Jelenlegi hely

Miért jó a tájfutás? – Tájfutópályák Budapesten és környékén

Nemcsak a természettel vagy a várossal kerülhetsz közelebbi kapcsolatba, de a problémamegoldó és döntési képességed is fejlesztheted. Csak egy térkép és egy tájoló kell hozzá, meg egy futócipő, gyerekek is elkezdhetik. A tájfutás igazi családi "zöld" sport!

Napjainkban egyre népszerűbbé válik ez a sport, ami a (terep)futás és tájékozódás különleges, kihívásokat rejtő kombinációja.

Mi az a tájfutás?

A tájfutás olyan futósport, ahol a résztvevők egy tájoló és egy térkép segítségével tájékozódnak és a lehető legrövidebb idő alatt kell végigfutniuk egy ellenőrzőpontokkal kijelölt pályát. Fontos elem az útvonal szabad megválasztása az ellenőrző pontok között, és a választott útvonal hibátlan teljesítése.

És természetesen a futás: erdőben, mezőn, bozótosban, tisztáson, hegyen, és egyre gyakrabban a városokban is.

Szellemi és fizikai feladatot kell egyszerre megoldani. A tájfutás – vagy hivatalosabban a tájékozódási futás – az a sport, amihez erőnlét kell, mert hegyi terepen, utakról letérve futni embert próbáló. Szellemi koncentráció is szükséges, mert a térkép alapján kell gyorsan tájékozódva megtaláni a pontokat, amelyek kiadják a pályát. A jó tájfutónak mind fizikailag, mind mentálisan magas teljesítmény nyújt.

A tájfutás ugyanakkor egy játék, kaland, amihez nem kellenek bonyolult eszközök, csak egy térkép és egy tájoló, amelyek segítségével a kikapcsolódás különleges formáját adja a XXI. század emberének: sport közben visszavezeti a természetbe, az egészséges környezetbe, miközben fejleszti a problémamegoldó és döntési képességét. A tájfutás erdei sport, egyike a természetben űzhető sportágaknak.

Ki lehet tájfutó?

Tájfutó bárki lehet, gyermektől a nagyszülőig, aki szereti a természetet, a kihívást, az izgalmakat, a mozgást, az új útvonalak megismerését és bejárását. A tájfutással való ismerkedést érdemes már 8-12 éves korban elkezdeni, de a sportágba való bekapcsolódásnak felső korhatára nincsen.

Miért jó a tájfutás?

A tájfutás egyik előnye, hogy sportolás közben nemcsak a természettel vagy a várossal kerülhetsz közelebbi kapcsolatba, de a problémamegoldó és döntési képességed is fejlesztheted. A megszokott útvonalon való „sima” futás, nézelődés, zenehallgatás helyett, egy kihívásokkal teli pályán gyűjtheted a kilométereket, miközben megtanulsz térképet olvasni és tájolót használni.

A tájfutás során nemcsak a terep, de a környék természeti szépségeinek, földrajzi, kulturális kincseinek felderítésére is alkalom nyílik. A városi pályákon megismerheted a nevezetességeket, a környezeted, lakóhelyedet. Ez a sport fejleszti a mozgáskoordinációt, a kreativitást és az állóképességet.

Mit kell a tájfutáshoz?

A tájfutás egyik feltétele a térképek olvasásának és a tájoló használatának ismerete. De a sportággal ismerkedőknek lehetőségük van kísérővel teljesíteni a pályát, vagy szalagos pályán is indulhatnak.

Akár egyedül, akár csapatban is végezhető, így tájfutás során arra is lehetőséged van, hogy a kellő távolságtartás mellett a barátaiddal vagy a családdal sportoljatok. A kifejezetten városi terepen zajló tájfutáshoz az adott terepre alkalmas futócipőre és megfelelő futóruházatra van szükség, sötétben való futáskor a fejlámpa is jól jön.

Hol lehet tájfutni?

Bárhol, mivel a tájfutók „sportpályája” mindig a térképen ábrázolt terület. A tájfutók sportlétesítménye a természet, akár hegyes, akár dombos vagy alföldi sík a terep. De egyre többször a városokban is találkozhatunk tájfutókkal.

Állandó pontos tájfutópályák az ország 15 pontján vannak, Budapesten és környékén a Gellért-hegyen, a Kereszturi-erdőben, Nagykovácsiban és Gödöllőn találhatók ilyen útvonalak.

virtuális állandó pontos pályákon csak online formában szerepelnek az ellenőrzőpontok. Telefonon tudod olvasni a térképet, vagy ki is nyomtathatod magadnak előre. Amikor az ellenőrzőpontra érsz, a telefon jelzéséből tudod, hogy azt sikeresen érintetted, és tovább haladhatsz a következőre.

Hasznos kiadványok

Forrás

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Megmentő ölelés

Megmentő ölelés

Az ölelés megnyugtat, oldja a stresszt, lelki állóképességet ad és növeli az összetartozás érzését. Ez a rendkívüli történet is azt bizonyítja, hogy az ölelés gyógyító erőket tud mozgósítani, sőt életet is menthet.
Hogyan NE motiváld a vizsgára készülő gyerekedet? 10 mondat, amit azonnal felejts el!

Hogyan NE motiváld a vizsgára készülő gyerekedet? 10 mondat, amit azonnal felejts el!

Érettségi, felvételi vagy nyelvvizsga? Szülőként természetes, hogy szeretnénk ilyenkor is a gyerek mellett állni, motiválni, segíteni őt. Mit mondjunk a nagy megmérettetés előtt álló kamaszunknak? Egyelőre azt tudom, hogy mit NE mondjunk! :) Íme 10 demotiváló mondat, amit azonnal törölj ki a szótáradból, ha jót akarsz neki. És magadnak.
Húsvéti sonka, tojás újabb élete

Húsvéti sonka, tojás újabb élete

Gyakran szembesülünk azzal, hogy a hagyományos húsvéti ételek megmaradnak, 3-4. napon már nem szívesen eszi a család. Új köntöst adva nekik azonban elfogy!
Emlékek a Kecskeméti Kórház Covid osztályáról és intenzívéről – ők az én, és a családom hősei!

Emlékek a Kecskeméti Kórház Covid osztályáról és intenzívéről – ők az én, és a családom hősei!

Nem féltem a koronavírustól, nem rettegtem a betegségtől, a szövődményeitől, valahogy úgy éreztem, hogy én azok közé fogok tartozni, akik át sem fognak esni rajta, hiszen nem törvényszerű, hogy minden ember elkapja. 

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére