Jelenlegi hely

"Nagyon várom, hogy lássam ezt a kislányt!" - Palya Bea a Budapestimaminak

Eddig mindig elutaztunk, talán félelemből, talán menekültünk a rossz családi emlékek elől, talán idő kellett még nekünk, talán csak erre vágytunk épp... A tavalyi volt az első közös itthon töltött karácsonyunk. - meséli Palya Bea. Az énekesnő számára az idei ünnep duplán is várakozással teli, hiszen januárra várja második kislányát. 

Hogy állsz a karácsonyi készülődéssel? Mennyire vagy ilyen sütős-díszítgetős-készülődős típus?

Eddig nem voltam, mert decemberben szanaszéjjel énekeltem magam. Most nagyon jólesik ez a lassulás, persze azért ez részben csak duma, mert így kilenc hónapos terhesen is épp tegnap vettem még fel 13 új dalt, az Éjjeli dalok anyagot, és minden napra jut vagy négy-öt program, tanítás, találkozó, interjúk, próba….

Az Igazi angyal c. karácsonyi dalodban arról énekelsz, hogy hogyan változott számodra a karácsony. Mit jelent most számodra az ünnep?  

Azt jelenti, hogy végre van időnk együtt lenni, idén, kivételesen tényleg lélekben is ott vagyok. Kiscsaládos és nagycsaládos karácsony is lesz. Emellett fényvárós ez az ünnep. Én nagyon szeretem a karácsonynak ezt az eredeti jelentését, innentől hosszabbodnak majd a nappalok.


Fotó: Emmer László

Palya Bea a magyar zenei színtér egyik meghatározó alakja, elismert dalszerző, énekes, előadóművész és író. Zenei anyanyelve a magyar népzene, de művészetére nagy hatással volt a cigány, bolgár, szefárd és indiai népek zenéje is. Bea leginkább saját dalait énekli, melyben egy megindítóan személyes világ tárul elénk. Tizenegy szólólemezén nyomon követhető az a folyamat, ahogy játszik hagyománnyal és modern témákkal - újat építve ezáltal a tradíció talaján -, és ahogyan önmagát dalokba gyúrva halad egy belső úton. Szövegei szókimondóak, fájóan őszinték vagy éppen humorosak. Gyönyörű hangjával, szuggesztív előadásmódjával és erős színpadi jelenségével pedig rögtön bűvkörébe ejti közönségét. 
www.palyabea.hu

Az idei év vége dupla várakozás számodra, hiszen hamarosan megszületik második gyermeked, mi az, amitől legjobban tartasz ebből az új helyzetből és mi az, amit most a legjobban vársz?

A legjobban azt várom, hogy lássam ezt a kislányt. A szüléssel kapcsolatban váltakozik bennem a félelem és az izgalom keveréke, de a félelem még többször nyer. Ez a mostani egészen különleges időszak, hiszen a várakozás valóban egy kisbaba megszületésére is vonatkozik. Nagyon várjuk már, hogy lássuk, öleljük, pusziljuk a negyedik családtagot, és nagyon várom azt is, hogy lekerüljön rólam ez a 15 kilós súlyzó, amit nem tudok egy percre sem letenni… Szóval szép a terhesség, imádom a babámat, és utálom az ezzel járó testi oda- és visszaalakulással járó hullámzást... 

Köztudott rólad, hogy az utóbbi években szinte minden januárban elvonulsz egy kicsit Mexikóba, alkotni, egyensúlyba hozni magad. Ez most kimarad? Nincs hiányérzeted emiatt? Mi lesz helyette?

Szülés meg gyermekágy lesz helyette. (mosolyog) Aztán majd meglátjuk, hogy lesz-e kedvünk utazni. Mindenesetre májusig nem énekelek, addig lesz időnk jönni-menni, ha úgy érezzük. Viszont idén sem volt Mexikó, na, most idén hiányzott, főleg az ottani barátaink, a mindennapi jógázás és a bálnák. Kaptam, kaptunk viszont helyette gyönyörű francia tájakat, hiszen vagy tíz oda-vissza utam volt három hónap alatt. Filmszerepet kaptam egy francia nagyjátékfilmben, Django Reinhardt feleségét alakítom, világsztárok oldalán. 

Palya Beáról ez az energikus, állandó mozgásban lévő, vidám, megállíthatatlan nő képe él bennünk, most viszont csendesebb, lassítósabb időszakban vagy. Melyikre nehezebb átállnod? A lazitósabb befelé figyelős, vagy a pörgősebb utazós, koncertezős, interjúzós üzemmódra?

Alapvetően pörgök, dolgozom folyamatosan, mióta az eszemet tudom. Nekem a pihenést kellett és kell tanulni. De az introvertálódás egy természetes folyamat bennem az utóbbi másfél évben, jólesik elbújni, csendesedni, befelé figyelni, lassulni. Csak már tényleg jöjjön az a lassulás. (mosolyog)

Az egyik legmegfogóbb tulajdonságod, hogy jó értelemben nincs benned viselkedés. Honnan hozod ezt? És mennyire hasonlít rád ebben vagy akár másban a kislányod? Mik a legszembetűnőbb hasonlóságok? 

Ő is nagyon szenvedélyes, öntörvényű és nagyakaratú. Ezen nagyon nem is csodálkozom.  Meg nagyon érzékeny ő is, intuitiv, mint egy kisállat. Szuper a memóriája és nagyon jól bánik a szavakkal. Ezekben hasonlítunk. A viselkedés hiánya… Nekem a természetesség és az őszinteség az nagyon értékes, ennek a mentén élek, sőt, ebből élek: a dalokhoz is ez kell, és nem könnyű, de megéri a bátorság, az őszinteség, mert gyönyörű dalok születnek belőle, ami egyrészt változtat az én életemen, másrészt a hallgatóim életén. Dőlnek a levelek, a kommentek, az élő szóban elmesélt élmények, megy a közös éneklés a koncerteken. És a történetek megosztása, dalba írása számomra rengeteg melegséget csinál, odaülünk köré melegedni, mint a tűz köré. 

Az őszinteség, máz nélküliség, mezítlábas szabadság szinte a védjegyeddé vált, és a művész pályán kifejezetten előnyős lehet. Te érezted ennek hátrányát bármiben is?

Hátránya ennek a folyamatnak annyi, hogy gyakran jár félelemmel. És korábban az ilyen félelmetes alkotói fázisokban nem tudtam segítséget kérni, mert azt sem vettem észre, hogy szükségem van rá. Az alkotás a tudattalan felszínének a kapargatása, és akkor feljön valami, és az néha akkora dolog, hogy elkap, elborít… Ezt nehéz volt megtanulni, hogy maradjak középen az ilyen folyamatokban is. Mert a dalszerzés nekem nemcsak a mesterségem, hanem az életem útja, a szenvedélyem, a dalok az útjelzőim.  

Ha nem énekesnő, akkori mi lennél legszívesebben?

Hm… tengerbiológus. (mosolyog)

Visszatérve az énekesi pályához: Mennyire inspirál az anyaság? Hogyan hat a kreatív, alkotó énedre?

Mivel én mindig a saját életemmel babrálok, ezért az anyaság is forrásként szolgál. A gyerekeimmel való viszonyom pedig az élet legnagyobb kérdéseit foglalja magában. Hát mi más, ha ez nem inspirál dalszerzésre.


Nappali dalok Palya Bea legújabb albuma. Nemcsak egy lemez, hanem egy életérzést bemutató könyv is, ami segítséget nyújt ahhoz, hogy a lakást családi játszótérré, a hétköznapokat pedig zenei ünneppé varázsolhassuk. Kapható a könyvesboltokban és  dedikálva a HellóAnyu családbarát közösségi tér és kávézó-ban is.

Nemrég jelent meg a Nappali dalok c. köteted és a hozzá tartozó zenei album, és már tervben az Éjjeli dalok. Ezek már részben Lilihez köthetők?  Mesélj kicsit róluk, hogy születnek ezek a dalok?

Az egyik inspiráció gyerekkori mániám: figyelem a mindennapi élet hangjait és ritmust, dalt csinálok belőlük: a porszívóra énekelek, a lépteim rimtusára ellenszólamot gyártok, hallgatom, milyen zenét ad a kavéfőző, a mosógép, a kertben nyikorgó hintaágy. Ezt Lili is szereti, egy csomó daltémát a vele való beszélgetések indítottak el bennem. A másik fontos megfigyelés az átmenetekre vonatkozott: mi történik akkor, amikor délután hazaesünk, ott vagyunk a nappaliban, mindannyian más-más hangoltságban? Mi segít, hogy egymás felé induljunk? A szavak nem feltétlenül. “Mi volt a suliban? Semmi”- ismerős párbeszédek ezek. A idő az segít, de abból meg sokszor van kevés. Nálunk a zene és a tánc segít: afrikai zenére buliztunk egy egész télen át, a zene és a tánc azonos közeget vont körénk, és két szám után már együtt lélegeztünk, nevettünk, találkoznak a tekintetek. Vagy vettem az ukulelét, és elénekeltük a napunkat, ki-ki a magáét, versszakonként váltottunk, rengeteget nevetünk. Ezt a mozgalmasságot és mosolygósságot akartam megőrizni a könyvlemezen, a visszajelzések mutatják: sikerült. A könyvlemeznek a könyv részében leírtam egy mini módszertant, és kitaláltam tizenkét játékot, amelyekben találkozik zenei fejlesztés és önismeret, és amelyek segítik a szülő és a gyerek egymásra hangolódását.

Apropó segítés: idén csatlakoztál a Hősök Tere kezdeményezéséhez is, ahol 30 napon át ismeretlen embereket szólítottál meg és éneket adtál nekik ajándékba. És most itt a 15 napos karácsonyi, újévi kihívás, ami szintén a találkozásokról, a másik ember felé való pozitív odafordulásról szól.  Hogy fogadják ezt az emberek, mi a legfőbb tapasztalatod?

Az emberek nagyon meglepődtek azon, hogy csak úgy adok, de aztán a dal mindig megcsinálta a hidat köztünk, onnantől röpködtek a történetek. És az is nagyon érdekes volt, hogy bennem mennyi minden előjött. A félelem attól, hogy visszautasítanak, kinevetnek, hogy nem jó dalt választok stb. Mert kapcsolódni kockázatos, kockázatos megtenni az első lépést, de aztán meg annyi melegség jön. Volt olyan hogy én is, meg a megszólítottam is könnyekkel búcsúztunk.

Zárásként ha most arra kérnélek, hogy küldj egy dalt az olvasóinknak, amolyan karácsonyi ajándék gyanánt, melyik lenne az és miért ezt választod?

Az Igazi angyal. Nagyon fontos dal ez nekem, a karácsonyaim átalakulásának folyamatát írtam le benne, és megütött, amikor tényleg éreztem a melegséget, a valahova tartozást,  nemcsak a magányt. Ez Lili születésével jött meg. Ekkor írtam a dalt. És most, hogy a második kis emberke rugdos a hasamban, még különlegesebb ez az időszak, még tovább ment bennem az igazi angyalok történtene. Kívánom mindenkinek, hogy így vagy úgy, szimbolikus vagy igazi angyalokkal, de legyen meg ez a melegség a karácsonyi időszakban. 


Vági-Tóth Lilla - Budapestimami

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg másokkal is!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Régi idők karácsonya Budapesten

Régi idők karácsonya Budapesten

Milyen volt az ünnepi készülődés az elmúlt évszázadban a fővárosban? Régi képekkel mutatjuk be, hogy milyen is volt egykor a karácsonyi forgatag.
Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Eta néni 2021-ben ismét sok szeretettel vár mindenkit! Nyitva a ház az adventi időszakban.Dabason van egy ház, ami varázslatos ünnepi fényárban úszik. De nem egyszerűen tujákra aggatott fényfüzéreket kell elképzelni, hanem egy olyan színes csillogást, mintha becsöppentél volna egy karácsonyi Hollywoodi rajzfilm közepébe. Eta néni több mint tíz éve díszíti fel házát és udvarát az ünnepek közeledtével.
Országos adventi programajánló

Országos adventi programajánló

Adventi ablaknaptár, gyertyagyújtások, vásári és betlehemes programok.. a várakozás, a csodák, a meglepetések időszaka. Különleges adventi programok készülődnek szerte az országban, válogattunk belőle.
Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére