódnia. Az egyesületben apás futást is tartunk minden nyáron, ilyenkor őket ünnepeljük a rendezvényen. 

Miben segít a futás az édesanyáknak? 

Tavaly volt egy kampányunk, amelyben tíz, teljesen más élethelyzetben lévő anyuka mondta el, hogy neki miben nyújtott segítséget a babakocsis futás. Ilyen például a szülés utáni depresszió, ami magában foglalja a bizonytalanságot, a magányt, a gyerekneveléssel és munkahely kereséssel kapcsolatos problémákat is. Ezen kívül sok az inzulinrezisztenciás anyukánk, nekik nagyon fontos, hogy a diéta mellett sportoljanak is. Emellett hatalmas szabadságot ad ez a fajta mozgásforma, mert nem kell várnunk sem a nagymamára, sem a bébiszitterre, csak megfogjuk a babakocsit és elmegyünk sportolni akkor, amikor akarunk. És van még egy nagyon fontos dolog, ez pedig a közösség, rengeteg új barátra találtak az anyukák a babakocsis futás közben. 

Van még valamilyen nagy álmod, amit szeretnél megvalósítani az egyesületen belül?

Az egyesületi hely nagyon fontos lenne: hogy legyen egy központunk ahová összejárhatunk. Tematikus programokat szeretnénk tartani, vendégelőadókat hívni, a kölcsönzőnket is ott tudnánk működtetni, tehát minden vágyam az, hogy létrejöhessen egy Fuss babakocsival! Központ, ahol anyukák, apukák és babák egyaránt jól érzik magukat. 

Remélem, teljesül az álmod! Sok sikert kívánok.

Szerző: Szentkuti Anna

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Friss: Sokan érdeklődtetek, és igen, Eta néni 2021-ben ismét sok szeretettel vár mindenkit! Nyitva a ház az adventi időszakban.Dabason van egy ház, ami varázslatos ünnepi fényárban úszik. De nem egyszerűen tujákra aggatott fényfüzéreket kell elképzelni, hanem egy olyan színes csillogást, mintha becsöppentél volna egy karácsonyi Hollywoodi rajzfilm közepébe. Eta néni több mint tíz éve díszíti fel házát és udvarát az ünnepek közeledtével.
Országos adventi programajánló

Országos adventi programajánló

Adventi ablaknaptár, gyertyagyújtások, vásári és betlehemes programok.. a várakozás, a csodák, a meglepetések időszaka. Különleges adventi programok készülődnek szerte az országban, válogattunk belőle.
Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

Ha felerősödik a vágy, hogy segíts másokon, akkor itt egy remek lehetőség, amivel bizony nagy mosolyt csalhatsz egy gyermek arcára! Nincs más dolgod, csak egyszerűen december 6-ára készíts egy mikulás csomagot, és rakd le egy padra, egy párkányra, bárhová, ahol egy kisgyermek megtalálhatja.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére