Jelenlegi hely

Pilisszentkereszti szurdokvölgyi séta és szánkózás Dobogókőn

Idén havat jóformán csak a hegyekben lehetett látni, a városban alig, s nekünk - bevallom - hiányzott. Számunkra hozzátartozik a télhez, mint a karácsony: a havazás. És most már második éve nem kaptunk belőle eleget. Úgyhogy szabadidőnkben, ha tehetjük, megyünk havat keresni, még ha autóba is kell ülni hozzá! 

(A blogbejegyzés 2015-ben készült - a szerk.)

Pilisszentkereszt alatt van egy szurdokvölgy, egy csodálatos kirándulóhely. Kis fahídjaival, a patak fölé magasodó óriás szikláival különleges élményt ad azoknak, akik végigsétálják ezt az oda-vissza kb. 3-4 km-es rövid túrát.

S bár télen csúszósabbak az ösvények, érdemes ilyenkor nekiindulni, mert sokkal kevesebben jönnek majd szemben a szűk úton, mint kirándulószezonban, és a parkolóban is egészen biztosan akad hely.

A parkolót így a legegyszerűbb megközelíteni: Pomázt elhagyva jöttök Pilisszentkereszt felé. Az idősek otthonát, a kecskefarmot, és egy kis majort (buszmegállóval) elhagyva már érdemes balra nézelődni, mert egy lejtős kanyar után lesz egy lehajtó az útról - mindenféle tábla és jelzés nélkül: ez vezet a parkolóba.

Ne menjetek be a faluba, mert akkor már túlmentetek! A parkolóból a kis fahídon át, a dombot megkerülve juttok a szurdok "bejáratához". A Dera-patak szurdokvölgyének geoládáját itt találjátok.

A parkoló télen szinte üres

Kezdődjék a séta!

Kár, hogy a patak zubogó hangját nem tudtam elhozni magammal


Ez a hangulat semmihez sem hasonlítható

A fárasztó séta után beültünk az autóba, és egy tízperces kocsikázással feljutottunk Dobogókőre. Ahogy haladtunk a kanyargós úton, egyszer csak elérkeztünk egy képzeletbeli vonalhoz, amely látványosan elválasztja a jégkár sújtotta erdőt az egészséges, épen maradt erdőtől. A jég elképesztő pusztítást végezett Dobogókőn és környékén.

Kiváló szánkozóterep

A szánkópálya is kb. kétszer olyan széles, mint az alábbi képeken látható, csak a környező fák veszélytelenítésének maradványai díszítik két oldalon. Így legalább lehet használni a pályát - középen. 

A szánkópályát Dobogőn nagyon egyszerű megtalálni. Ahogy beértek a településre, azonnal le kell kanyarodni az első lehajtón jobbra, itt lesz egy nagyobb parkoló (szezonban fizetős, 200 Ft/óra). Innen már csak néhány lépés a szánkópálya. A pálya alsó szakasza ottjártunkkor rendkívül jeges volt, alkalmatlan arra, hogy picikkel csússzunk rajta. A felső szakasz viszont kiválóan szánkózható az apróságokkal is. 


Alkonyat

Szerző: Kovács-Mihócza Orsolya
Forrás és fotók: Barangoló család

- Budapestimami -

Ezt már olvastad? - A Barangoló család szerzőjével beszélgettünk

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Friss: Sokan érdeklődtetek, és igen, Eta néni 2021-ben ismét sok szeretettel vár mindenkit! Nyitva a ház az adventi időszakban.Dabason van egy ház, ami varázslatos ünnepi fényárban úszik. De nem egyszerűen tujákra aggatott fényfüzéreket kell elképzelni, hanem egy olyan színes csillogást, mintha becsöppentél volna egy karácsonyi Hollywoodi rajzfilm közepébe. Eta néni több mint tíz éve díszíti fel házát és udvarát az ünnepek közeledtével.
Országos adventi programajánló

Országos adventi programajánló

Adventi ablaknaptár, gyertyagyújtások, vásári és betlehemes programok.. a várakozás, a csodák, a meglepetések időszaka. Különleges adventi programok készülődnek szerte az országban, válogattunk belőle.
Már látogatható a Vörsi Betlehem

Idén újra látogatható a Vörsi Betlehem

Tudtad, hogy egy Balaton melletti kis faluban látható Közép-Európa legnagyobb betleheme? Idén 72. alkalommal építette fel Vörsön a falu apraja-nagyja Jézus születésének pillanatát megörökítő bibliai jelenetet, aminek csodájára járnak a világ minden részéről.
„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

„Hagyj el egy mikulás csomagot” és csalj mosolyt egy kisgyermek arcára

Ha felerősödik a vágy, hogy segíts másokon, akkor itt egy remek lehetőség, amivel bizony nagy mosolyt csalhatsz egy gyermek arcára! Nincs más dolgod, csak egyszerűen december 6-ára készíts egy mikulás csomagot, és rakd le egy padra, egy párkányra, bárhová, ahol egy kisgyermek megtalálhatja.

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére