Jelenlegi hely

Digitális detox a koncertteremben

A Pannon Filharmonikusok segítő kezet nyújt a fiataloknak, hogy koncertjeiken mobiljuktól elszakadva megtanulják átélni az adott pillanat örömét és élvezni a jelenlétet.

A közösségi média térhódítása lehetővé tette, hogy mindenhol mindig jelen legyünk. A telefonunk vagy a laptopunk segítségével kedvünkre ugrálhatunk térben és időben. Ma már azt is tudjuk, hogy ennek nemcsak nagy előnyei, de komoly veszélyei is vannak. Ennek a veszélynek pedig a fiatal generáció pont úgy ki van téve – ha nem jobban –, mint az idősebb korosztály. A digitális detox alatt önként késztetjük magunkat elvonókúrára a social media tereiből. Elvonás általi méregtelenítés történik. A túl sok információ a méreghez hasonlóan túlterhelő lehet az ember pszichéjének, lelkének, melyektől így meg tud szabadulni. Vannak, akiknek ez elképzelhetetlen, esetleg komoly gondot okoz. A Pannon Filharmonikusok a problémára való figyelemfelhívás mellett megoldási lehetőséget is kínál.  


A nagy múltú, országosan is ünnepelt zenekar hosszú évek óta kiemelt figyelmet fordít arra, hogy az évadok során hangversenyei, előadásai minden korosztály számára lehetőséget teremtsenek belépni és megismerkedni a komolyzene világával. Amellett, hogy korcsoportonként kínál komolyzenei programokat a zenekar, a 2022/2023-as évadtól valamennyi pécsi és Müpában tartott budapesti bérletes hangversenyén ingyen vehet részt a 6-18 éves korosztály.

A nem mindennapi kezdeményezést örömmel fogadta a közönség, akik több mint 500 db díjmentes bérletet vásároltak a 18 év alatti korosztály számára. A koncertekre azonban ritkán gondolunk a digitális detox tökéletes helyszíneként. Ha viszont végiggondoljuk, mit ad a komolyzenei élmény és mire van szüksége azoknak, akik el akarnak szakadni a közösségi média világától, rájövünk, hogy a kereslet és a kínálat tökéletesen fedi egymást.

A hangversenyeken minimum egy, de inkább két-három órára szakadunk ki a nyüzsgő, feladatok özönét ránk zúdító világból. A koncert előrehaladtálva észrevétlenül feledkezünk meg a minket folyamatosan körülvevő zajról és adjuk át magunkat a zene örömének. A komolyzene stimuláló, pozitív egészségügyi hatásról számos tanulmány értekezik, ide értve a kognitív funkciók javítását, az idegrendszer megnyugtatását és a kreativitás fejlesztését. Segíthet a magas vérnyomás kezelésében, enyhíti és meg is szüntetheti a stresszt, valamint kifejezetten ajánlják kismamák számára a magzatra gyakorolt pozitív hatások miatt.

A digitális detox sikere pont abban rejlik, hogy ösztönöz ismét a jelenben lenni és az adott pillanatra fókuszálni a megosztás és válaszadás kényszere nélkül. A koncertteremben ez a folyamat még intenzívebben zajlik le, köszönhetően a komolyzene nyugtató, stimuláló erejének.

Azok a fiatalok tehát, akik rendszeresen eljárnak hangversenyekre, megtanulnak újra lelassulni, kizökkennek a környezetből rájuk zúduló ingerekből és nem utolsósorban rövid, de annál hatékonyabb digitális detoxot tartanak. Mindezek pozitív hatása az életük más területén is jelentkezni fog.

A Pannon Filharmonikusok 18 éves kor alattiaknak szóló eseményei, részletes leírásokkal az octOPUS névre keresztelt programsorolóból érhetők el digitális formában is IDE kattintva.

Érdemes ezeket végigböngészni és gyermekeink figyelmét felhívni a lehetőségekre, vagy egy közös programot választva családilag ellátogatni a zenekar valamelyik programjára. Óvjuk együtt a lelki egészségünket és keressük meg azokat a helyzeteket, ahol testileg és szellemileg is töltődhetünk.

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére