Jelenlegi hely

20. alkalommal Cipősdoboz akció - dobozolj Te is!

A Baptista Szeretetszolgálat 20. éve koordinálja a karácsonyi adománydobozok gyűjtését.

Mennyi szeretet fér egy cipősdobozba?
És mennyi öröm?
Eláruljuk: ren-ge-teg!

Az idén 20. alkalommal indul útjára november 24-én a Cipősdoboz akció, melynek lényege: egy cipősdobozba korosztályok szerint meglepetés ajándékokat helyezhetünk el, becsomagoljuk, a kijelölt leadópontokon egyikén leadjuk, majd a Baptista Szeretetszolgálat koordinálásában rászoruló gyermekekhez kerül az ajándék.
A dobozok elsődleges „kikötői” gyermekotthonok, nagycsaládos szervezetek, kórházak, fogyatékos gyermekek fejlesztésével foglalkozó iskolák, egyesületek, alapítványok, civil szervezetek.

A kezdeményezés Angliából indult, ahol az egyszerűbb postázás miatt kezdték el cipősdobozokba csomagolni az ajándékokat és elküldeni szegény gyerekeknek. A kezdeményezők nem sejthették, hogy egyszerű, de nemes tettüket százak, ezrek, milliók követik majd, és hogy a "cipősdobozba zárt szeretet" áttör határokat, korokat, életszemléleteket, és mozgalommá alakul szerte a világon. A Cipősdoboz akció (vagy, ahogy szülőhazájában, Angliában hívják, Operation Christmas Child) elérte hazánkat is, akkor még Nyugat-Európából érkezett csomagokat kaptak karácsonyra – a Baptista Szeretetszolgálat közreműködésével – az arra rászoruló gyerekek. 2004-ben a szeretetszolgálat elindította hazánk első önálló akcióját, amihez a közel 2 évtized alatt sok-sok támogató, cég, üzlet, szervezet csatlakozott és ma már többszáz leadó pont működik országszerte. 

Kezdetben az akció egyetlen gyűjtőponttal működött, a dobozokat postán vagy személyesen a Szeretetszolgálat szociális irodájának címére lehetett küldeni. 2006-ban már minden megyében volt egy helyszín, és a csomagok száma meghaladta a tízezret. 2011-ben 24500, 2012-ben 33.000 db csomag gyűlt össze és okozott örömet gyerekeknek, családoknak.

Nézzük az előző év számait!
2022-ben összesen 44.761 db dobozt gyűjtöttek, többszáz gyűjtőponttal.

A kezdeményezés mellé több neves színművész, közéleti személyiség és munkahelyi csapat állt, akik nem csak nevüket, hanem kétkezi munkájukkal is segítették az önkéntesek munkáját. Segítettek a csomagolásban, szelektálásban és a csomagok kiszállításáben, átadásában - ahol többen műsorukkal ajándékozták meg a gyerekeket. 

FNTOS KÉRDÉSEK:
Hogyan készíthetek ajándékot?

Első lépésként Keress egy jó állapotban lévő, üres cipősdobozt! Ezután döntsd el, hogy hány év körüli fiúnak vagy lánynak szánod ajándékod, s a cipősdobozt töltsd meg ajándékokkal. A cipősdoboz ajándékokat 0-tól 18 éves korig gyűjtjük.

Mit tegyek a cipősdobozba?

Cipősdoboz ajándékodba bármit tehetsz, aminek egy gyerkőc örülhet. Ez életkortól és nemtől függően sok minden lehet, ajándékodnak szinte csak a fantáziád szabhat határt, na és persze a doboz mérete : ) Kérünk, csak sérülésmentes tárgyat tegyél a dobozba, hisz karácsonyi ajándék lesz. HA gondolod, írj pár személyes sort a megajándékozott gyermeknek, családnak!

Van amit ne tegyek bele a dobozba?

Arra kérünk mindenkit, ne tegyetek: agresszivitásra késztető képeket, játékokat; pl.: játékpisztolyt, kést, pc-játékot); konzervet, romlandó ételeket, gyümölcsöt; törékeny tárgyat (tükröt, porcelánbabát, stb.); gyógyszereket

Sampon, testápoló, egyéb folyékony tárgy esetén tanácsos gondosan becsomagolni azt egy zárható tasakba, hogy sérülés, szivárgás esetén se tegye tönkre az egész ajándékcsomagotokat

Hogyan csomagoljam be a dobozom?

Elkészített ajándékod csomagold be színes csomagolópapírral, külön a tetejét és külön az alját, majd ragaszd le átlátszó cellux ragasztó szalaggal, vagy kösd át zsineggel! Így nem nyílik ki szállítás során, viszont könnyen kinyitható és visszazárható az elengedhetetlen biztonsági átnézések elvégzésekor! A dobozra jól láthatóan írd fel, hogy milyen korosztályú lánynak/fiúnak szánod ajándékod, pl. így: “fiú 12″ vagy “lány 8″.

És ne feledjétek, minden évben díjazzák a legkreatívabb cipősdoboz ajándékokat, így bátran engedjétek szabadon fantáziátokat !
 

Hol és mikor adhatom le a cipősdobozomat?

Az elkészült ajándékcsomagot legkésőbb december 18-ig juttasd el a cipősdoboz begyűjtő helyek valamelyikébe! Ezek pontos címéről, a cipősdoboz leadóhelyek nyitva tartásáról, illetve a helyi partnereink elérhetőségéről ITT olvashattok. 

Amennyiben valaki mégis postai úton kívánja ajándékát eljuttatni, úgy ezt az alábbi címre kérik elküldeni: Baptista Szeretetszolgálat 1102 Budapest, Bánya u. 1.

Hova kerülnek az ajándékok?

Az összegyűjtött cipősdoboz ajándékokat a Baptista Szeretetszolgálat országos önkéntesi hálózatán keresztül juttatja el a gyermekekhez, még az ünnepek előtt. A dobozok elsődleges „kikötői” gyermekotthonok, nagycsaládos szervezetek, kórházak, fogyatékos gyermekek fejlesztésével foglalkozó iskolák, egyesületek, alapítványok, civil szervezetek.

Hogy idén hány gyermek örülhet karácsonyi ajándéknak december 24-én, az Rajtatok múlik.
Csatlakozzatok Ti is, dobozoljatok és próbáljátok ki Ti is:
mennyi szeretet fér el egy cipősdobozban?

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére