Jelenlegi hely

30 tipp, hogy megőrizd a testi és lelki egészségedet a járvány idején

Sokféleképpen éljük meg a világjárvány okozta bizonytalanságot. Hogyan tudnánk megerősíteni a mentális állóképességünket ebben az időszakban?

Mindannyiunkat megvisel a koronavírus járvány okozta változás: sokuknak teljesen felborult az életük, míg másoknak “csak” a korlátozásokkal kell megbirkózniuk. Egy amerikai oldal 30 tipped ad arra, hogy a lehető legkevésbé érezzük a negatív következményeit a mostani időszaknak.

1. Készíts időbeosztást: Próbálj minden napra betervezni valamit, ami nem megszokott, és tervezz legalább 30 percnyi szórakozást.

2. Testmozgás: Itt az alaklom, hogy dolgozz fizikai állapotodon. Ha elakadnál, rengeteg ingyenes edzésterv található a világhálón. (A fitneszguruk átlagosan 8948 edzéstervet tesznek közzé percenként az Instagram-on.)

3. Drasztikusan korlátozd a közösségi médiára és a különböző hírportálokra szánt időt: Maradj tájékozott anélkül, hogy beszippantana a közösségi média. Próbáld napi legfeljebb kétszer húsz percre korlátozni az erre szánt időt, és csak megbízható forrásokból származó híreket olvass.

4. Minden nap kelj ugyanabban az időpontban: Az alvás a fizikai és szellemi egészség gerince. Törekedj a napi 7-9 óra alvásra, és próbálj meg minden nap ugyanabban az időben felkelni.

5. Egyél napi 2-3 adag gyümölcsöt. Ne fogyassz túl sok cukrot: Itt az ideje, hogy megbizonyosodj arról, hogy étrended változatos és tápláló mind a fizikális és szellemi egészséged, mind az immunrendszered szempontjából.

6. Legyen egy öngondoskodó készleted: Egy meleg takaró, gyertya vagy illóolaj, forró tea vagy hideg fagyi, zene, folyóirat, Biblia.

7. Tartsd magad a tervhez: Ilyenkor könnyű kiesni a rutinból. Maradj következetes.

8. Takaríts, rendszerezz, lomtalaníts: A tiszta, rendezett tér javítja a hangulatot és a mentális egészséget.

9. Közösségek: Amennyiben a helyzet megengedi, találkozz olyan emberekkel, akikkel kölcsönösen tudjátok támogatni egymást. (A járványügyi szabályok betartásával!)

10. Készíts egy COVID bakancslistát: keress egy új receptet, amivel meglepheted a családod, olvass el egy hosszabb lélegzetvételű könyvet, fesd ki a nappalit, rendezd át a kisszobát…

11. Vedd fel a kapcsolatot egy terapeutával: Ha még soha nem próbáltad ki a tanácsadást, akkor itt a tökéletes alkalom. Szinte minden terapeuta az online térbe költözött, és rengeteg szervezet kínál online foglalkozásokat.

12. Tegyél jót valakivel: Az önkéntesség vagy a jótékony támogatás mindig javítja a szellemi egészséget. Nem kell nagy dolgokban gondolkodni. Írj egy levelet egy idős szomszédnak, vagy küldj képeslapot az elszigetelteknek.

13. Minden napra jusson legalább egy komolyabb beszélgetés: Használd ki a technológia adta lehetőségeket, és lépj kapcsolatba másokkal. Ez nemcsak COVID-19 idején fontos, hanem mindig. Folytass mély és szívhez szóló beszélgetéseket.

14. Ne állíts magad elé irreális elvárásokat: Nem egészséges, ha egyszerre 28 dolgot próbálsz elintézni. Teljesen rendben van, ha ebben a stresszel teli, globális válsághelyzetben néha lazítasz is.

15. Tervezz be egy digitális „boldog órát”, és társasjátékozz online a barátaiddal: Egy pohár bor mellett elbeszélgethetsz rég nem látott barátokkal, iskolatársakkal.

16. Írd le azokat a dolgokat, amik aggasztanak: Ha gondolatok milliói keringenek az agyadban, akkor próbálj meg naplót vezetni. Az írás az egyik leggyógyítóbb tevékenység lehet, mivel a világot úgy tudod megjeleníteni, ahogyan azt éppen tapasztalod.

17. Koncentrálj a mai napra: Emlékeztesd magad, hogy mindez csak átmeneti. Korábban is átéltél már kihívásokat, és ezen is túl leszel majd.

18. Minden nap tegyél valamit, ami jobbá teszi az életed, vagy jobbá teszi a világot, és fényképezd le: Csinálj egy albumot a telefonodon vagy a laptopodon, és amikor mélypontra kerülsz, akkor ez emlékeztessen arra, hogy mennyi jót tettél.

19. Készíts egy „Ha bajban lennék” tervet: Néha nehéz egyedül, elszigetelve másoktól, és könnyű depresszióba esni. Mély depresszió esetén az öngyilkos gondolatok sem ritkák. Legyen egy barátod, akit ebben az esetben fel tudsz keresni, akivel a járvány ellenére is el tudsz tölteni pár órát, amikor mélypontra jutsz.

20. Keresd a jót: Hiszem azt, hogy minden a javunkra válik. Még ebben az őrült helyzetben is. Talán több időt tölthetünk a családdal. Talán jobban oda tudunk figyelni az egészségünkre. 

21. Lépj kapcsolatba Istennel: Némelyek számára ez a szeretetben és együttérzésben válik nyilvánvalóvá.

22. Keress egy kreatív tevékenységet: Zene, művészet, írás, tánc. Amit a lelked súg. Nem kell megmutatnod senkinek, ha nem szeretnéd, de néha a kreativitás oly módon szabadítja fel az elmét és a szellemet, ahogy arra semmi más nem képes.

23. Tegyél fel kérdéseket az életcéloddal kapcsolatban: Gondolkodj, elmélkedj azon, hogy mi a fő célja az életednek.

24. Tervezd meg, hogy hol szeretnél lenni 3 hónap múlva, 1 év múlva, 5 év múlva, 10 év múlva: A jövőbe való tekintés segíthet, hogy túllás a jelen helyzet okozta bizonytalanságokon.

25. Találj magadnak egy lelki közösséget: Nagyon fontos, különösen most, hogy időt szánj arra, hogy felfedezd, vagy újra kapcsolatba lépj hiteddel.

26. Gyönyörködj a csillagokban, a napfelkeltében, a napnyugtában: A természet csodálatos módon helyre tudja állítani szellemi egészségünk.

27. Munkálkodj a legnagyobb álmodon: Bármi is legyen az az álom, amit eddig mélyen elrejtettél, itt az ideje elővenni és leporolni. Szánj időt arra, hogy előremozdítsd ezt az álmot.

28. Szánj időt az önfejlesztésre: Olvass. Tanulj valami újat. Hallgass meg egy jó podcast-ot.

29. Gyakorold a radikális empátiát és az önszeretetet: Ez nem az az idő, amikor a múlt hibáin kellene rágódnod. Akkor lehetsz igazán boldog, ha elkezded szeretni önmagad és a körülötted lévő világot.

30. Fókuszálj az emberekre: Ebben a válságos időszakban az emberek iránti figyelem, törődés és szeretet a legjobb, amit tehetsz.

Forrás: 777blog.hu, a recklessyalive.com alapján

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól.

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól

Kezdő anyukák első játszóterezéseik előtt gyakori kérdés: - Ti mit vesztek fel? Mit visztek magatokkal? Mi kérdeztünk, ti meséltetek. Néhány hasznos tipp gyakorlott játszóteres anyukáktól.
A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Gondolnád, hogy ezek a szavak szoros összefüggésben vannak egymással?
A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Hol az összefüggés? Nézzük meg, melyik játék miben fejleszt!
Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni (neve tájegységenként változik): úgy készül, hogy a krumpliból készült tócsnitól eltérően a krumpli helyett különféle zöldségeket használunk. Felhasználás egyik feltétele, hogy a zöldség reszelhető legyen

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére