Jelenlegi hely

Elérhetőek az Egyszülős Központ online szolgáltatásai

A gyermeküket egyedül nevelő szülők segítésére állami támogatással, az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány közreműködésével alakul meg idén az Egyszülős Központ, amely szolgáltatásait az érintettek javaslatait figyelembe véve alakítja ki. A központ áprilisban elindította azon online szolgáltatásait, amelyekre a legnagyobb igény mutatkozik, így jogi, pszichológiai tanácsadást és mediációs segítséget kaphatnak a hozzájuk fordulók.

Az online szolgáltatások az ország bármely részéről elérhetőek és ingyen lehet őket igénybe venni.

Az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány 2005-ben jött létre, hogy segítse az egyedülálló, elvált, megözvegyült szülők által fenntartott egyszülős családokat. Ma Magyarországon körülbelül 300 000 családból hiányzik az egyik szülő és ezek a családok több mint félmillió gyereket nevelnek. Az idei évtől állami támogatással nyílik arra lehetőség, hogy ezek a családok több segítséget kapjanak mindennapi nehézségeik megoldásában.

Nagy Anna, az alapítvány kuratóriumi elnöke az online szolgáltatások ünnepélyes elindításakor arra hívta fel a figyelmet, hogy: "Több mint 300 ezer szülő naponta 48 órányit teljesít, hiszen két ember helyett kell, hogy helytálljon. Több mint félmillió gyerek egyetlen szülővel nevelkedik és tanul meg sok mindent, amihez két szülő kellene. Most rajtunk a sor, hogy mögéjük álljunk, hogy segítsünk nekik és – ahogy ez még sosem történt – ünnepeljük őket és ismerjük el azt a hatalmas teljesítményt, amit nap mint nap nyújtanak."

Benda Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára a központ létrehozásához nyújtott 500 millió forintos állami támogatásról szólva kiemelte: "Évek óta azon dolgozunk, hogy Magyarország családbarát ország legyen. Sokszínű a magyar társadalom, sokféle család létezik, s mi abban kívánunk segíteni, hogy létesüljön egy olyan központ, ahol a hasonló sorsú emberek meg tudják beszélni gondjaikat, de akár örömüket is megoszthatják egymással és otthonosan érezhetik magukat."
Az alapítvány online közvélemény-kutatást végzett az érintettek körében, hogy milyen nehézségekkel küzdenek és milyen jellegű segítségre lenne leginkább szükségük. A több mint ezer válaszadó véleményének figyelembe vételével indítja el tavasszal az Egyszülős Központ – számos szakember közreműködésével – online szolgáltatásait, akik jogi tanácsadással, lelki segítségnyújtással, mediációval (alternatív vitarendezéssel) állnak – az alapítványon keresztül – a hozzájuk fordulók rendelkezésére. A szolgáltatások ingyenesek, e-mailben, skype-on és telefonon keresztül lehet őket igénybe venni, de a lehetőségektől függően személyes konzultációra is lesz lehetőség. Részletes tájékoztatást az Egyszülő.hu  oldalon találhatnak az érdeklődők.

A szolgáltatások indítására rendezett Kóstolj bele az Egyszülős Központba! című programon az érdeklődők valódi ízelítőt kaphattak az áprilistól elérhető segítségnyújtásból és személyesen is találkozhattak, konzultálhattak több, a központ munkáját segítő szakemberrel. Az eseményen részvevő jogászoktól, pszichológusoktól tanácsot kérhettek tipikus élethelyzetekre, és megtudhatták, milyen problémák kezelésében segíthet az alternatív vitarendezés, a mediáció. Ebben partnerünk a Közép Európai Mediációs Intézet (KEMI), akikkel közösen szeretnénk elérni, hogy minél többen megismerjék és alkalmazzák a vitarendezés ezen hatékony, gyors és költséghatékony módját. A nyitó rendezvényen egyes élethelyzetek felelevenítésével érzékeltették az egyszülős családok mindennapjait az Érintések Improvizációs Színpad szakemberei közreműködésével.

Az év második felében megnyíló központ munkáját segítő szakemberek köre folyamatosan bővül, munkatársai pedig tavasztól az online tanácsadásokon kívül rendszeresen szerveznek közösségépítő programokat, s a tervek szerint nyáron legalább száz gyermeknek biztosítanak majd kedvezményes táborozási lehetőséget.

Forrás: egyszulo.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Régi idők karácsonya Budapesten

Régi idők karácsonya Budapesten

Milyen volt az ünnepi készülődés az elmúlt évszázadban a fővárosban? Régi képekkel mutatjuk be, hogy milyen is volt egykor a karácsonyi forgatag.
Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Eta néni 2021-ben ismét sok szeretettel vár mindenkit! Nyitva a ház az adventi időszakban.Dabason van egy ház, ami varázslatos ünnepi fényárban úszik. De nem egyszerűen tujákra aggatott fényfüzéreket kell elképzelni, hanem egy olyan színes csillogást, mintha becsöppentél volna egy karácsonyi Hollywoodi rajzfilm közepébe. Eta néni több mint tíz éve díszíti fel házát és udvarát az ünnepek közeledtével.
Országos adventi programajánló

Országos adventi programajánló

Adventi ablaknaptár, gyertyagyújtások, vásári és betlehemes programok.. a várakozás, a csodák, a meglepetések időszaka. Különleges adventi programok készülődnek szerte az országban, válogattunk belőle.
Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére