Jelenlegi hely

11 különleges panoptikum az országban

Szelfizz Mátyás királlyal! Vegyél részt egy középkori lakomán! Érdekel az atombunker belülről? Varázslatos időutazásban lehet részed a panoptikumokban, ahol az élethű viaszfigurák és a korabeli környezet élménydús képet festenek egy korszakról, személyről, múltbéli eseményekről. 

Báthori Várkastély és Panoptikum - Nyírbátor

A várkastély panoptikumában egy varázslatos időutazás részese lehetsz. A Várkastély történelmi tényeken alapuló állandó kiállítása a város múltjához kötődő Báthori család korát és legendáit idézi meg.

A XV-XVII. század jelentős eseményeit összesen negyvenöt életnagyságú figura jeleníti meg öt képben, miközben több neves történelmi személyiség mellett a család hírhedt tagjai is életre kelnek. A hihetetlenül aprólékosan kidolgozott figurák és a korhű környezet kombinációja egyedülálló reneszánsz hangulatot teremt.

A Kenyérmezei győztes csata utáni pillanatok elevenednek Báthori Istvánnal, Kinizsi Pállal, a diadalt ünneplő katonákkal és a török foglyokkal.

Bővebben

Egri Csillagok Panoptikum - Eger

A Panoptikumban - melyet a Föld-bástya alsó részében találunk - Gárdonyi Géza Egri csillagok című regényének viaszból készült szereplőit láthatjuk élethű nagyságban. Az alsó szintre leérve egy műhelyében dolgozó kováccsal találkozunk, majd beljebb sétálva Gárdonyi Géza viaszmása mellett haladunk el.

Láthatjuk még Cecey Évát, Dobó Istvánt és Jumurdzsákot, illetve az egyik oldalfalnál Tinódi Lantos Sebestyént is. A helyiségből egy lépcső vezet a földalatti folyosóhoz, mely egy hajdani rekeszajtóhoz vezet. A folyosón tovább haladva a harmadik helyiséghez érünk, ahol Szulejmán szultánt és Török Bálintot pillantjuk meg.

Bővebben

Busóudvar - Mohács

Busójárás egész évben! Mohács büszkesége a hat napon át tartó télűző népszokás, a Busójárás, melyet az Unesco 2009-ben az emberiség szellemi kulturális örökségének nyilvánított. A városközpontban létrehozott Busóudvar komplexum célja, hogy az érdeklődők az év minden napján megismerhessék a több évszázados farsangi népszokást, ízelítőt kapjanak annak páratlan hangulatából.

A télűző mohácsi ünnepet 70 életnagyságú busóval jeleníti meg a múzeum, annak minden kellékével együtt, úgymint ördögkerék, csónak, kolompok és kereplők, ágyú, a telet jelképező koporsó, valamint a busómáglya. A látogatók a Busóudvar látványműhelyeiben betekintést nyernek a rendezvényhez kapcsolódó helyi kézművesek tevékenységébe is.

Bővebben

Történelmi panoptikum a diósgyőri várban - Diósgyőr

Az helyreállított felső várba impozáns lépcsősoron keresztül vezet utunk. A tágas belső udvar színvonalas kulturális rendezvényeknek, koncerteknek, színi előadásoknak, fesztiváloknak ad otthont, mind nagyobb sikerrel. A Rondellában vártörténeti- és a Pálos rend történetét bemutató kiállítás, az észak-keleti toronyban a torinói békét szemléltető hét alakos panoptikum, a dél-keletiben pedig XIV-XVI.sz.-i kézifegyverek kiállítása látható.

Megtekinthető még egy XVI. sz.-i ágyú másolata és egy működő éremverő golyósprés is. A vár kazamatájában található Közép-Európa legnagyobb lélekszámú panoptikuma, melyben hat életkép mutatja be a XIV. századi középkori életet. A beállított jelenetek korabeli ceremóniákat, legendákat, életképeket ábrázolnak, a legapróbb részletekig kidolgozva. Az az észak-nyugati toronyból lélegzetelállító panoráma fogadja a turistákat.

Bővebben

Panoptikum - Visegrád Fellegvár

A  Panoptikum a Fellegvárban tekinthető meg, más egyéb állandó kiállítások mellett. A Panoptikum az 1335- ös visegrádi király találkozó emlékére készült. A viaszfigurák segítenek elképzelni, milyen volt az élet a falak között, a vár fénykorában. A kiállítás a köré a lakoma köré épült, amit 1335-ben Károly Róbert szervezett, a kibővített várba.

Visegrádi vár (gyakran Fellegvár) erődítmény a Dunakanyarban, Visegrád városában. A Visegrádi-hegység magas sziklacsúcsától le egészen a Duna partjáig húzódik. A középkori vár fontos politikai és katonai szerepet játszott a magyar történelem során egészen a 17. század végéig, amikor hadászati jelentőségét elvesztette.

Bővebben

Csillagvár Múzeum - Balatonszentgyörgy

A Balaton nyugati csücskében, a tó fölé emelkedő erdős domboldalon található a Festetics grófok vadászvára. A csillag alaprajzú épület a világon egyedülálló. A fedett vár központi helyiségében található a több mint harminc méter mély kút, a kapitány-az őr és pihenő szobák, a füstös konyha stb. Itt kapott helyet a középkori életpanoptikum, mely hűen mutatja be a múlt egy napját.

Falusi pappal vitázó várkapitányt, lakomázó vitézeket, őrséget teljesítő katonákat, falusi kovácsot, ki éppen fogat húz, konyhán serénykedő asszonyokat. A görög-kereszt alaprajzú kazamatákban (pincerendszerben) kapott helyet a világon egyedülálló huszármúzeum. Másfél száz 80 cm magas huszár ad képet múltbeli könnyűlovasságunk díszes viseletéről; de láthatjuk időrendbe állítva a hun-magyar harcosokat és a középkori főurakat. A sort az I. Világháború katonái zárják.

Bővebben

Középkori Panoptikum - Szilvásvárad

A korszak büntetés-végrehajtási gyakorlatát mutatja be, mely a gazdag tárgyi anyag mellett látványos, panoptikumszerű jelenetekkel történik. Az érdekes kiállítás elsősorban a középkori Felvidék, Kassa, Debrecen, Eger írásos és tárgyi emlékeinek felhasználásával, múzeumok, szobrászok, jelmeztervezők közreműködésével létesült.

Cím: 3348 Szilvásvárad, Park u. 32. Szalajka-völgy

Reneszánsz Panoptikum (CodEx) - Ópusztaszer

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban található reneszánsz panoptikum 5 képben, 28 életnagyságú viaszfigura mutatja be Mátyás király korának divatját, vallását, művészetét. A korhű díszletekben álló figurák között olyan hírességeket is találhatunk, mint Leonardo da Vinci, Janus Pannonius vagy Kinizsi Pál. A CodeEx című kiállítás új tartalmakkal és játékos elemekkel várja a felfedező kedvű látogatókat, akik időutazást is tehetnek a reneszánsz kori magyar történelemben.

Mátyás építőmestereként részt vehettek a Budai vár felépítésében, segítkezhettek a híres kódexek díszítésében vagy a kőfaragók eszközeivel ismerkedhettek meg. Meghallgathatjátok Mátyás királyunk történetíróit, Janus Pannonius költeményeit, Beatrix királyné levelezését az épp pihenő fekete sereg sátrában.

Bővebben

Sziklakórház - Budapest

A Sziklakórház Atombunker Múzeum Európa szívében, a Budai Vár alatt helyezkedik el. A kórháznak fontos történelmi szerepe volt sürgősségi létesítményként mind a második világháborúban, mind az 1956-os forradalom során, amikor katonai kórházként működött. Atombunkerré a hidegháború alatt fejlesztették, és szigorúan titkos volt 2002-ig.

A múzeum a korabeli kórházi hangulatot idézi, amit a viaszbábuk még közelebb hoznak a látogatókhoz. Néha megdöbbentő és hősies, máskor szörnyű dolgokat láthatunk.

Bővebben

Magyar Királyok Panoptikuma - Tihany

Tihany kihagyhatatlan látnivalója a Magyar Királyok Panoptikuma és a Kalózmúzeum, mely kiállítóhely Tihany központjában nyitotta meg kapuját a látogatók előtt 2004-ben. A magyar történelmi kiállítás betekintést nyújt Magyarország történelmébe.

A panoptikumban Géza fejedelemtől kezdve, Károly Róberten keresztül, Luxemburgi Zsigmondot is beleértve Mátyás királyig bezárólag láthatóak a magyar királyok, de megtalálható még IV. Károly is. Az élményt a korabeli enteriőrök, a világítás és az audio tárlatvezetés teszik teljessé. Az izgalmas történelmi tárlat mellett egy Kalózmúzeumot is találunk, ahol híres kalózok viaszszobrai sorakoznak.

Bővebben

Erotikus Panoptikum - Keszthely

Ez a különleges kiállítás a reneszánsz erotikus irodalmat szolgáló könyvillusztrációk felhasználásával jött létre, melyekből többet viaszfigurákkal „keltettek életre". A XVIII. századi irodalomban sajátos színfoltot jelentenek ezen metszetek, mely a képzőművészet fejlődésére is jelentősen hatottak, az élet örömeihez való jogot, az e világi élvezetek fontosságát hangsúlyozták.

A metszetek kétdimenziós síkjából most kilépve, a háromdimenziós térbe helyezve panoptikumi viaszfigurák által elevenednek meg elődeink pajzán históriái. Boccaccio ledér asszonyai és a Távol-Kelet sikamlós történései mellett a jelenkor egy-egy szexuális botránya is megtestesül a 16 éven felüli látogatók előtt.

Bővebben

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Oké, de hogyaaan? - 5 tipp, hogy hogyan romantikázzunk a családi vakáción

Vajon hogyan lehet a romantikát belecsempészni egy családi vakációba? Milyen praktikákat lehet bevetni annak érdekében, hogy az együtt töltött időben sem feledkezzünk meg egymásról? Azt gondolom könnyedén, csak egy kicsit tervezzünk előre. Hoztam 5 tippet, melyet ti is bevethettek akár azonnal. – Ihász Anita párkapcsolati tréner írása.
Nyári ötletelő – 67 tipp a szünidő túléléséhez

Nyári ötletelő – 67 tipp a szünidő túléléséhez

Mit csináljunk a gyerekekkel, amikor épp nincsenek táborban vagy a nagyinál és a családi nyaralás is messze van? Nem kell feltétlenül nyaralni menni ahhoz, hogy élményekben gazdag legyen a vakáció. Ehhez adunk inspiráló öteleteket!
Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ti ünneplitek még a pedagógusnapot?

Ugye ti is ünneplitek még a pedagógusnapot?

Idén 70 éve, pontosan 1952 június 7-e óta ünnepeljük Magyarországon június első vasárnapján a Pedagógusnapot. Belépünk az óvoda ajtaján és akár évtizedekig elkísérnek minket, velünk vannak, míg tanulunk. Sőt, sokszor tovább. Köszönjük!

Partnereink

Ugrás az oldal tetejére