Jelenlegi hely

Gyüttment találkozó – Ébredj, teremts, kapcsolódj!

A Gyüttment a vidéken újrakezdő, a környezettudatos vidéki értékrendet választó, tájba illeszkedő emberek, közösségek, és a hozzájuk kapcsolódó városi gondolkodók éves összejövetele, amelyet idén Magfalván rendeznek.

Vidéken újrakezdők

"Mi, vidékről álmodók és vidéken álmodók, Lesz-Gyüttmentek és Már-Gyüttmentek idén hatodik alkalommal találkozunk, hogy egymással megosszuk tudásunkat, kicseréljük tapasztalatainkat egy szelíd találkozón, nulla hulladék szemléletben."

A Gyüttment Találkozón megismerkedhetsz, kapcsolódhatsz vidéken újrakezdőkkel, az országban már létező gyüttment közösségek képviselőivel, és azokkal is, akikben még csak érlelődik a vidékre költözés gondolata.

Szó lesz azokról a kulturális értékekről és tapasztalati tőkéről, melyet a vidéken élők őriznek, ápolnak, és megismerhetjük korunk az ökotudatos létezéshez kapcsolódó legújabb vívmányait is.

Mindezt egy olyan eseményen, ahol közösséget alkotva együtt keressük a válaszokat a jelenünket és jövőnket feszítő társadalmi, gazdasági és környezeti kérdésekre. 

Kiemelt célunk, hogy a kis helyi, a mi értékrendünkkel azonos szemléletben élő közösségeket, csomópontokat támogassunk, és kapcsolatot építsünk ki velük. Így egyrészt kölcsönösen erősíthetjük egymást, másrészt bátoríthatjuk azokat, akik belevágnak ebbe az életmódba.

Ezért szeretnénk ökotudatosabb pártolói tagjaink számára megszervezni a Gyüttment Találkozókat, akár több gyüttment bázist támogatva, az ország különböző pontjain, de évről évre ugyanazokon a helyszíneken, így ezáltal láthatóvá válik majd adott helyszín fejlődése, közösségének alakulása. Ennek segítségével hisszük, hogy létrejöhetnek olyan vidéki csomópontok, ahol folyamatosan, az év többi részében is történik a gyüttment élet, ahová lehet menni tanulni, tapasztalni, segíteni, kapcsolódni.

A Gyüttment Találkozó nulla hulladék szemléletű, ez azt jelenti, hogy négy nap alatt semmilyen hulladékot nem termelünk, vagy csak olyat, amelyet komposztálni tudunk. Ezt Magyarországon először mi valósítottuk 2017-ben és azóta is rendezvényeink védjegyévé vált.

Idén is szelídek leszünk. Ez felelősségteljes gazdasági, utazási, szórakozási szemléletet jelent: megmutatkozik abban, ahogyan a természettel és a Földdel bánunk, ahogyan egymáshoz kapcsolódunk és közösséget építünk, sőt, még abban is, ahogyan kikapcsolódunk, ahogyan zenélünk és zenét hallgatunk.

Most is nagy hangsúlyt fektetünk a környezetbarát közlekedésre. Külön felületet biztosítunk a gépkocsimegosztásra: osszuk meg szabad autóüléseinket, és mérjük fel, mennyi karbonterhelést jelentünk környezetünk számára, hogy mindezt egy faültetési programmal semlegesíteni tudjuk!

Mire számíts még?

 • Szakmai beszélgetésekre, előadásokra, tudás- és tapasztalatmegosztásra, amelyek minden téren megkönnyítik a gyüttment életet
 • Közös alkotásra, workshopokra, hogy használható, gyakorlati tudást szerezz
 • Természetes építészeti, gazdálkodási, gyógyászati megoldásokra, praktikákra
 • Közösségi élményre: közösségben leszünk
 • Zenére: kulturális élményszerzés népművészek, muzsikusok részvételével
 • Termelői piacra a hozzánk érkező „helyi hősök”, mesteremberek alkotásaival
 • Családi és gyermekprogramokra, játékokra, helyismereti túrákra és sok mozgásra

A Találkozó programja

 • Gazdálkodók tere: a környezettudatos gazdálkodás alapjai
 • Építők tere: a természetes építkezés módszereinek bemutatása
 • Közösségi udvar: a közösségekben megjelenő párkapcsolati dinamikák
 • Gyógyító tér: minden, amit a népi gyógyászatról tudni kell
 • Gyerektér: játékos foglalkozások a kisebbeknek
 • Piactér: jóságok helyi kézművesektő, termelőktől
 • Esténként: egy kis zene és beszélgető körök a tűz mellett

Részletes programbontás 

A rendezvény maxium létszáma 500 fő lesz, így oltási igazolvány nélkül is látogatható.

Gyüttment Találkozó 2021
2021. augusztus 26-29.
Magfalva

Forrás

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Balesetbiztosítás a szünetekben is jár minden gyereknek! Tudod, hol kell igényelni?

Balesetbiztosítás a szünetekben is jár a gyerekeknek - avagy mi, mennyi, és hol kell igényelni

Jó ha tudjátok, hogy a tavaszi, nyári és az őszi szünetre is jár az ingyenes állami gyermek- és ifjúsági baleset-biztosítás a gyermekeknek, persze ne legyen rá szükség, de ha mégis, akkor mutatjuk, miért mennyit fizetnek és hogy kell igényelni. 
Annyi mindent el akarok még mondani, és annyi mindent át akarok még élni veled.- levél a lányomnak

Annyi mindent el akarok még mondani, és annyi mindent át akarok még élni veled - levél a lányomnak

A lánygyermekek világnapja margójára...Csak bámultam és gyönyörködtem benned mikor megszülettél, olyan tiszta, olyan nemes és olyan örökkévaló érzés volt. De aztán lement a nap, és mikor felébredtem máris kiskamasz lett belőled. Hová lett az idő, mikor gyorsult fel ennyire? Az édes magabiztos kisdedből lassan egy öntudatos, gátlásos, gyönyörű nagylány lesz.
Imádnivaló makkfigurák egy cseh grafikus apukától

Imádnivaló makkfigurák egy cseh grafikus apukától

Dubánci, avagy Petr Vaclavek MakkMarcijai, a háromgyermekes prágai apuka zseniális szüleményei.
Rajzpályázat Én és az állatok címmel

Rajzpályázat Én és az állatok címmel

A Debreceni Állatkert több mint 17 hektáron szolgál a környezeti nevelés színteréül és biztosít lehetőséget a tantervhez illeszkedő vagy tanórán kívüli foglalkozások megtartására. Az Állatok Világhete alkalmából rajzpályázatot hirdetett.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére